marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alo, Compania de Transport Public Arad! Aparatele de bilete la control, vă rugăm!

  de Tomck@t | 2 aprilie 2015, 8:35 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  12

  De câte ori ai pățit în ultima vreme să vrei – să chiar vrei – să cumperi bilet de tramvai, ca un cetățean responsabil ce ești, dar să te ivești de o problemă urbană la care administrația orașului nu s-a gândit – de proastă ce e –  … ori intenționat a creat-o? Cum? Niciodată? Atunci scuze de deranj, n-am vrut să intervin așa nechemat. 

  Hai să presupunem, printr-un absurd, că mai sunt și astfel de oameni onești pe acest Pământ.

  Cu aparatele de bilete avem treabă, alea galbene care ori nu funcționează, ori – în cel mai „bun” caz – nu dau rest (deci ai „mușcat-o” dacă ai introdus 5 sau 10 lei, fiindcă funcționează doar cu bancnote de 1 leu sau monede de 50 de bani). Doar că mai e o altă problemă cu aceste aparate. În majoritatea stațiilor de tramvai nici nu există!

  Special Arad a pornit la drum, cu tramvaiul – pe linia 3 (de la Făt Frumos până la P-ța Romană), respectiv de la Podgoria până la Voinicilor și înapoi la Podgoria, prin 18 barat – ca să monitorizeze stațiile în care posibilitățile de a circula „regulamentar” prin Compania de Transport Public sunt sabotate la modul grosolan.

  Deși am cumpărat bilet (două, deci 4 lei m-a costat, în total, drumeția), abia am așteptat să fiu „prins” de un controlor, știind faptul că aceștia acționează la sfârșitul și la începutul lunii, în mare parte. N-am avut acest noroc. M-aș fi luat în gură cu ei, exclamând revoltat că eu am vrut să-mi iau bilet, dar în stația în care am urcat nu am găsit niciun aparat sau o cușcă cu o tanti ca pe vremuri (ce se mai găsesc în stațiile „cruciale” precum Făt Frumos, UTA, Gara sau Billa – Micălaca) și, poate, aș fi încercat și șmecheria cu un 10 lei mototolit în palmă, înmânat subtil când dau mâna cu omul legii… ca apoi să scot legitimația și să rânjesc zgomotos, spunând: „Aha! V-am prins!”. Pentru că… care-i faza? Fără să generalizăm sau să nominalizăm pe unii sau pe alții, toată lumea știe că așa stă treaba (Chiar, nu există un DNA sau ANAF al controlorilor de tramvai? Doar o idee). Statistic vorbind, e mai rentabil să călătorești cu tramvaiul de vreo 70 de ori pe lună fără bilete, să fii prins o singură dată și să „scapi” cu 10 lei. Dar, repetăm, nu despre asta e vorba în acest articol.

  În altă ordine de idei…

  oare, atunci când ești prins cu mâța-n sac, te crede cineva că ai vrut din tot dinadinsul ființei tale să cumperi bilet, dar n-ai avut cum?

  12 din 46… aceasta e situația stațiilor OK pe rutele analizate de noi, în restul de 34 nu prea ai șanse să-ți exerciți obligațiile tale de a călători cu tramvaiul „conform legii”. Menționăm că am calculat ambele părți ale unei stații, care – în puține cazuri – îți oferă o soluție acceptabilă: chiar dacă nu ai de unde să-ți cumperi bilet în stația în care te afli, este în stația de vizavi. Majoritatea însă, mai ales în centru, nu se află chiar vizavi una de cealalta.

  Să luăm spre exemplu stațiile din P-ța UTA. Tu, ca și călător, vrei să mergi spre Gai sau Zona Industrială. Dracu’ știe ce ai căuta acolo, presupunem și noi! Fie Fortuna, atunci. Pentru asta trebuie să-ți cumperi bilet din stația mare din zona UTA, apoi trebuie să traversezi drumurile de 3 ori, până ajungi în celălalt capăt al pieței, unde se oprește tramvaiul pentru direcția dorită. Exemplele pot continua cu Fortuna, piața Podgoria (dacă vrei să mergi înspre centru), iar de marea stație „Caius Iacob” (dintre Podgoria și Gara CFR) nici nu mai vorbim… îți rămâne varianta Gara CFR sau Podgoria, deci plimbare de 5 spre 10 minute, depinde câte semafoare roșii prinzi. Situație similară și în zona Primăriei, unde nu ai nicio alternativă, nici pe partea dinspre McDonald’s, nici pe partea Palatului Copiilor, decât stația „Teatru” sau „Crișan” (Libelula)… unde, de asemenea, se găsește doar pe o singură parte un aparat galben. Ok. O mică plimbare nu e un capăt de lume, ar zice unii. Dar du-te și fă o tură în Micălaca, unde, din zeci de stații ai una (ONE, UNO, EINS, EGY, ОДИН !) singură, cea de la Billa, unde poți să-ți cumperi bilet.

