luni, 28 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    A doua pastilă anti-Covid, autorizată în regim de urgență

    de - | 23 decembrie 2021, 9:51 PM | Internaţional

    0

    Pastila anti-COVID dezvoltată de grupul farmaceutic Merck, care se adresează adulţilor din grupele de mare risc, a fost autorizată în regim de urgenţă de Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA). Decizia vine la doar o zi după autorizarea pilulei similare dezvoltate de compania Pfizer.

    „Aprobarea acordată astăzi aduce pe piaţă un nou tratament împotriva COVID-19, sub forma unei pastile care este administrată pe cale orală”, a declarat Patrizia Cavazzoni, directoarea Centrului de Evaluare şi Cercetare a Medicamentelor din cadrul FDA, citată de AFP, potrivti Agerpres.

    Potrivit Reuters, pastila grupului Merck, Molnupiravir, dezvoltată în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics, a redus spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic realizat pe voluntari din grupe de mare risc şi aflaţi în faze incipiente ale maladiei COVID-19. Molnupiravir trebuie să fie administrat în primele cinci zile după apariţia simptomelor.

    FDA a autorizat acest medicament oral pentru tratarea formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţi care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme severe şi pentru care tratamentele alternative nu sunt accesibile sau nu sunt adecvate din punct de vedere clinic.

    Decizia de joi a fost luată după un vot cu un rezultat foarte strâns în favoarea autorizării Molnupiravir, organizat de un comitet de consilieri ai FDA pe 30 noiembrie.

    În Europa, Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat în noiembrie utilizarea în regim de urgenţă în Uniunea Europeană a pastilei anti-COVID Molnupiravir, produsă de grupul farmaceutic Merck.

    Atât pastila Merck, cât şi pastila Pfizer ar putea fi instrumente foarte promiţătoare în tratamentul oferit persoanelor bolnave de COVID-19, mai ales în faţa riscurilor generate de varianta cu răspândire rapidă Omicron, care a devenit dominantă în Statele Unite.

    „Pe măsură ce noi variante ale virusului continuă să apară, este crucial să extindem arsenalul terapiilor anti-COVID-19 folosind autorizarea în regim de urgenţă”, a adăugat Patrizia Cavazzoni.

    Mai multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.