sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Moartea mamei procurorului Hosu de la DIICOT Arad – o tragedie izbitor de asemănătoare cu aceea din filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. Comunicat conducerea SCJUA

    de Alin Olteanu | 31 iulie 2017, 8:34 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    18

    Știri Arad. Nu am învățat nimic nici din experiențe trecute, încheiate tragic. Nici de la alții mai buni ca noi nu am învățat nimic. Nici din filme… și spunem filme pentru că, ceea ce o să înșirăm mai jos, pare desprins de pe pelicula regizorului Cristi Puiu, din 2005, „Moartea domnului Lăzărescu, câștigător a multiple premii. E încă o poveste tristă despre cum sistemul medical românesc ne îngroapă cu bună știință și, așa cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor nimeni nu este găsit vinovat.

    Florica Mariana Hosu a fost supraponderală. A fost operată de un câncer la sân în urmă cu patru ani. Până la un moment dat a fost o pacientă banală (să fim scuzați pentru acest atribut), și spunem asta pentru că medicii de la Arad nu au știut că este mama unui procuror. Știm, știm, o să ni se spună că nu contează, însă nu mai credem în astfel de „povești”.  Nu știm deocamdată să răspundem la multe întrebări pe care le avem în minte după ce am aflat ce s-a întâmplat, însă știm sigur că autoriățile vor fi obligate să răspundă. Ne referim la Colegiul Medicilor, la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pe „masa” cărora a fost depusă o plângere care, de la primele rânduri, te înfioară. Și, nu în ultimul rând, ne referim și la procurorii care vor ancheta plângerea.

    Nu că nu am cunoaște starea deplorabilă în care se află întreg sistemul medical din Arad, însă înlănțuirea de fapte povestită de procurorul Călin George Hosu, în legătură cu moartea mamei sale, întrece imaginația oricui. E îngrozitor ce s-a întâmplat după ce, în ziua de 7 iunie 2017, fiul și-a convins mama că trebuie să meargă la spital, simțindu-se rău, pentru a-și face niște analize, ajutată de persoane autozirate. Din nefericire și inimaginabil… așa s-a ajuns la tragedie. Iată cum:

     

    Cum spuneam, la data de 7 iunie 2017, mama domnului Hosu Călin George, în vârstă de 70 de ani, a fost dusă cu o mașină de Salvare la UPU (Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad), în jurul orei 18-19. După cinci ore în care au așteptat, li s-a comunicat că Florica Mariana Hosu urmează să fie transferată la Secția Pneumologie (în Grădiște) întrucât ar avea o afecțiune la plămâni.

    După transferul, tot cu o mașină a Salvării, la secția Pneumologie, după aproximativ o oră a fost din nou transportată la UPU, explicându-se familiei că nu ar avea afecțiuni la plămâni.

    După alte cinci ore, doamna Hosu a fost transportată din nou la Secția Pneumologie (!!!), de unde, în data de 8 iunie, în jurul orei zece, a fost transefrată la ATI, aici ajungând aproape în comă.

    spitalul judetean ambulanta special arad

     

    Procurorul explică în plângerea adresată Colegiului Medicilor că la secția ATI a SCJUA, mama sa a fost preluată de doctorul Paula Maxim, cea care din prima zi a comunicat că într-adevăr ar fi vorba de o afecțiune la plămâni, dar că nu se poate stabili un diagnostic fără a se efectua o investigație cu un Computer Tomograf . Totodată, aceeași doamnă doctor a explicat familiei Hosu că o investigație cu Computerul Tomograf de la SCJUA nu se poate realiza deoarece masa acestuia nu poate funcționa la persoae cu greutate mai mare de 110 kilograme. Într-adevăr, doamna Mariana Hosu avea în jur de 170 de kg. Dr. PAula Maxim a sugerat aparținătorilor că, în condițiile date, ar trebui să se intereseze personal unde s-ar putea face această investigație. Un fel de: Luați-o de aici și descurcați-vă!

    La o săptămână după internarea la ATI i s-a făcut o pneumoscopie, prelevându-se și probe în vederea efectuării unor analize. Aici, procurorul explică: „Deși ni s-a spus că efectuarea analizelor va dura maxim 6-7 zile, fiind chipurile în regim de urgență, acestea au fost terminate după 13 zile. Dar vă pot spune că la patru zile după ce probele au fost transmise de la laborator la spital, acestea nu au fost date în lucru. Mai mult de atât, a fost repetată pneumoscopia, prelevându-se din nou probe, însă de această dată am solicitat efectuarea analizelor la un laborator privat, rezultatele fiind terminate în patru zile, cu aceleași concluzii”.

