duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Aferim!”, „Alyiah Dada” și „La isla minima”, în această seară, la Cinema Arta

  de Tomck@t | 20 septembrie 2015, 11:48 AM | Cultură | Film

  0

  Centrul Municipal de Cultură Arad, FilmETC. și 111film vă invită la o nouă serie de proiecții de filme artistice în selecția lui Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF. Proiecțiile speciale la Cinema Arta au început vineri, iar astăzi este ultima zi. De la ora 17, avem ocazia să vizionăm filmele „Aferim!”, „Alyiah Dada” și „La isla minima”, cu intrare gratuită!

  Astfel, de la ora 17 ni se oferă celebrul „Aferim!” al lui Radu Jude, de la ora 19 documentarul „Alyiah Dada” regizat de Oana Bujgoi, iar ultima proiecție, de la ora 22, „La isla Minima”, un thriller spaniol în regia lui Alberto Rodriguez.

  Program:

  Ora 17.00 – Aferim!
  România, 2015. Regia: Radu Jude.
  Durata: 108 min
  În România secolului al XIX-lea, zapciul Costandin şi fiul său Ioniţă străbat sudul ţării în căutarea unui sclav ţigan fugit de la curtea boierului său. Drumul îi poartă prin peisaje exotice şi le scoate în cale sute de personaje secundare, oferind cîte o surpriză la fiecare scenă. Totul este prezentat cu umor molipsitor, în timp ce se păstrează autenticitatea atmosferei vremurilor – surpriza supremă fiind că povestea e cum nu se poate mai actuală. Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Berlinala din acest an și cel mai mare succes de box-office local, cu peste 70.000 de spectatori.

  Ora 19.00 – Alyiah Dada
  România, 2015. Regia: Oana Bujgoi.
  Durata: 116 min
  În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfîntă, pentru a înființa una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi pînă azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curînd. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România. Documentarul Oanei Giurgiu (care va fi prezentă la proiecție) e o istorie bine documentată a evreilor din România, narată aproape ca un basm, cu scene de arhivă nemaivăzute pînă acum.

  Ora 22.00 –  La isla minima (Mlaştina)
  Spania, 2014. Regia: Alberto Rodriguez.
  Durata: 105 min
  Două adolescente dispar dintr-un oraş din mijlocul mlaştinilor din Guadalquivir. Doi detectivi sînt trimişi de la Madrid să investigheze cazul. Fiecare are metoda lui, dar niciunul nu se află în cel mai bun moment al carierei. Curînd îşi vor da seama că mult mai multe tinere au dispărut în ultima vreme şi că există o sursă de bunăstare locală: traficul de droguri. Tonul acestui policier pe muchie de cuțit, distins cu un număr record de Premii Goya (Oscarurile spaniole) este extrem de întunecat, demn de filmul Seven, iar revelația din ultimele minute e cel puțin la fel de zguduitoare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.