miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A debutat un nou sezon de serial kinema ikon: I.O.O.O…. cu un „serial key” pentru „capsula timpului” | Foto

    de Tomck@t | 27 aprilie 2021, 9:20 PM | Cultură

    0

    Seria de evenimente marca kinema ikon – sub genericul „serial” – a început în 2013 și s-a terminat într-un mod experimental-profetic în 2016, cu cel de-al treilea sezon. Finalul însă a fost lăsat opensource și cumva în limbo, în sensul că fanii, membrii și colaboratorii ki au fost rugați să plaseze anumite obiecte de o valoare artistică ori sentimentală într-un dulap supranumit „Capsula timpului”, care a fost apoi închis cu fermitate și cu precizarea gravată pe o placă de metal, fixată pe ușă, că se va deschide exclusiv și întocmai în ziua de marți, 28 octombrie, ora 20:16, anul 2070, la centenarul kinema ikon și exact în ziua aniversară când s-a pus lacăt pe această „Capsulă a timpului”. Bun. Conținutul rămâne un mister care va dăinui în spațiul-timp marcat de forța gravitațională a Complexului Muzeal Arad… dar cine va avea (per)misiunea onorantă de a deschide această „cutie”?

    Deoarece este în joc o problematică temporală nerezolvată și, totodată, ca nu cumva să se ajungă într-un final la un scenariu de „Cutia Pandorei”, mastermind-ul kinema ikon din prezent, Călin Man (aka reVoltaire), împreună cu părintele kinema ikon Gheorghe Săbău (aka geosab), Bogdan Dinu (aka Bogdanator) și gH. (aka tot gH., pentru că nu-i știu numele real), au hotărât în unanimitate să relanseze „serialul kinema ikon”, sau să anuleze, practic, semi-finalul din trecut și să dea start sezonului cu numărul 4. Timing-ul ar fi fost perfect anul trecut, după o pauză de serial de fix patru ani, dar 2020 – tocmai semicentenarul kinema ikon (50 de ani de existență) – a fost cum a fost din cauza pandemiei, ca-n povești, „odată, ca niciodată” (sau nicicum).

    key.jpg, NFT 2021-2070

    IMG 20210423 131703

    Pentru deschiderea „Capsulei timpului” e nevoie de o cheie, dar și de un deținător al acestui drept. Ori chiar mai mulți deținători cu semi-drepturi virtuale, în diferite proporții, care justifică existența cumulativă – deci practică – a existenței cheii. Drept pentru care, primul episod al sezonului 4 de serial ki a lansat cripto-ideea și cripto-provocarea pe model blockchain: achiziționează de pe platforma opensea.io fotografia cheii (key.jpg), dobândind astfel dreptul dovedit prin NFT de a deschide, la data precizată cu precizie infungibilă, „Capsula timpului”!

    NFT (din engleza non-fungible token) este un jeton infungibil (non-interschimbabil), o unitate de date unică dintr-un blockchain, acest „blockchain” fiind registrul contabil informatic prin care funcționează și criptomonedele Bitcoin sau Dogecoin. Doar că e o diferență: criptomonedele sunt unități interschimbabile (fungible), care reprezintă o valoare constantă (un Bitcoin va valora mereu exact cât un alt Bitcoin). NFT-urile, în schimb, au valori diferite între ele și nu se pot înlocui unele cu celelalte, ceea ce le face non-fungible.

    De curând, „ideea NFT” a pătruns și în arta digitală, lucrările putând fi tranzacționate printr-un blockchain. Pe baza acestei idei, NFT reprezintă orice creație digitală cripto: un .jpg, un .gif, un meme, un element dintr-un joc video, o lucrare 3D, o animație, un avatar, un clip, o fotografie, un album .mp3 sau chiar un tweet (pentru a înțelege întreaga febră crypto art, e de parcurs acest articol de pe Scena9).

    Proiectul kinema ikon de față va funcționa pe acest sistem NFT.

    Când, cum, cu cât și pentru cât timp… rămâne să fie stabilit în următoarele episoade ale sezonului 4 din serialul kinema ikon.

    Acestea fiind ideile de bază ale experimentului „ki-NFT” cu proiecție în virtual și în viitor…

    …mai trebuie doar explicat și ce a însemnat (și înseamnă în continuare) episodul-pilot, vizibil și tangibil, al sezonului 4, cu precizarea succintă că expoziția-instalație din sala kinema ikon a Muzeului de Artă Arad poate fi vizitată la cerere printr-un mesaj pe pagina Facebook kinema ikon.

    Tot pe ideea unitară de blockchain, primul episod incorporează puțin în serial și trecutul kinema ikon (sau doar „ki”), mai exact proiectul Vorspann.

    Proiectul „Vorspann” își are originea în 1995, când fondatorul ki, Gheorghe Săbău, a revizuit toate cele 62 de filme experimentale de la începuturile kinema ikon pentru o proiecție la Centre Pompidou din Paris. Câte o bucată (frame) a fost însă tăiată afară din acele filme pe 16mm, iar ceea ce a rămas a fost transferat pe o casetă video (S-VHS). Dar aceasta a fost doar o copie, revizuită și (în loc de adăugită) redusă, „copia Vorspann”. Apoi, toate bucățile-lipsă au fost lipite înapoi, anulând isprava Vorspann, însă membrii kinema ikon s-au trezit cu o dilemă: care variantă poate fi considerată de acum înainte materialul original și care e copia? Mai exact: care anulează pe care? S-a anulat anularea sau rămâne anularea, dar într-o formă virtuală? Dilema a mers și mai departe pe la începuturile digitalizării kinema ikon, în 2005, când conținutul casetei video a fost transferat pe DVD, iar materialul video a fost proiectat la MNAC din București.

    Acum, în 2021, același proiect Vorspann revine și intervine în serial într-o formă demontată și reconstruită.

    Ca o antichitate cu o poveste lungă și bizară, caseta Vorspann a fost expusă acum în sala ki pe un fundal circular proiectat (a se lua în considerare simbolistica cercului: aceea de revenire constantă, de loop, învârteală în cercuri).

    IMG 20210423 131742

    Ideea și dilema filosofic-intrigantă a seriei de lucrări artistic-virtuale care formează un tot unitar marchează, deci, și debutul sezonului 4 din serialul ki și se contopește, totodată, cu ideea de bază teoretică „blockchain”. Un bloc și un lanț de produse artistice, expuse atât în formă virtuală, cât și în formă fizică. Pe de o parte separate, pe de altă parte inseparabile.

    Povestea (link oficial aici) – respectiv enigma reprezentată de conținutul „Capsulei timpului” – merge mai departe.

    Până în 2070.

    P.S.: iar acest ceva, care difuzează nimic… sau mai bine zis: nimic altceva decât forma vizuală a radiației cosmice de fundal (CMB – Cosmic Microwave Background), rămășița ștearsa a Big Bang-ului… poate fi interpretat nicicum sau în multe feluri. Eu, de unul, prefer să „văd” universalitatea brand-ului artistic kinema ikon. De acum și din viitor.

    IMG 20210423 131756

    P.P.S.: Denumirea primului episod din sezonul 4, „I.O.O.O.”, înseamnă nici mai mult, nici mai puțin, decât „In. Out. On. Off”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.