Artistul arădean Dumitru Șerban a fost decorat de Președinte cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

  de [email protected] | 16 ianuarie 2020, 4:48 PM | Cultură | Topic special

  0

  Personalităţi reprezentative ale culturii române au fost decorate, miercuri, de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, în contextul Zilei Culturii Naţionale. Printre cei decorați cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler se numără și sculptorul arădean Dumitru Șerban, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Arad.

  Dumitru Șerban s-a specializat pe sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București – promoția 1977 și a avut de atunci o serie de expoziții personale și de grup, a participat cu operele sale la numeroase saloane și simpozioane, atât naționale, cât și internaționale, printre care menționăm Toulon – Franța, Utrecht – Olanda, Aswan – Egipt, Beratzhaussen – Germania, Zrenynin – Iugoslavia, Budapesta, Pecs, Szeged, Gyula sau Nyiregyhaza – Ungaria.

  De-a lungul anilor a fost distins cu numeroase premii. În anul 1987 a primit Medalia de Aur la Expoziția „Dantesca” din Ravenna – Italia, în 1995 a fost câștigătorul concursului de Artă Monumentală de la Kaiserslautern – Germania, în anul 2000 a primit Trofeul pentru sculptură oferit de Ministerul Culturii din Egipt și Premiul I, respectiv Premiul publicului la Simpozionul Internațional de Sculptură Le Pradet – Franța. De asemenea, artistul arădean se poate lăuda și cu Premiul Special al UAP România (1998), Marele Premiu pentru Sculptură (1999), Marele Premiu pentru Sculptură Monumentală (2000), Premiul „Tineretului pentru Sculptură” (în anii 1979, 1980, 1982 și 1985) și Premiul de excelență al Consiliului Județean Arad (2005).

  Cel mai recent, arădenii au putut vedea o lucrare a lui Dumitru Șerban în toamna anului trecut, la Teba, în cadrul „Nopții Albe a Galeriilor”.

  Alături de Dumitru Șerban, au mai primit miercuri Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler și artiștii Angelo Mitchievici, Enikő (Nagy) Szenkovics, Răzvan Constantin Caratănase, Constantin Catargiu, Constantin Ovidiu- Ionescu, Iosif Kiraly, Liviu Nedelcu, Atena-Elena Simionescu, Florin Stoiciu şi Marian Zidaru, aflăm de pe Agerpres.

  De asemenea, președintele Klaus Iohannis i-a decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler pe criticul de artă Irina Sanda Cajal-Marin şi pe Carol W. König, cercetător, expert evaluator arme medievale.

  Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer i-a fost conferit lui Balint Gyorgy Szabo, iar Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler directorului general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, şi directorului Muzeului Municipiului Bucureşti, istoricul Adrian Majuru.

  Preşedintele a conferit medalia „Meritul cultural” Clasa a III-a lui: Ion Cepoi, Vladimir Ciobanu, Adrian Lesenciuc, Liviu Stoicovici şi Mihăiţă Ţopescu.

  Totodată, ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor a fost conferit: Teatrului Naţional Cluj Napoca, Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, Muzeului Bucovinei şi Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca.

  În discursul său, preşedintele a arătat că decoraţiile reprezintă elogiul statului român pentru talentul şi străduinţa acestor personalităţi, dar şi un omagiu adus culturii române.

  Surse: Agerpres, Wikipedia

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.