Alo, Compania de Transport Public Arad! Aparatele de bilete la control, vă rugăm!





De câte ori ai pățit în ultima vreme să vrei – să chiar vrei – să cumperi bilet de tramvai, ca un cetățean responsabil ce ești, dar să te ivești de o problemă urbană la care administrația orașului nu s-a gândit – de proastă ce e – … ori intenționat a creat-o? Cum? Niciodată? Atunci scuze de deranj, n-am vrut să intervin așa nechemat.
Hai să presupunem, printr-un absurd, că mai sunt și astfel de oameni onești pe acest Pământ.
Cu aparatele de bilete avem treabă, alea galbene care ori nu funcționează, ori – în cel mai „bun” caz – nu dau rest (deci ai „mușcat-o” dacă ai introdus 5 sau 10 lei, fiindcă funcționează doar cu bancnote de 1 leu sau monede de 50 de bani). Doar că mai e o altă problemă cu aceste aparate. În majoritatea stațiilor de tramvai nici nu există!
Special Arad a pornit la drum, cu tramvaiul – pe linia 3 (de la Făt Frumos până la P-ța Romană), respectiv de la Podgoria până la Voinicilor și înapoi la Podgoria, prin 18 barat – ca să monitorizeze stațiile în care posibilitățile de a circula „regulamentar” prin Compania de Transport Public sunt sabotate la modul grosolan.
Deși am cumpărat bilet (două, deci 4 lei m-a costat, în total, drumeția), abia am așteptat să fiu „prins” de un controlor, știind faptul că aceștia acționează la sfârșitul și la începutul lunii, în mare parte. N-am avut acest noroc. M-aș fi luat în gură cu ei, exclamând revoltat că eu am vrut să-mi iau bilet, dar în stația în care am urcat nu am găsit niciun aparat sau o cușcă cu o tanti ca pe vremuri (ce se mai găsesc în stațiile „cruciale” precum Făt Frumos, UTA, Gara sau Billa – Micălaca) și, poate, aș fi încercat și șmecheria cu un 10 lei mototolit în palmă, înmânat subtil când dau mâna cu omul legii… ca apoi să scot legitimația și să rânjesc zgomotos, spunând: „Aha! V-am prins!”. Pentru că… care-i faza? Fără să generalizăm sau să nominalizăm pe unii sau pe alții, toată lumea știe că așa stă treaba (Chiar, nu există un DNA sau ANAF al controlorilor de tramvai? Doar o idee). Statistic vorbind, e mai rentabil să călătorești cu tramvaiul de vreo 70 de ori pe lună fără bilete, să fii prins o singură dată și să „scapi” cu 10 lei. Dar, repetăm, nu despre asta e vorba în acest articol.
În altă ordine de idei…
oare, atunci când ești prins cu mâța-n sac, te crede cineva că ai vrut din tot dinadinsul ființei tale să cumperi bilet, dar n-ai avut cum?
12 din 46… aceasta e situația stațiilor OK pe rutele analizate de noi, în restul de 34 nu prea ai șanse să-ți exerciți obligațiile tale de a călători cu tramvaiul „conform legii”. Menționăm că am calculat ambele părți ale unei stații, care – în puține cazuri – îți oferă o soluție acceptabilă: chiar dacă nu ai de unde să-ți cumperi bilet în stația în care te afli, este în stația de vizavi. Majoritatea însă, mai ales în centru, nu se află chiar vizavi una de cealalta.
Să luăm spre exemplu stațiile din P-ța UTA. Tu, ca și călător, vrei să mergi spre Gai sau Zona Industrială. Dracu’ știe ce ai căuta acolo, presupunem și noi! Fie Fortuna, atunci. Pentru asta trebuie să-ți cumperi bilet din stația mare din zona UTA, apoi trebuie să traversezi drumurile de 3 ori, până ajungi în celălalt capăt al pieței, unde se oprește tramvaiul pentru direcția dorită. Exemplele pot continua cu Fortuna, piața Podgoria (dacă vrei să mergi înspre centru), iar de marea stație „Caius Iacob” (dintre Podgoria și Gara CFR) nici nu mai vorbim… îți rămâne varianta Gara CFR sau Podgoria, deci plimbare de 5 spre 10 minute, depinde câte semafoare roșii prinzi. Situație similară și în zona Primăriei, unde nu ai nicio alternativă, nici pe partea dinspre McDonald’s, nici pe partea Palatului Copiilor, decât stația „Teatru” sau „Crișan” (Libelula)… unde, de asemenea, se găsește doar pe o singură parte un aparat galben. Ok. O mică plimbare nu e un capăt de lume, ar zice unii. Dar du-te și fă o tură în Micălaca, unde, din zeci de stații ai una (ONE, UNO, EINS, EGY, ОДИН !) singură, cea de la Billa, unde poți să-ți cumperi bilet.
Pe vremuri mai găseai bilete și la chioșcuri sau aprozare mici din apropierea stațiilor. Chioșcuri nu prea mai sunt, iar magazinele – din câte știm – nu mai au voie să comercializeze biletele CTP-ului.
Situația stațiilor cu și fără automate de bilete:
Comentariile portalului
V-ați prins...
De râsul curcilor cu ce "argument" vine un "jurnalist". O filmare în care persona recunoaște că a gafat pentru că s-a luat după o minciună de-a lui Nă (...)
Romania va merge mai departe, indiferent ca va iesi Gladiatorul Galeriei sau Harry Nicusor Potter, ea va ramane tot in UE, nu vor mai putea sulfari firmele de cotet ale (...)