Ineficiența Fast Park-urilor din municipiu, în discuție la ședința CLM





Ineficiența parcărilor rezidențiale de tip Fast Park a fost adus în atenție, la ședința Consiliului Local Municipal (CLM), întrucât pe ordinea de zi a fost un proiect de hotărâre care atingea tangențial subiectul.
Consilierii au aprobat un act adițional la contractul dintre Primărie și Recons, prin care se gestionează parcările din municipiu, pentru a include și noul sistem de „parcare inteligentă” care a fost implementat pe Bulevardul Revoluției, în urma unui proiect câștigat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul numit „Soluții de parcare inteligentă pentru transformarea digitală a serviciului public de parcare la nivelul Municipiului Arad”, în valoare de 4.059.226,06 lei, conține și acei senzori speciali amplasați pe locurile de parcare, prin care șoferii pot afla dacă locul este liber sau ocupat.
Fast Park-urile din Arad, investiții care nu și-au atins scopul
Înainte de aprobarea actului normativ care conține procesul verbal de predare – primire a bunurilor menționate, consilierul Leontin Aslău a propus să se organizeze întâlniri între locuitori, Recons și municipalitate, pentru a găsi soluții pentru a spori gradul de ocupare al parcărilor de tip Fast Park din municipiu, întrucât multe dintre ele sunt aproape goale. Consilierul a opinat că ar fi indicat să se reducă tariful pentru abonamentele din aceste parcări, pentru a le face mai atractive (* de menționat că închirierea unui loc de parcare se face precum în cazul tuturor parcărilor rezidențiale din municipiu, prin licitație, pentru o perioadă de un an).
Pe de altă parte, primarul Călin Bibarț, care a împărtășit ideea că există o problemă cu gradul de ocupare, a fost de părere că problema principală nu este prețul, ci faptul că drumurile de lângă au spații pe care șoferii pot parca gratuit, astfel că atâta timp cât nu se va percepe o taxă și pe străzile din jurul acestor parcări etajate, problema va rămâne în continuare valabilă.
Soluții concrete nu s-au stabilit însă. Fast park-urile rămân, așadar, într-o zonă gri a mobilității urbane: moderne, dar insuficient utilizate. Fără o strategie clară și integrată, care să includă fie măsuri tarifare mai atractive, fie reglementări mai stricte privind parcarea în zonele adiacente, aceste investiții riscă să nu-și atingă scopul. Municipalitatea va trebui să decidă rapid dacă dorește să stimuleze folosirea lor sau să accepte că infrastructura deja realizată nu servește, deocamdată, comunității în mod eficient.
Citește și:
Comentariile portalului
Asta i culmea! iarăși lupul paznic la oi ? nu .
oare nu se poate face nimic cu acea statie de compostare pentru ca mirosurile afecteaza toata zona adiacenta a acesteia (gradiste, 6 vanatori, poltura ) ? intr-o parte a orasului se simte mirosul (...)
lucrarea este compromisa cine plateste ; proiectant sa executant ; dar la noi se poate folosi pt, biciclete ca tot avem si avem o noutate