miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  CET intră în insolvență, în urma datoriilor de 108 milioane lei. Se întocmește un plan de reorganizare

  de Raluca Medeleanu | 18 iunie 2018, 2:17 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  3

  Decizia de a băga Centrala Electrică de Termifocare (CET) Arad în insolvență a fost anunțată astăzi de directorul Robert Maloș, împreună cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Aceștia au explicat că prin această „mișcare” se dorește deblocarea conturilor pe care există la ora aceasta poprire și care efectiv „strangulează” funcționarea societății. Directorul a spus că situația financiară a CET este mai mult decât critică, existând bani doar pentru plata efectivă a salariilor pentru încă 3 luni.

  Potrivit directorului, CET a înregistrat până la ora actuală un total de 108 milioane de lei datorii către mai multe instituții, dintre către CFR (în jur de 45 milioane lei), E-On gaz (datorie neplătită de 3 ani, din cauza unor neînțelegeri între E-On și Primărie) și către un alt furnizor de gaz (în jur de 21 milioane).

  O parte a datoriilor sunt „moștenite”, acestea provenind încă de dinainte ca societatea să fi fost preluată în 2002 de municipalitate. Restul sumelor au fost acumulate în timp, în mare parte mai ales din cauza unei lipse de susținere financiară din partea Guvernului, în ultimii ani.

  De-a lungul timpului, s-a încercat reabilitare și susținere financiară sub formă de subvenții. Potrivit directorului actual al societății, se pare că susținerea s-a reușit  până în 2012, „alocându-se circa 40 milioane de RON, bani cash. Apoi, încă aproximativ 23 milioane prin 2013… însă în 2014 s-a oprit”, a declarat acesta.

  CET Arad a început să adune datorii atât pentru neplata transportului cât și pentru cumpărarea de cărbuni. Pe de altă parte, ca „bilă albă” la capitolul realizări, s-a finalizat anul trecut cazanul 2, care acum funcționează la un randament cu 10% mai mare. Problema însă e că acest cazan funcținează pe gaz, iar despre cei care furnizează gazul, Maloș a afirmat că pun condiții care nu se pot negocia, astfel că societatea a ajuns să aibă iar datorii, de data aceasta la plata gazului.

  „Am ajuns la următoarea situație: cam 13 – 14 milioane de lei datorie principală si, în plus, 37 milioane de lei penalizări, iar la E-on (furnizorul de gaz, n.red) avem 21 milioane datorie totală, dar problema e că E-on a pus poprire pe conturi. Vă spun, CET mai poate plătii 3 luni propriile salarii și atat. Toate conturile sunt blocate. Din moment ce am aflat de aceasta terță oprire, am hotărât să intrăm în insolvență, solocitând în același timp ridicarea popririlor E-On pentru a se putea realiza un plan de reorganizare”, a spus directorul CET, Robert Maloș.

  De asemenea, acesta a afirmat că speră ca judecătorul să nu refuze această deblocare a CET-ului, căci, în caz contrar, asta ar duce automat la faliment.

  Cine ia decizia să nu ridice poprirea, automat își ia raspunderea că bagă CET-ul în faliment. Sper sa nu fie un judecător care să judece așa”,  a declarat Maloș.

  Primarul Gheorghe Falcă a atras atenția că între 2010-2011, CET-ul a primit 118 milioane de lei de la Guvern și că așa funcționa sistemul. Apoi, în urmă cu șapte ani, s-au primit 20 de milioane, deci o lipsă de 80 de milioane. După care nu s-au mai primit în următorii ani niciun ban, iar apoi doar câteva milioane. Situația critică în care a ajuns CET-ul este cauzată, potrivit primarului, de lipsa sprijinului oferit de Guvern. Gheorghe Falcă a afirmat că și el consideră „strategia” punerii CET-ului în insolvență cea mai bună soluție pentru a pune presiuni asupra deblocării conturilor. De asemenea, a asigurat arădenii că prețul gigacaloriei nu va avea de suferit în urma acestei manevre, căci doar ANRSC este agenția care reglementează și care are vreo putere de schimbare asupra prețului.

  Directorul Robert Maloș a asigurat, în plus, arădenii că decizia de intrare în insolvență nu va afecta în niciun fel furnizarea apei calde și de încălzire în apartamentele arădenilor.

  „Intrarea în insolvență a centralei, nu înseamnă oprirea activității centralei. Noi încercăm să scoatem centrala din impasul în care este. Asta înseamnă depunerea unei cereri de intrare în insolvență care va fi urmată în termen de 6 luni de un plan de reorganizare care înseamnă reînceperea funcționării. Asta înseamnă că noi vom reîncepe funcționarea. Nu putem intra în insolvență fără un plan de reorganizare pe care Judecătoria îl solicită”, a precizat acesta.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și totuși ce produce acest CET de tot în datori e. Daca nu e rentabil de ce nu se închide? E o soluție normala. Nu ești rentabil afara cu toți șefi și lacătul pe prăvălie. Muncitori au sa își găsească de lucru fiți fara grija, cu șefi e mai greu.

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.