Aradul – orașul în care mallurile vin să moară. Mai există vreo șansă de reinventare pentru Galleria?
Mallul din vecinătatea cartierelor Bujac și Gai e în pragul falimentului de mai mulți ani, procesul este însă suficient de lent ca proprietarii să găsească o soluție pentru a-l reinventa. Dezvoltatorul a scăpat de această problemă, iar noii proprietari nu par foarte siguri care ar fi viitorul Galleriei Arad. Există însă o tendință pentru mall-urile din România care nu au rezistat competiţiei și anume să se transforme în clădiri de birouri. Două exemple ar fi soarta unei galerii comerciale şi a unui mall din Capitală. Va fi și cazul gigantului de pe Calea Aurel Vlaicu din Arad?
A trecut un an și trei luni de când dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC) a vândut mallul Galleria din Arad cu 2,1 mililoane de euro unei firme cu afaceri controlată de sirianul Abdulwahed Nour Ideen. La sfârșitul lunii ianuarie anul trecut, Special Arad a scris că noul manager al Galleria Mall a fost numit arădeanca Simona Man, fost președinte al Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) și fost secretar de Stat la Ministerul Turismului și la Ministerul Agriculturii. Tot anul trecut, în luna iulie, s-a vehiculat că mallul se va reinventa sub o nouă denumire și cu un nou target. Se anunța pe atunci, neoficial, că la parterul mallului se va deschide un bazar pe o suprafață de aproximativ 3.000 de metri, iar clădirea chiar se va mări cu un etaj! Înainte de tranzacție s-a mai vehiculat și transformarea centrului comerical într-un centru spa.
Niciunul dintre aceste planuri nu au început să se materializeze de atunci.
GTC a cedat părţile sociale ale firmei Mercury Commercial Center (care deținea Galleria Arad) firmei Casa Suprema, creată de Nour Ideen pentru investiţii imobiliare în România, şi către românca de origine siriană Toomeh Bdour. Astfel, Casa Suprema deţine 99,96% din părţie sociale ale firmei, iar Bdour deţine 0,03% şi a preluat şi funcţia de administrator al societăţii. Actul de vânzare a fost semnat în 1 septembrie 2016, conform anunţului de vânzare publicat în Monitorul Oficial.
Dar tranzacția nu prezenta o situație prea roz. Potrivit termene.ro, cifra de afaceri a firmei Casa Suprema SRL a fost descrescătoare în perioada 2014 – 2016, iar profitul a fost în cădere liberă. În anul 2016, când firma a preluat mallul Galleria Arad, cifra de afaceri a ajuns la zero, iar profitul net a pătruns în adâncul minusului cu o pierdere de 1.373.195 RON.
Galleria Arad a început să se confrunte cu probleme grave legate de gradul de ocupare după închiderea hipermarketului Cora. Compania GTC a încercat în repetate rânduri să vândă mallul, iar într-un final, a reușit să scape și de acesta, fiind ultimul centru comercial din România pe care-l mai deținuse. Pierderea vânzătorului a fost uriaşă, ţinând cont că a investit peste 60 mil. euro în dezvoltarea Galleria.
Rezistă doar cei mai puternici
Distanţa faţă de cartierele cu mulţi locuitori, dar şi creşterea comerţului online, mai ales pe telefonul mobil, au dus la închiderea unor centre comerciale, scrie Digi24. Două centre comerciale falimentre din București au găsit, în schimb, o soluție convenabilă de a se reinventa: vor deveni clădiri cu birouri de închiriat.
Consultanţii imobiliari spun că anul trecut a fost cel mai slab an pentru constructorii de mall-uri. Au fost livraţi în jur de 70.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, cel mai mic nivel din ultimii 13 ani.
La Arad, sigurul mall care rezistă în continuare este Atrium Center.
Un eșec numit „strada mallurilor”
Galleria Arad nu este primul mall falimentar din Arad. Armonia Center și-a închis porțile în anul 2013, clădirea fiind acum o extensie a fabricii Leoni.
În acest context, este extrem de interesantă – de fapt, formularea corectă este RISCANTĂ – decizia de a deschide un nou centru comercial pe aceeași arteră de circulație – Calea Aurel Vlaicu. Vorbim, desigur, despre spațiul fostei fabrici IMAR, care a fost demolată în anul 2007. De atunci, se tot planifică un proiect ce prevede un nou centru comercial. Spațiul a trecut prin mâinile a mai multor investitori: mai întâi Africa Israel Investments, apoi AFI Europe România, ca pe urmă să fie preluat de Complex Rezidențial Arcade SRL, al cărui proiect de „centru comercial + complex rezidențial” a fost întocmit în 2016 chiar de firma soției primarului Gheorghe Falcă, Pro Arhitectura SRL. În cele din urmă, în septembrie 2017, Ziarul Financiar anunța că, din nou, AFI Europe ar fi stabilit un termen limită pentru începerea construirii noului mall planificat pe spațiul de lângă Atrium Mall la Arad: anul 2018.
Merită amintită și „reinventarea” pe care încearcă să o facă centrul comercial Ziridava de pe B-dul Revoluției, care este la ora actuală în renovare, însă a cărei chiriași actuali sunt pe picior de plecare. Cu toate acestea, patronii bucureșteni promit aducerea unor branduri mari, însă neoferind niciun indiciu despre ce retaileri ar fi vorba. Rămâne de văzut soarta Ziridavei: va reuși să se ridice din propria cenușă, sau deja e prea târziu pentru cel mai vechi complex de cumpărături din oraș?
Bucățile din puzzle ne oferă o imagine destul de sumbră:
GAME OVER pentru Arad
Dezvoltarea unor malluri în Arad pare un business din ce în ce mai neprofitabil din moment ce, la nici 60 de kilometri de Arad, la Timișoara, Iulius Mall e în clocot, atrăgând în zonă investitori care construiesc clădiri de birouri, iar cel mai nou mall construit, Timișoara Shopping Center, ridică deja din punct de vedere economic și partea cealaltă a orașului. Astfel, vecinii timișoreni își asigură dezvoltarea economică pe două axe, atât nord, cât și sud.
Pe când Aradul…
Comentariile portalului
La mulți ani ,sa fi cuminte sa nu te dea afara !!!
E "bine" ... Toată lumea își dorește copii genii ale ... teoriei. Cu posturi călduțe, muncă de birou sau științifică, funcții, management, etc. ; nimeni nu-și doreș (...)
In tren DE CE nu se verifica?-Am fost in 1763 duminica noaptea din Cluj.in vagonul3-doi mucaliti(am inteles romi de prin Iasi ce mergeau la Timisoara)se tot (...)