sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Autoritățile au făcut public prospectul vaccinului Moderna | Document integral

  de Raluca Medeleanu | 13 ianuarie 2021, 8:03 PM | Naţional | Sănătate

  1

  Autoritățile au trimis presei documentul integral care arată prospectul vaccinului Moderna. Din acesta puteți afla informații precum compoziția, modul de administrare și posibilele reacții adverse.

  Amintim că primele doze de vaccin anti-Covid19 Moderna au sosit la noi în țară marți seara (12 ianuarie), flacoanele fiind transportate într-un vehicul care a intrat în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac II. Într-o primă tranșă au fost trimise 14.000 doze, duse inițial la București, de unde vor fi distribuite apoi în centrele din țară.

  Pe scurt, din prospect aflăm că asemenea vaccinului de la Pfizer-BioNTech, vaccinul Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului (sistemul imunitar), acționând prin determinarea organismului să își producă propria protecție (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19.

  Nici vaccinul Moderna NU conține virusul, astfel că vaccinul în sine nu poate transmite boala COVID19.

  Ca în cazul celui de la Pfizer, și acest vaccin produs de Moderna utilizează o substanță numită acid ribonucleic mesager ARNm pentru a transfera instrucțiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafață, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafață, pentru a ajuta la combaterea virusului. Acest lucru va ajuta la protecția împotriva COVID-19. Atenție însă, administrarea vaccinului se realizează în două ture, la o diferență de 28 de zile una de alta, perioadă în care sunteți în continuare vulnerabili de a lua boala de la altcineva.

  Mai jos puteți citi în întregime prospectul vaccinului Moderna:

  Vezi și prospectul vaccinului produs de Pfizer-BioNTech AICI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.