  Pe vremuri mai găseai bilete și la chioșcuri sau aprozare mici din apropierea stațiilor. Chioșcuri nu prea mai sunt, iar magazinele – din câte știm – nu mai au voie să comercializeze biletele CTP-ului.

  Situația stațiilor cu și fără automate de bilete:

  statii tramvai cu si fara aparat de bilete arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Asa debandada cum este la CTP nu cred ca mai exista in vreun domeniu.D-lor reporteri,calatoriti,va rog,cu autobuzele*ex.21,41,sa vedeti cum se circula fara bilet sau cu 1 leu la NASUL.Elevii,din start,fac blatul,dar nu numai ei.Ma mir cum de mai supravietuieste CTP-ul.Doar fraierii isi composteaza biletul sau isi fac abonament.Chiar ne simtim luati de fraieri cei ce calatorim legal.Conducerea chiar nu stie ce se intampla? Daca-i asa, atunci e grav.Sa o numesc nepasare sau incompetenta?

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Felicitari pentru aceasta investigatie bine documentata, cu surse verificabile si dovezi. Toate acestea ar trebui sa-i faca pe cei de la CTP sa lase pozitia strutului si sa arate ca pot mai mult decat un management defectuos. Daca nu pot, exista si varianta demisiei. Acolo ar trebui sa fie oameni capabili care sa munceasca in interesul cetatenilor si nu a partidului unic. Insa ei mai degraba trimit in teren asa-zisi controlori care nu de putine ori sunt la limita penalului. In loc sa agaseze scolarii care nu au 2 lei de bilet si sa ceara mici atentii, mai bine si-ar descoperi vocatia de vanzatori ambulanti de bilete.

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Ieri m-au prins …..am dat 6 lei pe un bilet 😐 am uract in tramvaiu nr 18 de la lidl …sa vedeti cum o vorbit controloru cu mine….. de parca as fi fost ultima boschetara de pe pamant ….. si eu din cate stiu nu au voie sa opreasca tramvaiele intre stati e asa sau nu???? ei vor respect …dar ei nu stiu sa ofere la randul lor respect …. si de unde mama naibi sa iau bilet daca in statie nu exista aparat de bilete ???? pe seama noastra si-au facut ei case…. le-am zis sa puna in fiecare statie aparat de bilete logic sau ofticat ca le-am comentat si au vorbit cu mine ca din pod….

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Pe Voinicilor este de unde sa cumperi bilet dar asta doar daca esti din zona si cunosti locurile,in cazul in care esti doar in trecere ai sansa de 1% sa stii de unde se pot cumpara bilete.
   Este un chiosc de ziare vis-a-vis de Profi care vinde bilete (dar nu are totdeauna) si pe partea cealalta sunt 2 gherete care vand si ele (dar si alea nu autot timpul).

   0 voturi
   +1
   -1
  5. problemele sunt mult mai grave:au inlocuit vechile acoperisuri ale statiilor cu altele care sunt mult mai mici si neiluminate(cele vechi probabil care le-au dus muncitorii la remat pe o bere).daca vrei sa mergi din zona 300 in centru,unde sunt majoritatea liceelor, trebuie sa schimbi 2 tramvaie deci platesti 4lei.inainte de marele proiect berd existau in unele statii panouri care afisau cand si ce tramvai urmeaza sa soseasca(au disparut)si uite in 2015 suntem cu un secol in urma la acest capitol.apropo la alimentara de la 310 se vand bilete si chiar iti da si bon fiscal pt ele.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. Bine, faptul ca bagi banii in aparat si bilet ioc…….. e ceva normal………daca mai si suni la numarul afisat pe aparat sa sesisezi te ia la 11 metri ca vezi Doamne cum ti-ai permis sa-i deranjezi ………..nu o data mi s-a spus sa MERG PE JOS daca nu imi convine

   +2 voturi
   +1
   -1
  7. Se duce ….pe pustii si transportul in comun,la fel ca si aieroportul,strandul,statia meteo diferite statii tv,care in drumul lor…spre pustii,s-au oprit in administratia …Timisoarei,cine este oare vinovat ca orasul municipiu Arad incetul cu incetul devine o biata suburbie neinsemnata pe harta.Rusine edililor care ne conduc…spre pustii.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.