duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Niște „cetăți închinate shoppingului” care își devorează clientela… aceeași de la Ziridava încoace

  de Raluca Medeleanu | 16 septembrie 2014, 12:26 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Vă mai amintiți de autobuzul din lemn, care era montat în mijlocul raionului de încălțăminte pentru copii, de la etajul 1, în anii 90? Sau de fântâna arteziană cu pești, de la etajului 2, apărută în urma modernizării magazinului, prin anii 2000? Sau de imensul brad de Crăciun, montat în fața intrării, în fiecare an, aflat în rivalitate, pe muchie de cuțit, cu cel din fața Primăriei? Greu era să te decizi care era mai mare și care era împodobit mai bine…

  Pentru mulți, mulți ani, Centrul Comercial Ziridava, căci despre el este vorba, a fost principala sursă de cumpărături a oricărui arădean. Mulți mergeau doar așa, prin „Ziri”, ca să se plimbe pe timp de ploaie, sau să stea să bea o cafea la (uau!) o cafenea chiar în interiorul magazinului…

  Ziridava s-a inaugurat în anul 1978. Cu 300 de angajați, 32 de departamente de vânzări și întinzându-se pe 8500 metri pătrați, avea să fie cel mai mare și modern magazin din județ, titlu pe care avea să și-l mențină mult timp, chiar și după momentul privatizării, imediat după Revoluție.

  Însă febra modernizării, într-o epocă în care domnește consumerismul, a ajuns și prin orașul nostru, iar de ceva vreme, Ziridava se străduiește să-și păstreze în continuare porțile deschise, chiar dacă niciun arădean nu cred că ar putea să își imagineze aspectul bulevardului în absența magazinului…

  Prima „lovitură de grație” i-a fost dată de către deschiderea Centrului Comercial Armonia, care pe atunci a hipnotizat arădenii și a determinat mutarea rapidă a majorității magazinelor etajului 2 din Ziridava.

  Peste 3 ani, a văzut lumina zilei Atrium Center, care avea să fie dublu mărimii Armoniei și care a atras ca un magnet, firește, mutarea multor magazine atât din Armonia cât și, din nou, din veteranul magazin din centru. Tot pe atunci, în 2010, Ziridava s-a văzut nevoit să treacă printr-o serie de modificări, astfel aspectul aerisit pe care îl avea fiecare etaj, a fost înlocuit cu standuri, despărțite fiecare de către pereți din rigips, pentru a delimita spațiul fiecărei firme chiriașe în parte.

  Pentru un oraș de 159.074 locuitori (în contrast cu orașul vecin, de 319.279 locuitori, care deține doar un mall și un centru comercial simiral Ziridavei), s-a hotărât în 2012 că este imperativ de necesar să se deschidă… ați ghicit, încă un mall! Și unde altundeva dacă nu pe aceeași arteră rutieră pe care se aflau și celelalte? Linie directă, către cer…

  Armonia și-a închis porțile de mai bine de un an. În momentul de față, nici unul dintre centrele comerciale existente nu sunt ocupate în totalitate. Peisajul Ziridavei, în ultimii ani, a avut de suferit, închizându-se, pe rând, etajul 3, respectiv 2, iar la ora actuală nici etajul 1 nu este ocupat în întregime. Spațiile comerciale din centru, a căror vitrine devin simple locuri de lipit afișe, se înmulțesc pe zi ce trece… iar în condițiile astea, mai auzim oameni râzând de timișoreni că nu-s așa de „șmecheri” ca Aradul, neavând decât un mall.

  La ce bun atâtea „cetăți” închinate shoppingului, toate cu aceleași produse „trase la Xerox”, care tot ce pot face, în momentul în care termină să-și devoreze clientela, e să înceapă să se devoreze una pe alta?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ZIRIDAVA a trebui sa ramana in picioare!!! este un magazin in centrul orasului unde mai demult gaseai orice, ar putea toate magazinele din Galleria sa se mute in Ziri ca este pult loc liber, ca la Galleria oricum este pustiu si bate vantul. Pentru Arad este suficient un singur Mall, Atrium, al doilea Galleria a fost o investitie proasta si ineficienta drept dovada ca nu prea mai este nimic in el. ARMONIA la fel a fost extraordinar pacat ca s-a inchis.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Armonia, Atrium, Galeria, și Ziridava, construite să găzduiască comercialismul societății actuale. Cumpără, cumpără, cumpără,…! Însă trebuie să ai bani, că nu se dă nimic în ele gratis. Cu evoluția lentă a salariilor din economia românească, însă cu o creștere rapidă a tuturor cheltuielilor la utilități, din care energia ocupă o mare parte, nu rămân prea multi bani de cheltuit prin Malluri.

   Bună starea promisă de politicieni, au fost vorbe aruncate în vânt. Ei s-au îmbogățit în anii trecuți, pe afaceri cu statul. Însă ei nu intra in mallurile românești. Ei se duc cu sppistii după ei la Milano, Viena, Paris și Londra. „Îmbrăcați bine” cu țoale de marca cusute în țările cu salarii „de doi lei”, se întrec acum să verse o nouă serie de promisiuni/minciuni în campaniile de abureală a votanților.

   ” Să trăiți bine”!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.