duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Asociația Aradul Civic: Scrisoare deschisă și întrebări parlamentarilor arădeni privind teme de actualitate

  de Special Arad | 15 martie 2018, 1:07 PM | Politikos

  2

  În atenția tuturor senatorilor și deputaților în Parlamentul României, reprezentanți al tuturor formațiunilor politice parlamentare din Circumscripția electorală nr.2 – Arad

  Stimați domni deputați și senatori din Circumscripția electorală nr. 2 – Arad,

  Noi, membrii Asociației Aradul Civic , având domiciliile și drepturi de vot în Circumscripția electorală nr. 2 – Arad, vă solicităm un punct de vedere și, acolo unde este cazul, să precizați intenția dumneavoastră de vot în Parlament privind:

  • Proiectele legislative de modificare a codurilor penale prin care se dezincriminează total sau parțial fapte penale, inclusiv de corupție, prin care se reduc durata unor pedepse și termene de prescripție sau prin care sunt slăbite mijloace de investigare a criminalității;

  • Proiectele de modificare a legilor Justiției, anume legile 303/2004, 304/2004 și 317/2004;

  • Propunerea de revocare a Procurorului-șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi, făcută de ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, prin raportul publicat în data de 22 februarie 2018;

  • Propunerea de incriminare a faptei de „defăimare a țării”, așa cum a fost ea exprimată de domnul Liviu Dragnea la Congresul PSD din 10 martie 2018.

  Toate subiectele menționate anterior au fost discutate pe larg în spațiul public în ultimul an și au produs reacții sociale și politice la nivel național și internațional. De aceea, nu mai revenim asupra conținutului sau consecințelor acestor propuneri, considerând că subiectele vă sunt cunoscute, că sunteți conștienti de efecte și sunteți informați cu privire la poziția tuturor părților interesate (judecători, procurori, asociații ale magistraților, Parchetul General, DNA, ÎCCJ, CSM, Comisia Europeană, principalii parteneri din UE și NATO ai României etc.).

  Având însă în vedere că sunteți reprezentanți aleși în Parlamentul României din partea comunității arădene, din care dumneavoastră și semnatarii acestei scrisori facem parte și pe care toți o vrem reprezentată cu cinste și competență, vă rugăm să ne comunicați:

  1) Dacă veți vota în favoarea modificării codurilor penale în sensul dezincriminării unor fapte penale, al reducerii pedepselor sau al limitării instrumentelor de investigare judiciară. Pentru a clarifica, vă dăm următorul exemplu: propunerea legislativă având număr de înregistrare la Senat B686/2017, prin care se redefinește funcționarul public în sensul legii penale și, implicit, prin care se oferă impunitate de iureși de facto parlamentarilor în legătură cu infracțiunile de serviciu, inclusiv cele de corupție;

  2) Dacă veți vota pentru modificările aduse de Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției legilor 303, 304 și 317, care au rezistat controlului de constituționalitate făcut de CCR la începutul lui 2018. Ne referim aici, de exemplu, la modificarea procedurii de numire a procurorilor-șefi, care, deși este constituțională, încalcă prevederile Mecanismului de Cooperare și Verificare (vedeți Benchmark 3, care cere păstrarea actualei proceduri) al Comisiei Europene și care este parte a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană;

  3) Dacă susțineți propunerea de revocare a Procurorului-șef al DNA și o considerați întemeiată. Vă amintim că Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ propunerii;

  4) Dacă veți vota în favoarea unui proiect de lege prin care să fie incriminată fapta de „defăimare a țării”. Vă amintim că există deja o propunere legislativă, înregistrată la Camera Deputaților cu numărul PL-x nr. 517/2016, prin care se incriminează „defăimarea țării sau a națiunii române” cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Considerăm că o astfel de propunere este îngrijorătoare, pentru că limitează dreptul la liberă exprimare. În plus, nu înțelegem cum pe de o parte există inițiative de dezincriminare totală sau parțială a unor fapte penale grave, iar pe de altă parte există intenția de a incrimina aspecte ce țin de exprimarea liberă a cetățenilor.

  Așteptăm răspunsul dumneavoastră, în scris, până joi, 22 martie 2018. Puteți răspunde simplu cu DA sau NU, însă am prefera să argumentați scurt răspunsurile. În lipsa unui răspuns scris, vom considera că răspunsurile dumneavoastră sunt afirmative.

  Această scrisoare a fost trimisă fiecărui parlamentar din circumscripția noastră și urmărește deschiderea unui dialog direct între comunitate și aleși. Vom informa comunitatea cu privire la răspunsurile dumneavoastră (sau lipsa lor) pe rețelele media sociale și/sau media clasice.

  Cu mulțumiri,

  Colectivul Asociației Aradul Civic

  P.S. Aceste demers va fi replicat de organizații civice partenere din majoritatea județelor țării și diaspora.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un demers în linie cu agendele false lansate de PNL-PDL și Președinte. Manipulare jegoasă a opiniei publice. O nouă formă de Fake-News, lansată de susținători ai coruptului „,Stat de Drept” securistoid.
   Printre chestiuni de interes general este strecurată din nou, o susținere „acoperită” a coruptei ce luptă împotriva „corupților”.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Nu pot fi de acord cu minusculul de mai sus din varii motive…Cand incepe bombastic cu un demers si apoi o arde antenistic!
   Dar ideea pe care o retin si simt nevoia sa v-o impartasesc este urmatoarea: niste nimeni in drum si , in general in viata, se trezesc ei sa puna intrebari unor indivizi alesi…cum au fost alesi unii este iarasi discutabil! Si daca nu primesc raspuns ei bifeaza DA! Ce dragut…Si ce vor face minunatii cu raspunsurile de DA ? Le vor arata ” milioanelor de civici ” ? Ca la ultima paranghelie cu legile statului de drept au iesit in fata la primarie ” decat ” 30 de insi….impinsi de forma aia a lor de organizare civica! Vor rupe, neicaaaa, feisbucul! Spor in ramura!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.