luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Aproape 100 de jurnaliști de la portalul maghiar Index și-au dat demisia și 10.000 de demonstranți au ieșit în stradă. „Era un simbol al libertății presei”

  de - | 25 iulie 2020, 7:09 PM | Internaţional

  0

  (foto: index.hu)

  Libertatea presei s-a aflat în declin în Ungaria după revenirea la putere a premierului Orban în 2010. În ultimii ani, multe publicații independente fie s-au desființat, fie au fost cumpărate de aliați de-ai premierului. Acum este în pericol și ultimul portal de știri – cel mai citit în Ungaria – care și-a menținut independența până în acest punct, index.hu.

  Vânzările de publicitate ale site-ului au fost preluate recent de un om de afaceri pro-Orban, Miklos Vaszily, un eveniment considerat nefast pentru independența editorială a portalului. Pe 21 iulie a urmat concedierea redactorului-șef Dull Szabolcs, după o dispută între management și redacție pe tema reorganizării secției de știri. Redactorii au decis să-și dea demisia după ce managerii au refuzat să-l repună pe Dull în funcție.

  60 de ziariști de la cel mai popular portal de știri din Ungaria și-au dat demisia vineri în semn de solidaritate cu editorul concediat, Szabolcs Dull. Au fost urmați, astăzi, de încă 30, ajungând astfel la plecarea aproape a întregului colectiv redacțional. Printre demisionari se află și redactorul șef adjunct Veronika Munk. Ea a anunțat deja că vrea să înființeze un nou portal independent alături de alți foști redactori de la Index.

  Vineri, 10.000 de demonstranți au ieșit în stradă la Budapesta, pentru a protesta împotriva presiunilor politice făcute asupra celei mai mari publicații independente din Ungaria, informează Radio Europa Liberă.

  „Index era un simbol al libertății presei. Golul, care va rămâne, nu poate fi umplut de nicio altă publicație”, a spus Bálint Honos, unul din protestatari citat de Deutsche Welle.

  Încă la sfârșitul lunii iunie, Szabolcs Dull a publicat un articol în care avertiza cu privire la creșterea influenței unor antreprenori apropiați de guvernul ungar asupra redacției Index. În discursul său de adio, Dull a declarat miercuri: „Index este o fortăreață pe care vor să o distrugă”.

  Index este portalul online cu cele mai multe accesări din Ungaria (aproximativ 1,5 milioane pe zi – raportat la o populație totală de doar 10 milioane), iar multe articole publicate sunt critice la adresa guvernului.

  Al doilea cel mai citit portal de știri din Ungaria, Origo.hu, servește deja de ani de zile interesele guvernului Orban, la fel și al doilea cel mai vizionat post tv maghiar, TV2. În anul 2016, cel mai important cotidian al opoziţiei ungare, „Nepszabadsag” (Libertatea poporului), și-a încetat brusc apariţia, după ce a fost acaparat de un trust de presă apropiat de Viktor Orban.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.