sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivArădeanul Mihnea Voicu Șimăndan locuiește la Beijing și a fost prezent la acest moment istoric: China este în doliu

  de Lucian Dănilă | 5 aprilie 2020, 5:14 PM | Contributors | Coronavirus | Internaţional | Topic special

  1

  L-am cunoscut pe Mihnea Voicu Șimăndan în urmă cu aproape un sfert de veac. A urmat cursurile Facultății de Științe Umanist Creștine, secția Istorie – Engleză și totodată era pasionat de Japonia și de tot ceea ce înseamnă Asia. A și fondat cu ani în urmă fundația „Nipponica”. Printre altele, Mihnea este pasionat și de tir cu arcul. Mihnea este fiul lui Emil Șimăndan, cunoscut publicist, poet și scriitor arădean.

  La puțin timp după ce a absolvit facultatea, Mihnea și-a urmat visul. Și-a început o viață în Asia, mai întâi în Thailanda și apoi în China. Ne-am reîntâlnit după mai mulți ani la Arad la începutul lunii februarie. Voia să ne întâlnim la o cafea. Pe atunci încă se mai putea… Știind că locuiește în China, țară care pe atunci era în plină epidemie de coronavirus, l-am întrebat oarecum amuzat: „Chiar ești sigur că vrei să ne întâlnim?” Și ne-am văzut… Pe atunci nu bănuiam că vom resimți și aici, pe plaiuri românești, efectele acestei epidemii care între timp a devenit o pandemie, peste 170 de țări fiind afectate.

  Împreună am stabilit să avem o colaborare atât în calitate de vechi colegi și prieteni, dar și în calitate de pasionați de scris, sau de jurnalism. A plecat la două zile după ce ne-am întâlnit spre Beijing, iar în drumul său a avut parte de imagini cu care nu se mai întâlnise până atunci: avionul era aproape gol.

  Mai jos puteți citi ceea ce ne-a scris Mihnea Voicu Șimăndan despre situația din China din aceste zile, iar la final vom face câteva precizări:

   

  ­­­

  China își comemorează morții

  Festivalul Qingming este un festival tradițional chinezec în care chinezii din întreaga lume, nu doar cei care locuiesc în China, comemorează memoria strămoșilor lor. Este ziua de pomenire a morților.

  Cu ocazia acestui festival, care are loc în a cinsprezecea zi după echinocțiul de primăvară, chinezii se roagă, aduc ofrande, aprind bețigașe parfumate și curăță mormintele strămoșilor lor.

  În acest an, Festivalul Qingming a căzut pe 4 aprilie, o zi frumoasă de sâmbătă. Dar 2020 nu este un an obișnuit, ci un an în care întreaga lume luptă împotriva  pandemiei coronavirus.

  Pentru a preveni transmiterea virusului și a facilita distanțarea socială, guvernul chinez a luat o decizie drastică, dar binevenită. Chinezii au fost descurajați să se deplaseze la cimitire pentru Festivalul Qinming.

  Cei care au ținut neapărat să meargă la locul de veșnicie al strămoșilor lor, au trebuit să se înscrie online. Doar un număr limitat de oameni au primit „autorizație” să intre în cimitire.

  În Shanghai, un megalopolis cu o populație de peste 27 de milione de oameni și cel mai populat oraș al Chinei, au fost acordate doar 160,000 de permise de vizită la cimitr!

  Medicii chinezi devin martiri naționali

  În schimb, Festivalul Qingming a corespuns anul acesta cu observarea unui moment de tăcere în întreaga țară. Astăzi este zi de doliu național în China.

  Timp de 3 minute, astăzi la ora 10 dimineața, am păstrat un moment de tăcere în memoria celor peste 3,000 de victime cauzate de epidemia COVID-19, printre care se află și 14 medici și asistenți medicali. Pentru sacrificiul lor, cele 14 cadre medicale au fost denumite „martiri naționali.”

  Printre acești martiri se află și medicul Li Wenliang (1986-2020) care a avertizat populația din Wuhan în luna decembrie de reapariția virusului SARS – care mai apoi este identificat ca și COVID-19. Din păcate, nu a fost luat în serios de autorități iar mai apoi a devenit el însuși victima coronavirus.

  Astăzi, la ora 10 dimineața, China a coborât steagurile la jumătate de catarg și toate vehicolele oficiale, inclusiv trenurile și vapoarele, precum și alarmele antiaeriene au clanxonat timp de 3 minute. Mulți șoferi care se alfau în trafic s-au alătura acestui gest de comemorare.

  A fost un moment trist din istoria Chinei și, de altfel, a întregii omeniri. Acest moment de tăcere pe plan național aproape că nu mai are precedent în China. Doar în 19 mai 2008 a mai fost ținut un asfel de moment de doliu național, când întreaga Chină s-a oprit și a stat în tăcere timp de 3 minute pentru a comemora victimele Cutremurului din Sichuan care a avut loc pe 12 mai 2008 și a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter.

  Am ținut și noi acest moment de tăcere. Nu cunoaștem pe nimeni care a murit din cauza COVID-19 dar ne-am gândit la toate victimele și la familiile lor atât din China cât și pe plan mondial.

  Sperăm cu toții ca aceste vremuri grele să treacă cât mai repede și lumea să revină la o nouă normalitate. Sunt sigur că întreaga conștiință mondială va fi schimbată.

  Voicu Mihnea Șimăndan

  Corespondent Special Arad din Beijing, China

  Voicu Mihnea Șimăndan este un profesor arădean care locuiște în Asia din 2002. După 16 ani în Thailanda, în 2018 s-a mutat în China unde predă psihologie la o școală internațională din Beijing. Pe blogul lui în limba engleză www.simandan.com poți găsi impresiile lui de călătorie precum și alte articole despre Asia.

  Nota redacției:

  Părerile exprimate în acest articol aparțin autorului. Noi îl cunoaștem pe Mihnea personal, fiind colegi de generație la facultate în Arad. La ultima noastră întâlnire în ianuarie 2020 în Arad, discutam o posibilă deplasare a delegației Special Arad la Olimpiada de Iarnă 2022 care va avea loc în Beijing. Dar, până atunci îi urmărim aventurile și experiențele pe care le trăiește în această perioadă în Beijing pe canalul său YouTube, China Hub – Un român în Beijing.

  Vizionați acest video pentru a trăi „pe viu” experiența inedită la care Mihnea a participat astăzi:

  Vă recomandăm să vă abonați la canalul lui Mihnea. Ne prezintă o altă Chină decât ceea ce vedem noi prin mass media!

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Omul asta ar putea rezolva problemele energetice ale intregii lumi. Incercand sa imi sincronizez privirea cu pozitia uneia din sprancenele dansului, am ajuns sa ma reintalnesc cu micul dejun de azidimineata. Putini oameni reusesc sa spuna atat de putin si sa gesticuleze atat de mult, folosind doar muschii faciali, in 5 minute. Felicitari!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.