Adio „Dan Păltinișanu”! Timișoara își ia adio de la vechea arenă la un concert Cargo, fotbal și spectacol cu lasere





Duminică, 9 februarie, va fi organizat un spectacol „de rămas-bun” de la stadionul „Dan Păltinişanu” din Timișoara, care va intra în demolare. În locul său va fi construită o arenă modernă, cu o capacitate de peste 32.000 de locuri, scrie adevărul.ro.
Alfred Simonis, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, a declarat, vineri, că locuitorii judeţului şi cei care s-au simţit apropiaţi de fotbalul timişorean sunt invitaţi, duminică, să-și ia „la revedere” de la stadionul „Dan Păltinişanu”.
„După mai bine de 60 de ani, perioadă în care a fost gazdă primitoare pentru sute de mii de spectatori, a sosit momentul să ne luăm rămas bun de la Stadionul Dan Păltinișanu… Ne încearcă pe toți un amestec de sentimente, devenim melancolici, în minte ni se rostogolesc imagini de la meciurile istorice pe care Poli le-a jucat aici. Unii dintre noi ne aducem aminte de Manchester City sau Șahtior, alții de Real Madrid și Atletico, seniorii noștri de Celtic sau West Ham”, a scris, pe Facebook, Alfred Simonis.
Accesul publicului la evenimentul de duminică va fi posibil doar în incinta stadionului, pe teren şi pe pista de atletism, iar intrarea este gratuită pentru toţi cei care doresc să participe.
„Am dorit ca timişorenii să-şi ia rămas bun de la bătrânul stadion ‘Dan Păltinişanu’ printr-un eveniment de suflet. Programul special pregătit de Consiliul Judeţean începe la ora 15:30 şi îmbină elemente din istoria arenei cu demonstraţii de fotbal şi muzică de calitate. Evenimentul se va încheia cu un show de lasere spectaculos, ca o legătură simbolică între trecutul glorios al stadionului şi viitorul care se anunţă a fi unul pe măsura tradiţiei”,se transmite într-un comunicat de presă.
De la ora 16:00 vor avea loc meciuri demonstrative între Poli Old Boys (jucători din anii 1990 şi 2000), echipa actuală Politehnica Timişoara, şi Politehnica Femina (echipa de fotbal feminin a clubului). Pentru copii vor fi organizate ateliere de realizat steaguri şi fanioane Poli, cu implicarea voluntarilor de la Druckeria şi vor fi proiectate imagini cu evenimentele marcante din istoria stadionului. Suporterii vor avea parte şi de un moment coregrafic specific, marca Druckeria.
Stadionul „Dan Păltinişanu”, un simbol pentru Timişoara, a fost inaugurat la 1 mai 1963.
Acesta a fost construit din muncă patriotică, cu ajutorul oamenilor muncii din Timișoara, adunați din fabrici, cu materiale de construcții și costuri cât mai mici.
„Lucrarea a fost inițiată de Sfatul Popular al orașului Timișoara, urmărindu-se găsirea unei soluții cât mai economice, care să necesite un consum minim de materiale de construcții, o execuție puțin pretențioasă și care să permită folosirea la maximum a resurselor locale. Stadionul de la Timișoara are o formă eliptică, realizată în plan prin trei raze de curbură (R1 = 48,40 m, R2 = 84,50 m, R3 = 295,00 m), iar pentru o vizibilitate optimă și pentru reducerea la minimum a umpluturii de pământ s-a stabilit curba de vizibilitate care a determinat profilul transversal al umpluturii”, scria Revista construcțiilor și a materialelor de construcții, din 1963.
Noua arenă din Timişoara va costa 136 de milioane de euro. Majoritatea fondurilor vor proveni de la bugetul naţional, iar Consiliul Judeţean Timiş va contribui cu 22,4 milioane de lei.
Va avea o capacitate de peste 32.000 de locuri, urmând să fie al doilea cel mai mare stadion de fotbal din ţară, după cel din Capitală.
.
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)