sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Călin Bibarț: „N-am ajuns să fim o țară de nebuni în care, mai nou, în oraș, ciorile și porumbeii au numai drepturi, văd că acuma castorii, rățuștele și eu mai știu cine”

  de Special Arad | 18 martie 2023, 12:23 PM | Administraţie | Animal Special | Topic special

  24

  Primarul Aradului, Călin Bibarț, a lansat o tiradă la adresa unor biologi, numindu-i „pseudospecialiști și pseudobiologi”, care au atras atenția că tăierea arbuștilor de pe malul Mureșului afectează habitatul castorilor și păsărilor care și-au făcut cuib în zonă. Mai mult, Bibarț i-a acuzat pe biologi că vor să-și facă publicitate.

  Întreaga dezlănțuire a primarului poate fi vizionată pe pagina de Facebook a acestuia, și asta pentru că Bibarț a ținut neapărat să-i fie filmată cascada de cuvinte de ocară revărsată asupra biologilor care au îndrăznit să-și spună părerea în calitate de specialiști. Pe de altă parte, primarul a ținut să precizeze că ceea ce face este pentru arădeni, că pentru el arădenii sunt pe primul loc.

  În esență, acesta este mesajul său, însă, pe lângă acesta își mai are locul și următoarea propoziție, spre exemplu: În acest habitat are prioritate arădeanul și n-am ajuns să fim chiar o țară de nebuni, să-mi fie iertat limbajul, în care mai nou, în oraș, ciorile au numai drepturi, porumbeii au numai drepturi, văd că acuma castorii, rățuștele și eu mai știu cine și noi oamenii, eventual, să nu mai poată să se plimbe nici pe malul Mureșului sau să aibă o viață frumoasă într-un parc că vin ciorile peste tine, că tot felul de deștepți își dau cu presupusul”.

  În calitate de fost pădurar, am crede că primarul ar trebui să știe mai multe despre floră și faună și să trateze aceste aspecte cu mai multă atenție.

  Călin Bibarț a continuat:

  „Suntem pe malul Mureșului, chiar aproape de podul Decebal. Continuăm lucrările de curățenie de pe mal… am revenit pentru că am văzut săptămâna trecută niște pseudospecialiști care începuseră să-și dea iar cu presupusul cum se distruge habitatul lu’ domnu’ castor și nu mai știu ce alte păsărele. Am dispus să continue lucrările, zona din oraș a Mureșului nu este sub nicio restricție, Parcul Natural e de la pădurea Ceala, acolo unde domnul castor are suficient loc și spațiu să se desfășoare.

  În acest habitat are prioritate arădeanul și n-am ajuns să fim chiar o țară de nebuni, să-mi fie iertat limbajul, în care mai nou, în oraș, ciorile au numai drepturi, porumbeii au numai drepturi, văd că acuma castorii, rățuștele și eu mai știu cine și noi oamenii, eventual, să nu mai poată să se plimbe nici pe malul Mureșului sau să aibă o viață frumoasă într-un parc că vin ciorile peste tine, că tot felul de deștepți își dau cu presupusul.

  Reiterez încă o dată: nu a avut de suferit niciun domn castor, dacă nu i-a convenit se mută mai încolo și în parcul natural, în aval, la vreo doi, trei kilometri, nu-l deranjează nimeni. Aici se face curățenie ca arădenii să se poată plimba și să se poate să se bucure de o priveliște frumoasă a Mureșului. Este în oraș, în intravilan și n-avem nicio restricție din acest punct de vedere.

  Îi rog pe domnii specialiști să se mai abțină și să nu-și mai facă publicitate. Văd că nu-i deranjează foarte tare habitatul lu’ domnu’ castor, toate gunoaiele și sticlele pe care Mureșul le scoate an de an aici și nu i-am văzut la nicio acțiune să vină să adune sau să fac ceva.

  Când se apucă alții de curățenie vin să-și facă publicitate. Să fie lucrurile cât se poate de clare: facem curățenie pe malul Mureșului, continuă lucrările și domnul castor și cu domnul pseudobiolog are suficient spațiu să se desfășoare în Parcul Natural, la vreo doi kilometri și ceva de aici”, a spus Bibarț în videoclipul postat pe pagina sa.

  Special Arad a relatat la începutul acestei săptămâni că modul în care s-a efectuat curățenia de primăvară a lăsat castorii și păsările din zonă fără habitat, atenția asupra acestui fapt fiind atrasă de un biolog arădean.

   

  Citește și: Curățarea malului Mureșului lasă păsările sălbatice și castorii fără habitate | Video • Special Arad · ultimele știri din AradSpecial Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnu’ primar să mergeți la Szeged. Un oraș comparațiv cu Aradul . Dacă găsiți un copac „toaletat” ca-n Arad vă plătesc oricât. Sau lăsați Szeged, mergeți în Bătania, un oraș vai mama lui. Aceeași chestii. Verdeață, copaci etc. Paștele mă-sii a trebuit să vă bateți joc de toți copacii Aradului? Culmea este că nime’ nu răspunde. Incredibil.

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. Chiar nu sunt unul care are o parere buna despre Bibarț , dar acum chiar ii dau dreptate. Comparați dragediile cu câinii vagabonzi care conform iubitorilor de animale trebuie sa aibă mai multe drepturi ca si oamenii! Faceți oplimbare pe Bulevard sau alte străzi , de multe ori ai șansa sa te trezești cu o urma “frumoasa” pe umeri sau cap de la vreo pasare deosebit de apărată de Luptătorii ptr drepturile animalelor!!

