Aradul are PUG, cel puțin în varianta preliminară





La puțin peste trei ani după ce Primăria a semnat contractul de 3 milioane de lei (fără TVA) cu firma Iceberg SRL din Timișoara, pentru realizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Arad, a fost publicată varianta preliminară a amplului document.
Planul Urbanistic General cuprinde prevederi pe termen mediu și lung cu privire la delimitarea zonelor în care se preconizează operaţiuni de regenerare urbană. Un astfel de document are o importanță capitală pentru dezvoltarea sănătoasă a unui oraș, iar faptul că varianta care exista până acum a fost întocmită în urmă cu 26 de ani, fiind doar actualizată periodic în treacăt, a avut un efect negativ, care se vede cu ochiul liber, pentru cei preocupați de urbanism.
Despre importanța unui PUG întocmit la zi a explicat și arhitectul șef al Municipiului Arad, Sorin Ciurariu, într-un interviu acordat pentru Special Arad: „ este un instrument care să reflecte prezentul și să vadă bine în viitor. Dacă îl are, și actul administrativ va fi de calitate” (citește interviul integral AICI).
Firma Iceberg SRL a început documentația încă din 2020, dar nu a lucrat singură la întocmirea PUG-ului, ci a făcut-o cu ajutorul a doi subcontractanți, Sigma Mobility Engineering SRL și Promoter M&G SRL. Au întocmit 15 studii de fundamentare, au realizat o analiză urbană, prin care au putut fi stabilite punctele forte și cele problematice ale municipiului, respectiv s-au putut stabili reglementările necesare în realizarea regulamentului de urbanism (de exemplu, prin care se stabilește ce regim de înălțime este permis pentru construirea într-o anumită zonă).
Întâlniri cu cetățenii
După aceste demersuri, în decursul acestei primăveri au fost desfășurate o serie de întâlniri cu cetățenii din diferitele cartiere ale orașului, care au putut studia planurile întocmite până în acel punct (vorbim de direcțiile în care se propune dezvoltarea anumitor zone, ori anumite modificări la circulația rutieră etc.), cetățenii putându-și exprima opinia și aduce sugestii.
De constatat că multe dintre planurile pentru dezvoltarea Aradului, incluse în „Strategia de dezvoltare spațială” cum este numită, sunt regăsite inclusiv în vechiul PUG, din 1997, ceea ce ne pune serioase semne de întrebare în legătură cu modul în care a crescut orașul de atunci.
Noul PUG-ul, în varianta preliminară, publicat pe site-ul Primăriei
Acum, începutul lunii noiembrie ne aduce varianta preliminară a PUG-ului, primul variantă care a rezultat după toate cele menționate mai sus. Documentația poate fi consultată pe site-ul oficial al Primăriei Arad, prin ACEST LINK (vezi etapa V).
După această etapă, care teoretic va trebui trecută printr-o nouă dezbatere publică, urmează faza de obținere a avizelor, redactarea formei finale a PUG-ului, aprobarea ei de către consilieri în Consiliul Local, termenul final pentru toate acestea fiind estimate să ajungă la final la sfârșitul anului 2024.
Citește și:
• Aradul anului 2023, aceleaşi probleme, aceleaşi planuri ca şi Aradul lui 1997! · Special Arad
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)