     

    Doctorii de la ATI, atât Paula Maxim, cât și șeful de secție, dr. Cristian Nicolescu, chiar și după efectuarea acestor analize au continuat să explice că nu se poate pune un daignostic fără a se efectua și investigația cu un Computer Tomograf.

    Până la urmă familia Hosu a aflat că o astfel de investigație se poate efectua la Timișoara (propunerea cu Sibiul fiind respinsă de doctorul MAxim care a afirmat că nu își asumă responsabilitatea transportării pacientului până acolo). În demersurile lor de a o transporta pe Mariana Hosu cu salvarea și însoțită de un medic, familia a ajuns să vorbească și cu direcțiunea spitalului, în speță cu managerul Lucuța. Ei bine, și de aici „țineți-vă bine”: Doamna manager i-a informat pe aparținătorii (noi credem că a abia atunci s-a aflat că e vorba despre părintele unui procuror) Marianei Hosu că procedura cu Computerul Tomograf se poate realiza și la Arad, în Spitalul Județean, întrucât aparatul poate suporta greutăți cu masa de până la 205 kg. Acest dialog s-a purtat în data de 3 iulie 2017.

     

    ati arad

    A doua zi, în 4 iulie 2017, nora doamnei Mariana Hosu a discutat cu ambii doctori de la ATI, Maxim și Nicolescu, reproșându-i-se, de către doctorul Paula Maxim, că procurorul a făcut presiuni la direcțiunea spitalului, folosindu-se de funția deținută la DIICOT, pentru a se efectua procedura cu Computerul Tomograf, în acest sens doctorița fiind nevoită să ajungă de acasă la Spital în jurul orei 16, adică după orele de program. Să auzi și să nu crezi… Dar, în continuare, citiți și cruciți-vă: Doctorul Nicolescu, șef de secție ATI (soția acestuia, Laura Nicolescu â fost șef DSP Arad- tocmai a fost luată la întrebări de către procurorii Parchetului General în dosarul „mită la licență”, fiind plasată sub control judiciar), întrebat de aparținători de ce nu a știut (Sau nu a vrut… – nota redacției) că este posibil să se efectueze această procedură cu Computerul Tomograf în cadrul spitalului, a răspuns că nu este treaba lui să știe ce fel de investigații se pot efectua în cadrul unității. Curat murdar și odios, domnilor!

    În cele din urmă investigația a fost efectuată în 6 iulie 207, însă a fost prea târziu. În 7 iulie 2-17, în jurul orei 12, Mariana Hosu a decedat.

    Pentru Special Arad, Călin Hosu, după ce a depus plângeri la instituțiile amintite, și după ce ne-a precizat că va face și plângere penală împotriva medicilor, ne-a declarat: „Consider că neglijența și nepăsarea de care au dat dovadă cei doi doctori din cadrul ATI a condus la decesul mamei mele, în condițiile în care prin efectuarea procedurii cu Computer Tomograf mai devreme, imediat după internare, s-ar fi putut pune un diagnostic și făcut posibil și un anume tratament pentru pacient, mama mea.”

     

    Nu în ultimul rând, domnul Hosu îi indică și consideră că unii medici de la UPU și medicul de gardă de la secția de Pneumologie au avut un comportament inadmisibil, aceșia plimbând-o, de mai mullte ori pe doamna Mariana Hosu, între ecele două unități, pentru ca aceasta să ajungă până la urmă la secția ATI, acolo unde, să fim scuzați că folosim o figură de stil, a și „fost îngropată”.

    Călin Hosu susține că medicii au încălcat drepturile pacientului la informare, precum și la tratament și îngrijiri medicale, prevăzute de Legea 46/2003, fapt care atrage răspunderea disciplinară sau penală.

    ***

    Carmen lucuta

    Doamna Carmen Lucuța, contactată telefonic de Special Arad, a spus că deocamdată cu poate comenta ceea ce s-a întâmplat, deși este la curent cu faptul că s-a depus o plângere la adresa medicilor. Dealtfel, despre Carmen Lucuța familia spune că s-a dovedit a fi foarte amabilă și implicată pentru a rezolva probeleme apărute. Din păcate, a fost prea târziu…

    Cei doi medici resping categoric acuzațiile la adresa lor, susținând că sunt nevinovați.


     

    UPDATE

    Ca urmare a articolelor apărute în presa locală, referitoare la modul în care a fost tratată doamna Florica Mariana Hosu, precizăm următoarele:

    Aparținătorii doamnei Hosu au depus o sesizare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe data de 28.07.2017, înregistrată cu numărul 18;

    Sesizarea este în prezent la Comisia de Reclamații a SCJU Arad care o va trimite spre soluționare, atât Comisiei de Etică dar și Consiliului de Disciplină;

    Măsura în care cei reclamați nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu va fi stabilită de către Colegiul Medicilor din Arad, singura organizație de specialitate, abilitată să decidă dacă este vorba despre malpraxis.

    Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad își exprimă profundul regret față de trecerea în neființă a doamnei Florica Mariana Hosu și va răspunde solicitărilor referitoare la elucidarea circumstanțelor producerii decesului.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Buna ziua,
      Am trecut in 2013 printr-o speța asemănătoare cu tatăl meu, dar citind articolul, am retrăit totul ?. In cazul tatălui meu, cel puțin din punctul meu de vedere, culpa medicală a aparținut dr Ducagicu și dr Uzum. Desigur, revolta mea a mers mai departe decât a ma lamenta si am depus și eu o sesizare la Colegiul Medicilor, dr Ududec, de 4 pagini, explicând șirul evenimentelor. Am avut și ‘relevanta’ la acel moment prin persoanele pe care le Cunoșteam și pentru care lucram. La modul cel mai politicos posibil, am întrebat care sunt șansele sa existe o sancțiune disciplinara împotriva acestor doctori, iar după răspunsul oficial, mi s a spus ca aceasta lupta aparținător-doctor este ca un țânțar împotriva unui elefant și, la acel moment, am decis sa îmi retrag plângerea, tatăl meu aflându-se încă in spital(ulterior, după o săptămâna a decedat, tot in spital, previzibil).
      Rog pe acesta cale pe dl Hosu sa nu dea înapoi și sa meargă pana la capăt cu toată convingerea Ca ca face un lucru bun și necesar!
      Îmi prezint și părerea de rău și condoleanțe vis a vis de ce s a întâmplat și cred Ca este nevoie de dreptate!

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. E crunt e clar eiatemul defect dar ii intreb pe procurori de ce nu se ajunge niciodata la falca se stiu conflictele de interese cu pro arhitectura se stie ca falca a castigat din salar de bugetar o avere pe care nu si o poate justifica falca face tot in arad falca e regina sistemului coruptbin arad si nu se atinge nimeni de el…de ce!!??

      +6 voturi
      +1
      -1
      • ce **** calului are a face Falcă cu problema asta… unii chiar sunt retardați am impresia…
        Iar legat de caz în sine, spitalul din Arad se află cu 30 de ani în trecut cel puțin. L-au renovat și tot ca un spital comunist arată înăuntru iar medicii sunt de toată jena. O bombă poate rezolvă problema. Lucuța este într-adevăr ok dar se luptă cu morile de vânt. Poate reușește totuși ceva… ușor nu-i va fi… și eu aveam niște probleme de digestie destul de urâte la un moment dat, am fost la un celebru profesor, mare doctor, mi-a recomandat să iau Xanax fără nicio consultare și mi-a zis că totul este în capul meu… asta în condițiile în care aveam dureri acute, diaree, etc…. până la urmă m-am dus la un spital privat că am realizat că merg degeaba la județean…

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. De ce Colegiul Medicilor? Direct plangere penala daca are argumnente. Sa cheme doctorii in aparare pe cei de la Colegiu.La ce salarii au….pe ce mai dau vina acum? Oricum sper ca procurorul sa sparga gheata! Trebuie responsabilizat personalul medical si asta se poate realiza doar cu un precedent, vinovatii la puscarie!

      +8 voturi
      +1
      -1
      • plangere penala…el/ pt ca e procuror DIICOT? dar oare de ce nu are treaba cu dr Nini de la pneumologie care trebuia sa puna diagnosticul? de ce nu spune ce este la radiologie, ca dr. Amza care nu comunica cu sectiile spuitalului, care nu spune specificatiile tehnice ale aparattelor din sectia sa…pt ca ea fiind interesata de privat, nu te iei brusc de dr de la ATI care au facut tot posibilul sa o mentina in viata??? care este de fapt substratul acesteor denigrari aduse unor oameni mai mult decat competenti( si aici dl procuror va avea de dat explicatii pt acuzatiile publice ) aduse unor oameni cu o cariera in spate, cu cazuri deosebit de grele rezolvate…prin competenta si staruinta zi si noapte in spitalul judetean !!! Strigator la cer ce se intampla!

        +3 voturi
        +1
        -1
        • Dr Nini ?
          Nu-mi permit cei 7 ani de acasa sa-i fac caracterizarea.Mi-am dus mama pe picioare cu o usoara raceala ,a externat-o cand ea se simtea extrem de rau si asta dupa 11 zile tinute sub „supravegherea”lui.
          Externata acasa cu ; VIRUS NEIDENTIFICAT”…
          Apoi a doua zi a dus-o din nou salvarea, am fost purtati la 3 spitale, ca pana la urma sa ajungem la ATI…dar a fost prea tarziu…Am dus-o acasa dupa 4 zile in sicriu…
          Deci dr NINI?…Competenta? Profesionalism ?Daruire ?
          Nu are asa ceva..doar un buzunar mare si neincapator….

