duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Au fost arestați trei bărbați din cadrul rețelei cu produse petroliere, aflată sub protecția lui Blejnar și Marta. Vezi cine!

  de Special Arad | 24 septembrie 2014, 9:50 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  UPDATE:  Tribunalul Timiş a judecat cererea de arestare formulată de DIICOT, pentru cinci dintre suspecţii din dosarul evaziunii fiscale de peste 34 milioane de lei. Astfel, instanța a decis arestarea pentru următorii: Boarță Teodor (62 de ani) – administrator al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL Timişoara până la data de 02.11.2012 și administrator de fapt al acestei societăți și după această perioadă, Gavrilă Ioan Adrian (39 de ani) – administrator al SC ASIG Casa de Expediții SRL Sibiu, Nicoară Adrian (48 de ani) – administrator al SC Euroil SRL Sibiu. Barac Rodica Maria (45 de ani) – împuternicită în bancă să ridice banii pentru Gurmand Market SRL și Carmina Divers SRL Sibiu a recunoscut că a ridicat bani din firmele fantomă înfiinţate special pentru a scoate banii în urma evaziunii fiscale și va fi cercetată în libertate sub control judiciar.


   

  Site-ul timișorean pressalert.ro scrie, sub semnătura lui Dragoș Boța, că  locuințele și sediile firmelor principalilor suspecții ai unei rețele specializate pe afaceri petroliere murdare au fost „luate cu asalt”, în această dimineață, într-o amplă operațiune a DIICOT Timișoara, astfel anihilându-se o grupare de crimă organizată, care a comis evaziuni fiscale în lanț și care a prejudiciat statul cu peste 35 de milioane de lei.  Potrivit procurorilor, membrii grupării sprijinite de arădenii Sorin Blejnar şi Codruț Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. 

  „Polițiștii de la „Crimă Organizată”, care au beneficiat de suportul informativ şi tehnic al SRI, au descins la cinci adrese din Timişoara şi nouă din Sibiu, care sunt și ele supuse percheziției, aceştia urmând să pună în executare mandate de aducere pentru 18 suspecţi. Din anchetă a reieșit că firme specializate în afaceri cu produse petroliere, care aveau sediul în Sibiu, își înregistrau în contabilitate facturi fără acoperire în realitate pentru a plăti TVA și impozite mai mici, facturile fiind emise de mai multe firme din Timișoara, din 2012 și până în prezent. Exista un circuit pus la punct, prin care societățile din Timișoara își emiteau în lanț fa cturi pentru a se pierde urma mărfurilor care, în realitate, nu au fost niciodată tranzacționate. Toate firmele din lanțul evazionist aveau aprobările de funcționare din partea Vămii. Pentru a masca tunul dat bugetului de stat prin „metoda factura”, cei implicați în circuitul evazionist au falsificat inclusiv documente de recepție sau de însoțire a produselor petroliere.

  Cel care a coordonat întreaga operaţiune este Dumitru Domnariu, fost consilier judeţean PDL de Sibiu, patronul lanţului de benzinării Euroil. Printre cei suspectaţi mai sunt cumnatul său Adrian Nicoară, Dumitru Ghişe, Ghişe Ana, patronii firmei Ana Oil, Ioan Ovidiu Moldovan. Polițiștii au descins, de asemenea, la sediile firmelor Benz Oil şi ASIG Casa de Expediţii SRL din Sibiu.

  Numele lui Domnaru şi a altor suspecţi şi în alte dosare penale instrumentate în ultimii ani, cel mai răsunător fiind cel anchetat de DIICOT Braşov, în 2012, în care fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi consilierul său, Codruţ Marta, au fost acuzaţi de faptul că au protejat o reţea de evaziune fiscală din care făcea parte şi Domnariu, în acest caz prejudiciul fiind de aproape 22 milioae de lei. Potrivit procurorilor, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 22 de milioane de lei.

  Arădeanul dispărut Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.
  Marta a fost dat în urmărire naţională după ce dispariţia a fost semnalată la Poliţie, în 25 mai 2012, de soţia lui, Andreea Marta” – scrie pressalert.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.