joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    Alina Gorghiu, la Arad: „Această ordonanță pe care o vedeți dezbătută în spațiul public de câteva zile ar putea să afecteze domeniul justiției”

    de Ioana Costaș | 11 august 2023, 7:27 PM | Știri Arad

    2

    foto: Alina Gorghiu, ministrul Justiției(foto: Ioana Costaș)

    În cadrul unei conferințe de presă susținută, vineri, la Arad, ministrul Justiției, Alina Gorghiu a declarat, în premieră că ordonanța „austerității” ar putea să genereze disfuncționalități majore în activitatea sistemului de justiție și a asigurat că va exista o „analiză nuanțată în ceea ce privește măsurile care se vor lua pe sistemul de justiție”.

    Declarația Alinei Gorghiu vine ca urma a întâlnirii pe care aceasta a avut vineri dimineața cu judecătorii și procurorii arădeni.

    „A fost o întrebare legată de, și vreau să vă spun în premieră reacția Ministerului Justiției, a fost o întrebare constantă a celor de aici, că sunt judecători, procurori, avocați – de ce nu? – legată de modul în care măsurile de echilibrare bugetară, această ordonanță pe care o vedeți dezbătută în spațiul public de câteva zile, ar putea să afecteze domeniul justiției și vreau să fac câteva precizări astăzi în premieră. Am transmis opinia mea domnului ministru al Finanțelor, am și avut o discuție cu ministrul Finanțelor, domnul Lucian Boloș, pe concluziile pe care noi le-am sintetizat ca urmare a discuțiilor avute în tot acest timp cu CSM, cu Parchetul General, DNA și cu ÎCCJ și am ajuns împreună cu ministrul Finanțelor la concluzia că, aceste propuneri inițiale ar fi putut să genereze disfuncționalități majore în activitatea întregului sistem de justiție, de aceea i-am asigurat pe toți – ca urmare a acestui dialog constructiv pe care l-am avut – că va exista o analiză nuanțată în ceea ce privește măsurile care se vor lua pe sistemul de justiție”, a precizat ministrul Justiției în cadrul conferinței de presă.

    Alina Gorghiu a vorbit și despre efectele concrete pe care măsurile le-ar putea avea asupra actului de justiție.

    „La nivelul instanțelor judecătorești avem vacante 1.127 de posturi de judecător, din totalul de 5.065 de posturi, iar la nivelul parchetelor din România avem vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040. Per total, la nivelul sistemului judiciar, sunt vacante 22,25 de procente din posturile de judecător și aproximativ 30 de procente din posturile de procuror. Însă un număr semnificativ de instanțe și parchete din România funcționează, la momentul acesta, cu mai puțin de jumătate din personalul aferent schemelor de personal actual care și așa sunt subdimensionate. Posturile actuale, posturile vacante actualmente în sistemul de justiție, vreau să porniți de la premisa că nu reprezintă un surplus de care instuțiile menționate s-ar putea dispensa, ci constituite expresia multiplelor crize prin care s-a trecut în acest sistem, dacă noi am renunța la aceste posturi vacante, vă dau un exemplu, încărcătura pe instanță, pe fiecare parchet ar fi mult mai mare și consecințele le puteți imagina fără să facem foarte multe dezbateri pe acest subiect: un termen mult mai mare în care se poate identifica o soluție în dosar, foarte multe dosare prescrise, fie în faza de urmărire penală, fie în faza de judecată, închiderea unor parchete sau închidere unor judecătorii care ar însemna îngrădirea accesului liber la justiție. Este foarte greu, asta am tras concluzia și aici la Arad, pentru un procuror – de exemplu – să-și prioritizeze activitățile fiind singur într-un parchet. Ce alege? Să facă o cercetare la fața locului la un omor sau să organizeze un flagrant la o infracțiune de corupție sau să susțină în fața unui magistrat o propunere de arestare? Toate întâmplându-se probabil, de multe ori, în același timp”, a explicat ministrul Justiției.

    Citește și: Ministrul Justiției la Arad. Alina Gorghiu, întâlniri cu judecătorii și procurorii arădeni

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. O proastă, încă una care se crede prea deșteaptă! De ce d-na ministru a justiției, nu cere explicații, dosarelor prescrise? Oare este normal, DOAMNĂ, A JUSTIȚIEI, ca atâtea dosare mafiote să fie prescrise? Iar un amărât, care datorită faptului că nu își poate plăti ratele să fie executat?
      Hai să fim serioși! Unde, este protejat cetățeanul de rând, și unde este protejat politiceanul, ales de acest amărât cetățean?

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Îmi pare rău, dar trebuie să vă contrazic dna Gorghiu:
      – disfuncționalități mai mari în Sistemul de „Justiție” , decât sunt în prezent, NU CRED CĂ POT SĂ EXISTE (decât, eventual, prin desființarea lui cu totul și întoarcerea la arhaica „justiție personală a fiecăruia”, ceea ce, până la urmă s-ar putea să nici nu fie ceva chiar atât de rău – delicvenții s-ar gândi de două ori înainte de a face fapta 🤔).
      .
      – este cam la fel ca si când, într-o intersecție nesemaforizată și foarte circulată, fluența traficului e asigurată „la mica înțelegere” între șoferi și, funcționează, în general, acceptabil.
      Când vezi, însă, intersecția blocată, e clar că „și-a băgat coada” un „Garcea”.
      .
      Cam la fel și cu „justiția dvs. foarte funcțională” în prezent:
      – E FUNCȚIONALĂ DOAR PT. ȘMECHERI, pt Mafia politico-economică și pt Instituțiile Statului ASERVITE acestei Mafii. 😡
      Atât !
      .
      Omul de rând și drepturile sale sunt literalmente călcați în picioare de această „clică” cu pretenții justițiare.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.