ExclusivAu contat oare stenogramele de la Bacul șpăguit din 2014 în cazul Ancăi Stoenescu?

  de Lajos Notaros | 6 septembrie 2017, 1:31 PM | Știri Arad | Topic special

  17

  Știri Arad. Dăscălimea din Arad e în fierbere, nimeni nu mai știe cine este inspector-general până la urmă.

  Maria Pașcalău, directoarea de la Liceul Național de Informatică sau Anca Stoenescu, inspector-general adjunct din mai, anul acesta.

  După ce vineri a fost numită doamna Pașcalău – și felicitată personal la telefon de Ministrul Pop – iată, marti dimineața apare bomba: noul inspector-general școlar este numit în ultimul moment Anca Stoenescu, cea care se afișa în fel  si chip pe lângă ministrul Fifor și președintele PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia vizitei acestuia de acum câteva zile de la Curtici.

  Numai ca doamna Stoenescu, printre altele, are câteva pete mai negre în cariera ei pedagogică, cea mai întunecată fiind apariția ei în stenogramele făcute de către organele de urmărire în timpul Bacalaureatului din 2014 din județul Arad.

  Atunci au fost urmăriți și arestati, pe baza ascultării conversatiilor dintre ei, inspectorul Mihai Spânu si profesoara Lavinia Biț (condamnati ulterior la trei ani cu suspendare) cu privirea la corectarea preferențială a anumitor lucrări – lucrări însemnate în mai multe unități școlare unde se desfășura Bacalaureatul. În discuțiile telefonice dintre cei doi mai sus amintiți era pomenită și directoarea de atunci de la „Agricol”, Stoenescu, „Anca – nu știi?”, ca fiind o persoană cu care se pot aranja lucrurile.

  Din informațiile noastre, anchetatorii n-au ajuns atunci la ea doar datorită pericolului de a compromite astfel rezultatele deja obținute, însă ideea din stenogramă rămâne ca o bănuiala cruntă asupra inspectorului-general de o zi de la Inspectoratul Școlar din Arad.

  Trebuie să ne întrebăm, este o întrebare mai mult decât firească, oare a contat și acest aspect atunci când în cele din urmă s-a revenit asupra deciziei inițiale, Maria Pascalău, doamna Stoenescu reprezentând un risc prea mare chiar si pentru PSD?

  Citiți mai jos un paragraf din stenogramele din 2014:

  „În jurul orei 18.00 inculpata Biţ Lavinia s-a prezentat  la apartamentul din  Micălaca, unde s-a întâlnit cu inculpatul Spânu Mihai spunându-i că i-a adus banii. „ Na, ti-am adus banii … uite aici”  În acel moment inculpatul Spânu Mihai a întrebat dacă a adus şi listele cu numele elevilor care trebuiau favorizaţi, precum şi instrumentele de scris cu ajutorul cărora urma să li se falsifice lucrările: „Câţi ai? Pixuri ai luate?” (acele pixuri despre care explicam mai sus), după care i-a relatat inculpatei Biţ Lavinia Janina că o să abordeze chiar în acea seară persoanele implicate în comisiile de examinare pentru a facilita astfel fraudarea examenelor: „să mă duc să vorbesc în seara asta. No, că io în seara asta vreau să rezolv. Ştii? Unde ţi-e lista?” Biţ Lavinia l-a mai întrebat o dată pe Spânul Mihai dacă este sigur că poate să rezolve fraudarea examenelor: „Da’ tu eşti sigur că poţi, mă? Cine-i acolo la Arte? Cine-i în comisie?” Acesta a afirmat că o să găsească persoanele de legătură: „ No, la Arte … aia zic … că tră’ să văd aicea, îmi găsesc … ori cu Stoenescu, cu Anca …nu ştii? Directoarea de la Agricol. … păi da, io mă duc în seara asta să rezolv. Îi dau tăt, semnu’, tăt şi nu mă … flendur pe acolo … ”

  Continuarea AICI: Degradantul mers al șpăgilor la bacalaureat pe „filiera Spânu”…

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu e cazul, Domnule Nae, sa aveti pretentii de la mine.
    Am eu mult mai mari și tot timpul.
    Numai de un lucru fiti convins: daca nu eram sigur pe ceea ce scriu, nu scriam, de unde puteti deduce ca știu mult mai multe.
    Un jurnalist bun da cartile pe fața doar în ultima clipa, atunci când e cazul.
    În cazul de fată încă nu e, dar e apropae, urmariti în continuare.
    Și fara să mai aveti pretentii de la mine!
    Nu ma supar, nu va faceti probleme.

    +15 voturi
    +1
    -1
  1. Stie ziaristul ce stie, stiu si alții;)
   Sute de euroi pt o nota buna la bac, mii de euro pt promovarea examenului de titularizare, la asta se rezuma cv-ul profesional al tuturor celor care au condus si conduc Inspectoratul Școlar Judetean.
   Despre banii delapidați de profesori si educatoare, ceruți parinților drept fond al clasei nici nu are rost sa amintim. Sumele sunt derizorii in comparație cu spagile uriase care se percep pentru capacitate/admitere liceu/bac/titularizare!
   Despre asta e vorba, bă, Nae! Nu pune nimeni nicio eticheta, ci se trage un semnal de alarma!
   Ia sa ne spui un lucru bun facut de duduia asta pt învățământul aradean si ce ar califica-o pt aceasta funcție. In afara de faptul ca e sponsor al PSD si ca a ajuns acolo datorită relației apropiate cu spagarul Ovidiu Marian, nu stiu sa fi facut ceva util sistemului de educație.
   Așa ca, lasa omul sa-si faca treaba de gazetar, ca și-o face corect.
   Asteptam update la acest articol, felicitări!