          +3 voturi
          +1
          -1
    4. Citind printre rinduri articolul vedem ca e vorba de o femeie de 170 de kg (!!!) (in plus, operata de cancer la san in urma cu 4 ani).
      Un pacient cu o asemenea greutate e un pacient grav bolnav cu risc mare de deces la orice afectiune supraadaugata.
      Nu comentez atitudinea sau profesionalismul medicilor (care pot lasa de dorit) dar trebuia totusi specificat ca era un caz grav. Si, sunt destul de sigur, nu i se facea examen CT la 170 de kg daca fiul nu era procuror…
      Oricum, e trist cind moare un pacient, indiferent ce si cum. Condoleante familiei indoliate !

      0 voturi
      +1
      -1
    5. Procurorii sunt de vina ca nu-i lasa pe bietii studenti de la Vasile Goldis, specialitatea medicina, sa-si ia examenele si sa intre in campul muncii. Sa vedeti ce populatie sanatoasa va avea Aradul datorita absolventilor de medicina de la V Goldis!

      --1 voturi
      +1
      -1
    6. Domnule…condoleante. speram ca prin parghiile, cunostintele si tenacitatea dvs sa puteti fave ceva. Ceva ce altii nu pot, doar pt ca nu au forta necesara. As fi tentat sa spun ca, atata timp cat nu s a dat șpagă…la ce va așteptați? Colegiul ii va scoate nevinovati…au facut tot ce era in competenta lor. Spitalul le va da o sanctiune…max 10% din salariu… cati medici au sentinte cu executare???

      --3 voturi
      +1
      -1
      • CE DEBITATI DOMNILOR NUMAI INEPTII? CE 10%?…pT CE..PT FAPTUL CA E MAMA UNUIA DE LA DIICOT…PE ACUZATII NEFONDATE..OARE STITI CA EL PERSONAL NNICI NU A VB CU DOCTORII CARE II ACUZA? OARE STITI CA DOAR SOTIA A FOSTLA SPITAL SI AVEA UN COMPORTAMENT EXECRABIL LA ADRESA TUTUROR ASISTENTELOR SI A MEDICILOR???? ….OARE CREDETI CA TOATE ACESTEA NU VOR FI PROBATE IN INSTANTE? OARE DOCTORII NU POT MERGE SI EI LA CEDO? OARE CUM TE POATE FACE UNUL..CHIAR FIIND EL DE LA DIICOT SI AICI FACE ABUZ LA GREU DE FUNCTIE SI INTOXICA OPINIA PUBLICA FACAND TRAFIC DE INFLUENTA!!! OARE ACESTE ASPECTE DE DENIGRARE A UNOR DOCTORI CREDETI CA VOR RAMANE FARA REPERCURSIUNI? IN CE TARA SE CREDE CA TRAIM? RUSINEEEE !!!!

        +3 voturi
        +1
        -1
        • Hai serios? Faceti parte din cadrele medicale de acolo cumva? Daca era mama dumneavoastra cum ati fi reactionat? Adevarul e ca daca nu ai pile nici macar la un amarat de CT nu ajungi…este CT in spital care duce pana la 200 de kg…de ce nu era calibrat sa se poata efectua investigatii…..de era mama mea si vedeam atata indiferenta cred ca daramam spitalul. Asa ca faceti-va meseria pentru care ati depus un juramant..ca daca nu ai pile si nu impingi bani mori cu zilele. Nu stiu cum puteti pune capul pe perna noaptea cand stiti ca nu ati facut tot posibilul sa salvati viata unui om. Asta e raspuns de medic „nu e de datoria mea sa stiu ce aparate sunt in spital..nu ma intereseaza”..da e de datoria cui sa stie ce investigatii se pot face ca sa poti trata un pacient..a mea care nu lucrez in spital? Asa ca mai bine ati fi mai umani si sa va dati interesul mai mult pentru viata unor oameni..ca suntem oameni nu animale

          --5 voturi
          +1
          -1
    7. Asta e tara in care traim…ca daca nu esti cineva mori cu zile…sa fim seriosi s-a facut ceva pana s-a stiut mama cui e? A fost dusa la computer tomograf…NU…atunci despre ce vorbim..da era bolnava si probabil ca murea.. din cauza tuturor complicatiilor…alta e problema…lipsa de interes a medicilor de a pune un diagnostic si a face toate investigatiile… Conteaza cine din familie a vorbit cu medicii asta conteaza? Cum spuneam de era mama mea daramam spitalul

      --4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.