duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Barack Obama nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia

  de Special Arad | 29 septembrie 2014, 4:10 PM | Internaţional

  0

  Preşedintele american, Barack Obama, a declarat într-un interviu pentru CBS News că nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, pentru că liderul rus Vladimir Putin înţelege faptul că Alianţa ia în serios Articolul 5 din Tratat, privind apărarea colectivă, scrie Gandul.info.

  Obama a precizat că, deşi nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, Statele Unite au depus eforturi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv unele state mai mici, ca Estonia, că Articolul 5 al Tratatului NATO este luat în serios. „Oferim ajutor şi asistenţă, astfel că dacă înfrunţi un stat NATO, atunci va exista o confruntare militară. Iar Putin înţelege acest lucru”, a afirmat preşedintele SUA.

  „Din păcate, Putin – care cred că a fost prins cu garda jos iniţial, când au început protestele în Ucraina – a improvizat pentru a încerca să-şi dea seama cum să ţină Ucraina în sfera sa (…). A fost bine pentru el în sondaje, dar foarte rău pentru economie şi rău pentru viitorul Rusiei”, a continuat Obama.

  El le-a recomandat ruşilor să revină la respectarea „normelor internaţionale şi va fi mai bine pentru poporul rus şi cu siguranţă va fi mai bine pentru Europa”. „Noi nu căutăm confruntarea, dar vom fi foarte fermi”.

  În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, preşedintele american a apreciat că „există posibilitatea unei soluţii politice”. „Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, însă, dacă nu am fi spus ferm că Rusia a greşit. Şi apoi să le lăsăm posibilitatea de a adopta o cale diferită”, a subliniat el.

  Rusia „este o ţară mare cu un talent incredibil şi tradiţii incredibile. Dacă te concentrezi pe talentul tău în inginerie şi matematică şi pe creşterea economică, atunci Rusia va fi o mare putere în această lume”, a conchis Obama.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.