joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Aradul se va închide la ora 20:00 în zilele de vineri și weekend! Care sunt celelalte măsuri adoptate de Guvern pentru perioada Sărbătorilor Pascale

    de Special Arad | 25 martie 2021, 8:31 PM | Coronavirus | Naţional | Știri Arad | Topic special

    7

    Guvernul a aprobat noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Acestea au fost propuse de CNSU, după o ședință care a avut loc joi. Restricțiile vor intra în vigoare îndată după publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial.

    UPDATE Restricțiile intră în vigoare din 28 martie (duminică).

    Potrivit documentului propus de CNSU și adoptat de Guvern, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20:00, cu două ore mai devreme față de restul localităților. Măsura se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 3,5 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

    De asemenea, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 3,5 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

    Se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie. Totodată, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația în noaptea de Înviere.

    Menționăm că incidența cumulată pe ultimele 14 zile pentru municipiu este de 4.75, astfel că măsura se va aplica și la Arad. 

    Au fost publicate noile modele de declarație pe propria răspundere și adeverință de la angajator. Descarcă-le de aici

    Lista restricțiilor adoptate de Guvern

    Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

    1. Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
    2. Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
    3. Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
    4. Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).
    5. Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
    6. În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
    7. În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 1800-2200 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
    • Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
    • Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.
    • (1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.

    Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Si taxele vor scadea pe aceasta perioada,sau luam bani din banca sa reusim sa ne platim taxele si impozitele,pe care luna de luna ne obligati sa le platim….daca nu ne umflati cu penalizarile,de nici daca iesim pe strada la produs nu reusim sa mai ajungem la zi…

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. Acu, tot omul care iese de la munca la ora 16.00 sau 17.00 va fi buluc in magazine sau supermarketuri la cumparaturi iar aglomeratia va creste in loc sa scada. In loc sa se exdtinda orarul pentru a scadea presiunea asupra timpului de a se aproviziona omul!!!
      Halal gandire la guvernantii nostri

      +20 voturi
      +1
      -1
    3. Clasa politică profită de pandemie … nu este clar de ce dar…
      – suntem în plin proces de transformare a cetățeanului în animal de companie, animal de povară sau animal productiv pentru o elită minoritară și primitivă.
      Dacă acceptați să fiți slugi, iobagi, sclavi, vaci de muls la niște trepăduși infecți …. veți fi premiați cu marele premiu: muia de aur pentru cel mai prost, botanist și lingău.
      Premiul este o stauetă din rahat reprezentând o gură deschisă în semn de mirare și ca simbol al orgasmului măreților politruci. Doar gura. Nu este nevoie de cap că aricum este o parte inutilă, de ochi că nu sunt făcuți să vadă, de nas ca să nu simtă miasmele fetide ale micozelor măreților beneficiari de felație, urechi ca să audă râsul grobian, autosuficient, arogant și usturător.
      FRUMOASĂ specie, măreți conducători, mari eroi ai luptei pentru libertate … de toată jena!

      --1 voturi
      +1
      -1
        • Problema esste pusă greșit.
          Care este actul administrativ care trebuie făcut pentru evitarea acestei viroze?
          Fiindcă nu este treaba cetățeanului să combată pandemii ci a statului și a instituțiilor responsabile. Din păcate statul a reușit să-și transfere responsabilitatea către cetățeni care însă nu au mijloace, cunoștințe și nici n-au voie să intervină.
          Capacitatea ATI a rămas aproximativ aceeași cu cea de acum 1 an. Tratamentele sunt oarecum ineficiente dacă nu chiar criminale. Măsurile de prevenție și informare nu fac nicio referire la necesitatea întăririi sistemului imunitar. Sportul a fost interzis. Singura măsură preventivă se referă la purtarea unei măști.
          Măsurile de restricționare după o anumită oră nu interzic petrecerile ci ieșitul din casă și astfel 99% care nu petrec sunt sacrificați pentru niște petrecăreți care oricum vor găsi soluții.
          Vaccinurile sunt insuficiente pentru cei ce vor și pe de altă parte sunt centre de vaccinare unde nu este nimeni programat și astfel până și această măsură este dusă de stat în derizoriu.
          Cum justifică statul sacrificarea persoanelor care nu mai acces la servicii medicale? Abordarea face parte din ciclul sinucideți-vă să nu mutiți de covid, care este mortal într-un procent de 0,01%.
          Mai mențioez că există un monopol pe comunicare care este în plus contradictorie și o netransparentă și generează astfel suspăiciuni și alimentează diverse teorii ale conspirației.
          Ar mai fi de spus și ipocrizia politicienilor care cu o zi înainte de pandemie nu aveau nicio preocupare pe parte de sănătate și după declararea ei se manifestă ca și cum ar fi morți de grija noastră.
          Ce v-am spus sunt la ordinul evidenței. Nu sunt speculații și nici abordări medicale.
          În contextul ăsta considerați că este potrivit să sacrificați mii, zeci de mii, sute sau chiar milioane de oameni care vor suporta toată prabușirea economică? Credeți că este normal să sacrificăm principii de drept și valori universale pentru mascarada cu codul?

          --1 voturi
          +1
          -1
          • CETĂȚEANUL NUMA CU DREPTURI … PUTUROSUL APĂRĂTOR AL DREPTURILOR FUNDAMENTALE ÎN FAȚA STICLEI … Mă Caramel ești atât de PATETIC atunci când te vezi MISIONARUL NR1 … criticul și analistul lu pește prăjit … DAR IOC SOLUȚII!!!
            .
            Care ar fi soluția? Ca toată populația să se „pișe contra vântului” la toate restricțiile impuse, să nege existența virusului și nimeni să nu se vaccineze… De ce? Că 5G și Conspirația Mondială!!! … ce ne încalcă drepturile fundamentale.
            .
            La tine a devenit o problemă medicală! Unitatea de prelucrare a datelor, neapărat trebuie RESETATĂ, că derapează rău de tot. Ai nevoie de ajutor! Și asta o spun din compasiune. Găsește-ți un hobby adevărat și ieși la plimbare pe Mal 1 oră în fiecare zi să-ți aerisești calculatorul … ar fi un punct de plecare bun.

            0 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.