   +11 voturi
   +1
   -1
    • Si eu cred ca faci si tu lajos si ceilati ziaristi de la special arad o figura frumoasa ati scos multa mizerie la suprafata dar mai e mult de munca oricum ar trebui sa fiti mult mai incisivi si o data ce ati descoperit ceva in neregula ar trebui sa mergeti oana la capat ma refer la scandalul de la ctp unde nu s a mai intimplat nimic la fel cu falca ati cam uitat de el…oricum multa bafta eu va sustin sa demascati cat mai multe nereguli bafta lajos si ceilalti ziaristi de la special arad!!!

     +8 voturi
     +1
     -1
  2. Mi se pare deja prea mult nu stiu cine e stoenescu asta dar observ ca in arad psd e scos in fata la orice nerealizare uitand ca singurii care si au batut joc de tara asta cum nu a mai facut o nimeni niciodata a fost pdl ul acum pnl ul nu zic ca psd ul nu are bube dar hai sa cantarim sa vedem aradul in ultimi 15 ani de cine a fost condus si cum arata fata de alte orase gen sibiu sau oradea orase candva sub arad acum la ani lumina in data aradului facem vanatoare de vrajitori cui serveste ca cetateanului din arad in nici un caz!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Aloooo!!!!! Jitza nu fi postac…… pdl- Pnl -psd aceeași mizerie!!!! Ce ti se pare ca a facut atât de bine PSD de cand e la guvernare? A mintit de si ei au crezut cu programul ala de rahat si cand au ajuns au facut exact invers! Stati asa prostilor si asteptati si ne mai votați si in 2020 ca atunci or fi bani pentru ce am promis in 2016!!!!!!!

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Spagi s-au dat pe fata si cand a fost pensionabila presedinta de bac…Ia vezi bacu’ la H Coanda si multe altele. Erau 45 grade in salile de examen iar inalta comisie sedea la aer conditionat cu fructe exotice (morman) pe masa. Stoenescu nu facea altceva decat colegii ei, in trendul vremurilor si faptul ca la telefon, intr-o convorbire privata, unii folosesc nume, NU INSEAMNA NIMIC. Se mai vehiculau si alte nume de ACTUALI inspectori, care sunt tepeni pe post. Oare ce s-a intamplat cu dosarul disjuns al dnei Cr. care s-a inschis subit ba chiar in conditiile cand nu sunt posturi de fizica a fost prelungita 3 ani dupa pensie , dirigentie si tot tacamul. Spanu si Bit au picat de fazan. Dna P o fi buna de lider despotic, dar e pe…duca (de pensie). Lasati tinerii sa se afirme. Ce aveti cu Anca?? Are o pozitie sociala de invidiat, nu face foame, fiti siguri, sa aiba nevoie de spagi. A ajutat multa lume si cunoaste problemele actuale.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Tocmai despre asta este vorba, despre faptul că Doamna Stoenescu este un produs tipic al coruptiei din învațământ.
    Departe de noi ridicarea în slavi a Doamnei Pașcalău, mai ales că stim și noi ca metodele ei sunt nițel cam autoritare, însă în mediul respectiv, cine dorește să facă treabă pe bune, pentru învatământ, nu pentru sine, trebuie să fie un pic cam dat naibii, altfel îl înghite mediul corupt ca o mocirlă.
    Faptul că e înainte de pensie, în loc să fie un argument împotriva, este chiar un mare atu în situatia dată: numai are nevoie să demonstreze si nici chef să-și faca carieră, poate asigura un interimat profesionist, având în vedere trecutul ei de la Inspectorat, faptul că știe la amanunt tot ce se întâmpla pe acolo.

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Nu e niciun atu sa fie mme P inspector. S-a dovedit chiar afona la politicile educationale. Se vor scoli de meserii iar dumneaei, cu pile cine stie unde, (ca a traversat sprintena mai multe zone de influenta politica) a obtinut aprobare pt inca un liceu teoretic, al 9-lea!! intr-un oras mic, liceu unde se intra si cu medii la matematica de 4-5-6!!! si CICA fac concurenta lui Moise. NICIODATA! In consens cu fabricantii de pseudostudenti,universitatile ambigue, sa faca marfa semidocta pentru acestia. Practic a “furat” clase de la alte scoli, in cardasie cu ISJ si primarie, care au facut o retea scolara ilegala, in defavoarea scolilor care ar fi putut inscrie pe unii cu medii de 4-5-6, sa faca o meserie, nu sa spere in zadar la obtinerea unei aparente peceti de intelectual.Au supranormat clasele la licee teoretice, cu elevi, care, acum vreun sfert de secol nu ar fi avut acces la liceu, niciodata. Si atunci ne miram de tineretul pana-n 40 sau 30, care scrie “d-l.” sau spune la unison “sa aibe”etc

     0 voturi
     +1
     -1
     • Este și ăsta un punct de vedere, Doamna Pașcalău are acest atu să nu fie Doamnă cu oricine.
      Dacă a făcut bine sau rău creând acest Liceu de Informatică se va vedea în viitor, ceea ce este clar însă de pe acum este că, spre deosebire de cei care se lamentează doar, ea s-a apucat să facă ceva.
      Așa cum gândea ea și cum a fost posibil în condițiile cam vitrege ale unui învătământ în cădere liberă și impregnat de o mentalitate depășită, asta ca să nu mai vorbim de corupție.

      0 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.