vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei. Aradul, printre orașele cu cele mai mari creșteri din țară

    de Raluca Medeleanu | 29 octombrie 2021, 1:30 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    1

    imagine cu rol ilustrativ

    Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri fiind la Oradea, Arad şi Bârlad, se arată într-un comunicat emis de ANRE.

    Astfel, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârladse scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Termoficare Oradeava livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei. Pe de altă parte, cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%), potrivit ProTv.

    Cum vor simți arădenii creșterea prețului

    Iarna trecută, dacă prețul  livrat de CET era de 163 lei, preţul total pentru energia termică la Arad ajungea la 487,01 lei/Gcal (TVA inclus) întrucât se mai adăuga și prețul de transport și distribuție. Suma propriu-zisă pe care o plăteau arădenii însă era de 280,77 lei/Gcal (TVA inclus), diferenţa de 206,24 lei/Gcal (inclusiv TVA) fiind acoperită din bugetul local, prin subvențiile de la Primărie.

    Am întrebat la Primăria Arad exact care va fi suma pe care o vor scoate arădenii din buzunar în această iarnă, însă nu ni s-a putut încă răspunde la întrebare, întrucât acest lucru depinde de mai mulți factori care încă nu au fost „bătuți în cuie”.

    Pe de o parte, cu toate că ANRE a aprobat acum scumpirea cu 95% la gigacalorie, creșterea prețului nu va fi resimțită întru totul de populație, întrucât, ca în fiecare an, Consiliul Local Municipal Arad aprobă lunar acordarea subvențiilor. Pe de altă parte, miercuri, Parlamentul a plafonat facturile la curent și gaze, urmând ca legea să fie promulgată de președintele Iohannis. Astfel, urmează ca Guvernul să acopere 50% din costuri, sub forma de subvenții.

    „Operatorii economici consumatori finali vor fi exceptaţi de la plata tarifelor de distribuţie şi transport, a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei. Pentru toţi operatorii economici, consumatori finali: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate (tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem), certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei. Exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi a accizei
    Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin. (1) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021. De asemenea, TVA pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%”, se arată în Hotărârea care va fi promulgată de Iohannis, potrivit Hotnews.ro.

    În orice caz, prețul final nu va intra în vigoare înaite de supunerea la vot de către consilierii locali într-o viitoare ședință CLM.

    Motivul creșterii prețului, explicat de ANRE

    „Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

    De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.