Parcarea subterană și piramida din Piața Avram Iancu, din nou în atenția consilierilor locali municipali

La inițiativa primarului Gheorge Falcă, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local Municipal, care va avea loc în 27 martie, a fost introdus din nou proiectul de hotărâre privind realizarea unei parcări subterane în Piața Avram Iancu din Arad. Proiectul propus are în vedere amenajarea unei parcări subterane, dispusă pe două nivele precum şi propunerea unui nou design pentru Piaţa Avram Iancu, astfel încât aceasta „să-şi recâştige atractivitatea pentru cetăţenii municipiului” – după cum este notat în proiect.
Menționăm că proiectul de hotărâre ce vizează actualizarea acestei fundamentări a mai fost supus votului consilierilor locali municipali în trecut, însă a fost respins pe diferite motive. Rămâne de văzut dacă de această dată consilierii îi vor da undă verde sau îl vor trimite din nou înapoi „în sertar”.
Proiectul vizează mai exact realizarea unei parcări subterane cu o capacitate de 588 locuri de parcare, iar la nivelul zero al pieţei s-a studiat realizarea unei suprafeţe pietonale fără intersecţii cu circulaţia carosabilă.
Accesul în parcare
Accesul mașinilor s-ar face pe două fire de circulaţie din Bulevardul Revoluţiei, adiacent Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, latura vestică, după intersecţia cu strada Vasile Goldiș . Sunt prevazute două ieşiri din parcare, amplasate pe latura estică a pieței, înspre Bulevardul Revoluţiei şi înspre strada Nicolae Bălcescu.
Piața Avram Iancu – zonă pietonală cu o piramidă și terase
Circulația carosabilă ar fi deviată în zona vestică a pieței cu traversarea ei prin subteran. În treimea nordică a pieţei s-ar dori amplasarea unei oglinde de apă și un ansamblu de fântani, iar în zona sudică o construcție modernă de formă piramidală (despre a cărui rol nu sunt oferite detalii). Zona centrală se inteționeaz să se amenajeze astfel încât să poată găzdui diferite evenimente publice, iar toată suprafaţa pieţei, inclusiv cea de circulație a tramvaielor, se dorește să fie acoperită cu dale decorative.
Întregul ansamblul se dorește revitalizat prin amplasarea unor terase cu caracter provizoriu ( construcții realizate din materiale ușor demontabile) și vor fi prevăzute și spaţii verzi cu plantații în jardinieră. Se ia în considerare și „înierbarea” teraselor.
Fundamentarea inițială a amplasării acestei parcări subterane în Piaţa Avram Iancu a fost făcută în cadrul studiului privind dezvoltarea reţelei de circulaţie din municipiul Arad, studiu ce stă la baza „Masterplanului de transport şi trafic al municipiului Arad“, masterplan aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Arad.
Fezabilitatea tehnică a proiectului „Amenajare Parcare Subterană Piaţa Avram Iancu din Municipiul Arad” a fost deja evaluată în cadrul Studiului de fezabilitate aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr.316 din 28 decembrie 2011. În Studiul de fundamentare s-au inclus părţile semnificative ale acestei analize.
Comentariile portalului
Bravo, am ajuns in 1940, de atunci se folosesc d’astea prin civilizatie. La mai mare!
Hai UTA! Se cenzureaza, in continuare, la greu, pe sportarad. La 34 de ani de la Revoluție, e penibil. Dar cum jucăria cuiva este UTA, așa și sportarad (...)
Întrebare: când se va circula cu 160 Km pe oră pe acest tronson? Când distanta Arad-Deva va fi străbătută ,sa zicem, in 70 de minute? Așa m-am (...)