luni, 16 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Proiecție în lumi de basm, la Arad, de Noaptea Muzeelor | Video

    de Raluca Medeleanu | 14 mai 2023, 11:12 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Evenimentul devenit deja tradiție la nivel internațional, Noaptea Muzeelor, este un prilej prin care Aradul prinde seara viață și în care arădenii, cu mic, cu mare, își amintesc de trecut, călcând sălile expoziționale ale secțiilor de la Complexul Muzeal Arad.

    Anul acesta, evenimentul nocturn de sâmbătă, 13 mai, a adus un plus de sărbătoare întrucât este și anul în care Complexul Muzeal Arad a împlinit 130 de ani de existență. Cu această ocazie, pe clădirea Palatului Cultural, pe latura dinspre parc, a fost proiectat un video cu imagini decorative care a pus în valoare elementele arhitecturale ale clădirii istorice, „transportând” privitorul totodată în alte lumi.

    Proiecția (realizată de artistul Alexandru Petroșanu & Audio Visual Services) a fost pornită din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 21:30, până târziu în noapte, astfel că toată lumea care a venit să viziteze secțiile muzeului a avut șansa să o privească. Și nu vorbim de un public restrâns! Traseul dintre secțiile muzeului a fost străbătut de un număr neașteptat de mare de oameni, iar Parcul Copiilor (acum numit Zsolt Török) s-a dovedit neîncăpător. Pe lângă proiecția video, în parc au stârnit mare interes și atelierele demonstrative de turnat bronz, de confecționat cămăși de zale, țesut, fierărie, olărit, respectiv prezentarea costumelor, echipamentelor și a tehnicii de lupte dintre daci și romani.

    Primul muzeu din Arad a fost inaugurat în data de 15 martie 1893, sub numele de „Muzeul Relicviilor Revoluției de la 1848 – 1849”, în patru săli situate la etajul al II-lea al clădirii actualului Teatru Clasic „Ioan Slavici”. Din anul 1913, muzeul a fost mutat în Palatul Cultural, alături de filarmonică și bibliotecă, fiind adăugate și secțiile de arheologie și istorie medievală, respectiv secția de artă europeană (mutată ulterior în sediul actual de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș în 1984).

    Evenimentul „Noaptea Muzeelor” a fost organizat pentru prima dată în 1997 la Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit, astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. Ulterior, a ajuns să fie organizat la nivel internațional, fiind patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.