   +23 voturi
   +1
   -1
  3. Priviți, privighecioara cântă!

   Concret, ce a făcut padurarul in privința ciorilor de pe centru de când a fostc ales primar?
   Nu poate pune pe același plan o specie reintrodusă de curand, și care a fost disparuta din Romania, castorii, cu ciorile. Si castorii sunt o specie protejată, și ca atare, primarul nu are decat scuza incompetenței.

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Oare nu din cauza ta, Bibarte, au aparut acolo in primul rand? Nu din cauza ca nu s-a facut nimic pana acum? Asuma-ti responsabilitatea si daca iti pasa de aradeni (asa cum spui) ofera-le siguranta pe strazi, ca de cand esti primar e plin irasul dw traficanti, drogati, boschetari, cersetori, hoti si talhari, etc

   +3 voturi
   +1
   -1
  5. Omul cea mai josnica specie. Taiati copaci, omorati tot ce nu va convine doar sunteti om gospodar. Tot ce misca trebuie trebuie sa dispara. Omul poate sa ucida alt om si sa comita orice fel de atrocitati. Nu conteaza. Are drepturi. Animalele ce drepturi au domnule primar, primul gospodar al Aradului? Cat de sila imi e. Este adevarat ca este mult mai usor sa distrugi decat sa iti pui montea la contributie si sa gasesti solutii.

   --5 voturi
   +1
   -1
  6. Inainte de orice alegeri,este util un examen psihiatric privind candidatii. In situatia Aradului,este cu atat mai necesar,pentru ca sa nu ajunga niste neica nimeni in fruntea bucatelor,care apoi cu tiradele sale si iesirile hormonale,sa se dea in spectacol.Este o varsta la care unii ar trebui sa se retraga dupa cat rau au facut sau fac intregii comunitati,indiferent din ce adunatura politica fac parte.

   --2 voturi
   +1
   -1
  7. Ce imbe ați votat măi arădenilor. Dati-i peste bot dacă vă pasă de castori și rățuște și ieșiți în stradă să-i arătați b (cenzurat de redacție) care e părerea voastră! Să știe că se linge pe bot de voturi dacă e dob (cenzurat de redacție).

   --6 voturi
   +1
   -1
  8. Într-adevăr nu strică un pic de curățenie, dar oare acesta va fi motivul real sau poate vor apărea cine știe ce alte construcții ale unora care deja sunt plini de bani. Vom afla în curând motivul avut. Ecosistemul nu face parte din viața lui. Pe când coșuri de gunoi cu pungi pentru adunat fecalele câinilor.

   +1 voturi
   +1
   -1
  9. Pe cât de apreciabilă intenția de toaletare pe atât de trist că „edilul” nu are nimic din ce se cere unui reprezentant al comunității în 2023!
   Oamenii trăiesc mai bine atunci când știu să aprecieze și ceea ce au in jurul lor. Ecosistemul Luncii Mureșului ar trebui sa fie la fel de prioritar edilului cat „spune” el că sunt oamenii acestui oraș.
   Din păcate vorbele nu sunt fapte și faptele ne arată altceva.
   Aradul rămâne mult în urma zonei din care face parte cu pași tot mai rapizi!

   Trist

   +5 voturi
   +1
   -1
  10. In sfarsit un om care spune lucrurilor pe nume! Atata gargara in ultimii ani in tara asta…autostrazi deviate sau intarziate pentru gandaci sau lilieci, orase pline cu excremente de pasari, oameni muscati sau omorati de caini…etc.. Gata! Suficient! Orasele sunt pentru oameni, animalele si pasarile au loc destul in afara lor, in paduri, pe campii, etc… D-le Bibart, aveti voturile familiei mele, care nu v-a votat in 2020…o9

   +12 voturi
   +1
   -1
  11. Problema a fost ca 20 de ani nu sa igienizat nimic acolo și sa format o zonă sălbatică.
   Dacă se întreținea în fiecare an nu existau discuțiile astea.
   Părerea mea ca spațiul dintre apă și mal 3-4 metri ar trebui tunsa total vegetația și pietruit. Așa se bucura și locuitorii de o priveliște frumoasă au și pescarii locuri de pescuit nici nu se pot agăța mizeriile duse de râu.
   Nici pe Criș în Oradea nici pe Bega nu este ca zona din municipiul Arad, ambele maluri, partea de către cetate nu a fost igienizata niciodată după revoluție.
   Un asemenea ecosistem cu rațe, castori șobolani și alte vietăți cu siguranță va atrage șacalii sunt peste 4 mii în România deja atacă și în județul Arad la 10-15 km de municipiu și vulpile ar putea apărea în număr mai mare poate și ele sunt hrană pt șacali.

   +11 voturi
   +1
   -1
  12. Domnule primar vă rugăm faceți ceva în privința porumbeilor din zona centrală a orașului , sânt distruse fațade ale unor clădiri. In alte orașe este interzisa hrănirea porumbeilor pe străzile orașelor, gări, piețe alimentare.
   Am ajuns ,din păcate, un oraș al porumbeilor și al ciorilor !

   +10 voturi
   +1
   -1
  13. Cred ca ar trebui inceputa curatenia din oraș, propun malul Muresului mort zona Confectii, acolo nu deranjati nicio vietate ca sunt numai mortaciuni, jur ca am vazut din autobuz un cal mort printre gunoaiele care formeaza pe mal un fel de dealuri…

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.