joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Atmosferă plină de romantism la prima zi a Festivalului de Literatură „SAD” | Foto/Video

    de Raluca Medeleanu | 10 mai 2018, 12:58 PM | Cultură

    0

    Festivalul Zile și Seri de Literatură „Ștefan Augustin Doinaș” (pe scurt, SAD), ajuns la ediția a patra, a început miercuri, 9 mai, aducând literatura contemporană în două școli: la Colegiul Național „Moise Nicoară”, unde elevii s-au întâlnit cu Andrei Mocuța, și la Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, unde elevii au avut parte de doi invitați: Andrei Novac și Mihók Tamás. Festivalul a continuat și întâlnirile din cadrul „saloanelor literare”, astfel că prima zi de festival s-a încheiat cu o seară poetică, la Galeria „Dor de Artă” de pe strada Mihai Eminescu.

    Primul salon literar al ediției din acest an i-a avut ca invitați speciali pe scriitorii Șerban Axinte, Mihók Tamás și Andrei Novac, cei doi din urmă citind pasaje din cele mai noi creații ale lor, iar Axinte având rol de critic.

    Mihók Tamás (născut în 1991) este absolvent al Facultății de Litere (Universitatea din Oradea), specializarea română-engleză (2013). Bursier ACBS la ELTE Budapesta timp de un an (2013-2014), la Departamentul de Limba și Literatura Română. A debutat, după două plachete în regie proprie, cu volumul de poezie Șantier în rai (2013). A tradus în limba maghiară volume de Constantin Virgil Bănescu și Radu Vancu.

    Șerban Axinte (născut în 1976) este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2002) și deține masterat în Literatură comparată si Antropologie culturală (2004).Este cercetător știintific la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide” din Iași, redactor al publicației cu profil academic „Philologica Jassyensia” și colaborator la mai multe reviste culturale, printre care „Cuvântul”, „Observator cultural” și „Tribuna”.

    Andrei Novac (născut în 1981) este cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor din Timișoara, a absolvit Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi deține masterat în domeniul relaţiilor internaţionale şi integrare euro-atlantică, la Universitatea Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Istorie. Colaborează cu reviste culturale precum: „Convorbiri Literare”, „Gorjul literar”, „Rostirea Românească”, „Foaie de Latinitate”.

    Ideea de „salon literar” a început anul trecut la SAD. Despre această idee, Lia Faur, organizatoarea principală a festivalului, a mărturisit că a luat naștere inițial dintr-o necesitate, mai exact din lipsă de spații, iar mai multe persoane, dorind ca festivalul să continue, au venit cu ideea de a organiza „saloane literare” – întâlniri cu scriitorii în propriile case/spații din oraș. Rezultatele fiind peste așteptări, s-a hotărât ca aceste saloane să rămână parte din structura festivalului. Și bine s-a hotărât, căci aceste spații nu numai că oferă o întrevedere mai intimă, ci dau posibilitatea publicului participant să iasă din banal, să-și redescopere orașul care există pe lângă acele patru-cinci locuri cu care este mereu obișnuit.

    „De fiecare dată, oamenii din salon află despre scriitori, fie că iubesc sau nu literatura, caută scriitorii, intră cu ei într-o relație afectivă… Scriitorii care vin la festival reprezintă literatura contemporană, ei chiar sunt literatura contemporană. Noi, în general, știm despre literatură că e aceea pentru examenele de Bacalaureat. Tinerii știu că literatura înseamnă Eminescu, Creangă, Arghezi și așa mai departe. Dar literatura poate să însemne și Mihók Tamás, Andrei Novac și Șerban Axinte și toți ceilalți care vor veni în zilele următoare la festival, la care vă invit, desigur, să participați. Saloanele au adus acest câștig emoțional, afectiv, intim. Și, la rândul lor, scriitorii care vin la Arad au șansa să cunoască orașul din interior. Astăzi, de exemplu, au șansa să cunoască o galerie de artă, una pe lângă care trecem în fiecare zi. Și au șansa să cunoască o tânără, pe Margareta, care este aici în fiecare zi”, a spus Lia Faur.

    Anul acesta, Festivalul SAD are ca temă principală100 de ani de literatură”, bineînțeles prin prisma celebrării Centenarului Marii Uniri. Pe lângă acest aspect însă, Lia Faur a spus că a luat în considerare retrospectiva literaturii autohtone observând că elevii sunt în general scârbiți de programa școlară. Întâlnind scriitorii personal, în școli, vorbind direct, deschis cu ei, elevii au șansa astfel să se apropie de literatură, să descopere că este încă vie.

    „Nu iubește nimeni literatura, tocmai pentru că li se îndeasă cu forța. Astfel că mi-am spus: ce ar fi să vină niște critici avizați – care sunt cercetători în institutele Academiei – și să le povestească cum e cu literatura română din 1918 până în prezent”, ne-a mai spus Lia Faur.

    Festivalul SAD continuă până sâmbătă, astăzi organizându-se o conferință la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, pe tema „100 de ani de literatură”, a cărui invitat este scriitorul Bogdan Crețu, iar seara desfășurându-se o lansare de carte, „Fâșii de rușine”, de Cristian Fulaș, la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”.

    Festivalul se bucura de sprijinul Primariei Arad, Centrului Municipal de Cultura si Asociatiei AREIS.

    Programul complet se găsește AICI.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.