vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Arădeanca Ana Ianchici a aniversat centenarul în forță și cu zâmbetul pe buze

  În cadrul campaniei inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, intitulate „O viață cât un centenar”, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a vizitat-o, în cursul zilei de astăzi, în Arad, pe doamna Ana Ianchici, care a împlinit 100 de ani în data de 10 februarie a acestui an. Întâlnirea a fost deosebită, cu atât mai mult cu cât doamna Ianchici ne-a întâmpinat pe propriile-i picioare, bucurându-se de sănătate, micile probleme pe care le are, legate de o ușoară scădere a auzului și o hipertensiune – ținută însă sub control de mai mulți ani – nefiind considerate probleme demne de luat în seamă.

  Prefectul Județului i-a adresat doamnei Ianchici un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina Horgea i-a dăruit sărbătoritei un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar. Pe tot parcursul vizitei, venerabilei doamne i-a stat alături fiica acesteia, Minerva Ianchici, în vârstă de 76 de ani, profesoară pensionară de limbile engleză și franceză.

  „Ne bucurăm ori de câte ori ne vizitează cineva, a spus Ana Ianchici. Cea mai mare durere a noastră este că nu mai avem pe nimeni. De aceea, tare ne bucurăm că ne-ați deschis astăzi ușa.”

  Doamna Florentina Horgea a stat de vorbă cu minunata gazdă vreme de peste o jumătate de oră, care a zburat extrem de repede. De altfel, toți cei prezenți au ascultat, uimiți, poveștile femeii, al cărei har de a istorisi nu s-a diminuat odată cu trecerea anilor: „Am fost refugiată din Basarabia, în ’44, cu doi copii mici. Eram gravidă cu cel de-al treilea. Zece zile am călătorit într-un vagon de marfă, până la Arad. Veneam aici la un frate de-al meu, stabilit la Bătuța. Am fost șase frați cu toții; numai unul a rămas în Basarabia atunci, împreună cu bunicul meu patern. Ceilalți, am fost strămutați… Mi-a fost extrem de greu. Zece zile nici nu mai știu ce-am mâncat și cu ce mi-am hrănit copiii. Soțul meu a venit cu mult în urma noastră. Era ceferist și așa a fost atunci; fusese programat să vină abia cu ultimul tren…”

  Ana Ianchici își trăiește bătrânețile citind, deși nu mai vede bine cu unul dintre ochi, sau urmărind diverse emisiuni la televizor. Le-a mărturisit celor prezenți: „În trecut, îmi plăcea să citesc istorie. Istorie românească, universală, istoria civilizațiilor… Știți cum e, fiecare avem câte o hachiță!”

  Alături de Prefectul Județului, pe Ana Ianchici au felicitat-o și șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, lt. col. Cristian Gârbău, fiind prezenți și purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, respectiv Prefecturii Arad.

  Gazda le-a mai mărturisit musafirilor săi că este văduvă de peste 30 de ani și că toată viața și-a dorit să ajungă din nou în Basarabia, să-și revadă locurile natale, fără însă să reușească: „Le voi avea în gând până al sfârșit…” De asemenea, și-a spus și cea mai mare durere: „Doi dintre copiii mei nu mai sunt. Un părinte nu trebuie niciodată să-și piardă copiii, indiferent de vârsta lor…”

  Vitalitatea Anei Ianchici, care trăiește din pensia de urmaș a soțului ei și cu sprijinul necondiționat al fiicei sale, i-a determinat pe toți cei prezenți s-o admire o dată în plus.

  La plecare, femeia a ținut s-o conducă personal la ușă pe doamna Florentina Horgea, spre bucuria acesteia, care i-a promis că în câteva zile va primi toate fotografiile făcute împreună.

  „Această vizită a fost un prilej nemaipomenit de aducere aminte. Mi-am amintit de propriii bunici, de faptul că am crescut în preajma lor, că am învățat atâtea de la ei. Este extraordinar că pot avea această șansă, în Anul Centenar, să-i cunosc pe cei care de un secol trăiesc pe acest pământ, alături de noi, acumulând experiențe pe care mă bucur atât de mult să le aflu!”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.