Al treilea val Covid este insuportabil pentru unii. Doi medici de la Terapie Intensivă din Arad și-au dat demisiile acuzând oboseala psihică și presiunile asupra lor. Astăzi, reprezentanții lor au ieșit în fața presei
Astăzi a avut loc o conferință de presă la Spitalul Județean, în care, reprezentanți ai acestuia, au vrut să explice situația existentă. Concret, valul al treilea a lovit Aradul, așa cum a lovit toată țara, destul de puternic. Acesta este resimțit atât de medici, cât și de cei care ajung la spital infectați cu Sars-Cov-2. Vorbim despre infecții mai grave, persoane care așteaptă până în ultima clipă, oameni tineri care mor și suprasolicitarea cadrelor medicale din cauza lipsei de forță de muncă.
Mircea Răduțiu, medic UPU, despre valul al treilea și lipsa de personal medical
„În luna martie a acestui an asistăm la o creștere al numărului de persoane infectate cu covid-19 sau cel puțin suspecte de infectare. Traseele și organizarea UPU Arad a rămas aceeași încă din octombrie. De șase luni muncim constant, doar că acum ne confruntăm și cu o scădere a numărului de medici venită din pensionări și boli. Încercă să rezistăm creșterii numărului de pacienți și cu ajutorul colegilor de pe secție. Anul acesta trei medici s-au pensionat, alți doi medici sunt în carantină și în concediu de boală se află un medic. Anul trecut am pierdut prin plecări șase medici.
„De un an de zile lucrăm în condiții speciale, nu sunt condiții normale. E o presiune care se pune pe noi în timp ce încercăm să salvăm cât mai mulți pacienți. Din păcate suntem cel puțin la valul trei. Pacienții încearcă să rămână acasă prea mult, se agravează, vin foarte grav bolnavi”.
Medicii de la ATI își dau demisia din cauza presiunilor, unul dintre ei fiind pe punctul de plecare, celălalt întors din drum la limită
„Medicii ATI-iști încep să ne plece din cauza presiunii mediatice la care sunt supuși. Dacă se greșește e normal să plătească, dar v-aș ruga din suflet să încercați să nu mai punem atâta presiune pe ei pentru că și ei sunt oameni și ajung la un moment dat să clacheze. Din acest motiv, dânsul, acest medic ATI-ist pleacă doar pentru că deja îi este frică să mai pună parafa și pe prescripția unui antibiotic. Și ei au ajuns la un blocaj și ar fi fost bine ca problemele să fi fost discutate întâi și cu ei.
Domnul doctor Gațcan (cel care și-a dat demisia de pe ATI) are cinci oferte de la cinci spitale din cinci județe diferite. Cu doamna doctor Izodora am reușit să discut și să o întoarcem de la demisie. Și aceasta are alte oferte.
Din păcate, odată cu plecarea acestor medici noi o să ne confruntăm cu o imposibilitatea de a mai avea medici care să se acopere de întreaga activitate a secțiilor ATI și nu știu ce vom face în acest sens”, declara Mircea Onel directorul Spitalului Județean.
Comunicarea cu pacienții și presiunile aparținătorilor: „Tot ce putem face este să fim lângă ei”
„Din păcate am fost deficitari la acest lucru și încercăm să îmbunătățim comunicarea cu pacienții și cu aparținătorii. Deținătorii sună și de 200 de ori pe noapte, sună tatăl, sună mama, sună fratele, toată lumea pe rând. Este o presiune foarte mare pe noi, ca medici. Suntem obosiți deja pentru că a fost un an foarte greu”. spunea Mircea Onel.
„E normal să sune aparținătorii, anormal este să sune toată familia. Încercăm și noapte să comunicăm cu familia, dar cât putem. Noi trebuie să ne facem treaba noastră, comunicarea nu este cea mai importantă pentru noi, pacientul este”, continuă doctorul Răduțiu.
„Aici intervine lipsa de personal. La ora actuală suntem cu cel mai puțin personal medical alocat pe suta de mii de locuitori și suntem obosiți psihic. Nu putem să stăm să resuscităm și să vorbim la telefon în același timp cu aparținătorii. Am fost foarte puțini și înainte de pandemie, acum suntem și mai puțini pentru că unii își dau demisia, alții se îmbolnăvesc, alții au ales să se pensioneze. Denigrarea aceasta face rău și pacienților, nu doar nouă. Să nu credeți că nouă ne este ușor să vedem pacienții cum suferă și urlă și noi să nu mai putem să îi ajutăm. Din păcate așa este boala, unii pacienți fac forme foarte urâte și grave cu insuficiență respiratorie acută unde, cu tratament maximal, tot ce putem face este să fim lângă ei, mai mult nu se poate”, a povestit medicul Simon Repolski Erika.
Comentariile portalului
== UN MEDIC ,UN INTELIGENT NU VA ALEGE NICIODATA O NULITATE SA L CONDUCA ==DAR DIN PACATE ROMANIA ARE 3/100 INTELIGENTZI SI 52/100 ANALFABETZI FUNCTZIONALI . MAI MULT AVEM PESTE 7,7 MIL DE SUFLETE CU (...)
Și atunci nu este momentul reconfigurării întregului bulevard de la Podgoria la Teatru. Mutat circulația pe mijloc, lărgit pietonalul lângă imobile și creând posibilitatea unor (...)
Tara aberanta oras aberant primar fraudulos...