marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Organizațiile internaționale care apără libertatea presei critică închiderea bruscă a anchetei privind campania de denigrare împotriva Emiliei Șercan

  de Special Arad | 7 noiembrie 2023, 1:28 PM | Naţional

  0

  (foto: Emilia Șercan / Facebook)

  Decizia vine la 20 de luni după ce Emilia Șercan a depus prima plângere la poliție

  Fără să ancheteze cu atenție și până la capăt faptele, procurorul de caz decide că divulgarea probelor penale deținute de poliție și publicarea fotografiilor private furate nu constituie infracțiuni, semnalează ActiveWatch.

  Jurnaliștii și organizațiile care apără libertatea presei și-au exprimat astăzi consternarea față de decizia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București de a închide ancheta privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Șercan. Astfel, procurorul a pronunțat decizia extraordinară că „infracțiunile” reclamate, inclusiv publicarea fotografiilor private furate și presupusa divulgare a probelor deținute de poliție, „nu au fost prevăzute de legea penală”.

  Această decizie vine la douăzeci de luni după ce Șercan a depus, în februarie 2022, o primă plângere la poliție cu privire la faptul că fotografiile sale personale fuseseră furate și postate pe site-uri pentru adulți. La câteva ore de la depunerea plângerii, probele furnizate de Șercan poliției au fost postate pe un site media din Republica Moldova, ceea ce sugerează, în mod temeinic, că cineva din poliție a scurs informațiile.

  Pe 26 octombrie, în așteptarea probabilei închideri a anchetei, organizațiile semnatare au făcut apel la Procurorul General, Alex Florin Florența, cerând ca ancheta să fie menținută deschisă și transferată la o nouă echipă aflată sub coordonarea acestuia.

  Scrisoarea a subliniat șirul lung de eșecuri și încălcări clare de procedură din ancheta inițială, care indicau o încercare deliberată de a submina ancheta și de a proteja autorii infracțiunilor.

  Campania de denigrare împotriva Emiliei Șercan a început după ce aceasta a publicat, în ianuarie 2022, dezvăluiri că Nicolae Ciucă, actualmente președintele Senatului României, pe atunci prim-ministru, și-a plagiat teza de doctorat.

  Citește și: Jurnalista Emilia Şercan acuză autorităţile statului că au „orchestrat o operaţiune de kompromat” împotriva sa

  Decizia de ieri a Parchetului are un impact atât asupra Emiliei Șercan, cât și asupra tuturor jurnaliștilor români care încearcă să tragă la răspundere puterea politică.

  Suntem alături de Emilia Șercan în demersul său pentru dreptate și sprijinim efortul ei de a contesta aceasta decizie nedreaptă.

  Semnatari:
  Institutul Internațional de Presă (IPI)
  ActiveWatch
  Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
  Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ)
  Centrul European pentru Presă și Libertatea Media (ECPMF)
  Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ)
  Free Press Unlimited
  Fundația Daphne Caruana Galizia
  OBC Transeuropa (OBCT)
  Reporteri fără Frontiere (RSF)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.