Conducerea Filarmonicii nu transpiră deloc când vine vorba de grevă. Vezi programul lunii februarie





Conducerea Filarmonicii de Stat Arad a prezentat, astăzi, programul lunii februarie, în cadrul căruia vor intra pe scena arădeană un dirijor și o solistă din Japonia, dar și faimosul violonist Gabriel Croitoru, și o trupă foarte bună de jazz – Bega Blues Band. Evident și inevitabil, conferința de presă – sau mai bine zis ultima parte, presa, adică – nu putea să neglijeze un subiect atât de controversat precum greva sindicaliștilor… care tot ține încă din noiembrie, anul trecut. Deoarece nu am avut nicio tangență cu acest scandal până acum – și aș putea să privesc problema obiectiv -, m-am dus eu la conferință, chiar și cufundat în febră și gripă… mulțumesc pentru remarca arogantă în spatele meu, domnu’ Rădoiaș.
Liderul Sindicatului Artiştilor Interpreţi, Mihai Dogariu – disponibilizat
Ca să fim eficienți, începem cu tărăboiul din culise, apoi partea muzicală. Nu de alta, dar asta ne frământă existența noastră culturală de zi cu zi, nu-i așa?
Zilele trecute, liderul greviștilor, deci al Sindicatului Filarmonicii Arădene, Mihai Dogariu, a fost dat afară. „A plecat în concediu de o lună de zile fără să aibă acordul conducerii și asta se contabilizează ca zile de lucru nemotivate. A plecat, a lăsat corabia și și-a văzut de interesele personale”, spune Alin Văcean, directorul Instituției. Pe de altă parte, Dogariu susține că a făcut o cerere – atât verbală, cât și scrisă – pentru un concediu neplătit pentru luna ianuarie, „pentru rezolvarea unor probleme personale”. De asemenea, spune că are și martori care pot confirma faptul că Văcean i-a răspuns că-i va aproba cererea. Nu a mai fost anunțat, însă, că nu s-a întâmplat așa de facto, i s-a transmis doar lichidarea la zi pentru absenţe nemotivate de la serviciu. Așadar… se impune întrebarea magică: cine minte?
Cine are dreptate? Pfff… Asta e deja prăfuită. Tot circul a pornit atunci când Alin Văcean a refuzat să trimită orchestra la un concert la Ambasada Română de la Praga, pentru că unii dintre angajați au avut îndrăzneala de a răspunde la o postare a acestuia pe Facebook, ulterior ștearsă (de ce, oare?). Orgoliu peste orgoliu, sindicaliștii au pornit jihadul împotriva lui Văcean… dar n-au niciun temei legal cu care să-l prindă la cotitură… bate-o ‘mniezo de greva mă-sii s-o bată! Fițele astea de genul „costumele de la Chic sunt incomode” sau „cum te adresezi publicului cu «voi» în loc de «dumneavoastră»?” te fac să râzi în Si bemol minor. Dar trufia asta generală nu e valabilă doar la sindicaliștii scandalagii. Fiecare se crede mai tare în instrument decât celălalt, de la flautist până la „faultist”, de la ăia cu cel mai mic grad ierarhic, până la cei din conducere. Diferența e doar că sindicaliștii mormăie în grup organizat, iar managerul și aliații lui au un spate politic, care nu transpiră cătuși de puțin.
Altfel spus… toată Filarmonica miroase a testosteron, atent acoperită cu parfumuri de lux.
Și cu asta am spus tot.
Acum să vedem partea frumoasă ce ne-o oferă Filarmonica
Un dirijor și o solistă/pianistă din Japonia, Shinya Ozaki și Azusa Yamaki vor susține un concert simfonic pe data de 5 februarie, de la ora 19, în program regăsindu-se „Uvertura la opera Flautul fermecat K. 620” a lui Mozart sau „Simfonia a IV-a în mi minor op.98” a lui Brahms. Luna aceasta continuă un alt eveniment de succes al Filarmonicii arădene, și anume „Tribuna tinerelor talente”, în colaborare cu Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, „practic, pepiniera noastră de instrumentiști care sperăm să revină la noi după ce termină facultatea și Conservatorul”, spunea directorul Alin Văcean. La concertul de joi, 12 februarie, vor participa 12 elevi, acompaniați de orchestra simfonică a Filarmonicii. „O orchestră profesionistă”, a mai adăugat Văcean. Dr. – să nu uităm să plasăm asta unde trebuie, că altfel îi bai. De Valentine’s Day vom avea blues, cu trupa Bega Blues Band din Timișoara, din a cărei componență face parte și arădeanul Lucian Nagy. Să nu uităm nici de Gabriel Croitoru, care ne va încânta simțurile muzicale pe 19 februarie (acesta fiind cel mai important și costisitor eveniment din această lună – prin bani furnizați de Primărie… dar nu cumva să se trezească careva să se lege de acest aspect! Dacă n-ar veni acești bani de la Primărie, n-ar mai fi niciun concert, clar?). Și… pe lângă aceste proiecte deosebit de generoase, pe plan muzical, dar și strategic, Filarmonica îl are alături în continuare pe maestrul Roberto Salvalaio, un adevărat ambasador cultural al Cetății Aradului.
Festival de muzică contemporană – în viitorul apropiat, la Arad
În cadrul conferinței de presă a mai ieșit la iveală și un plan de viitor al Filarmonicii, ce se va concretiza într-un eveniment îndrăzneț și de mare amploare. Lucrări de György Ligeti, Cornel Țăranu, Arnold Schönberg sau Carl Maria von Weber… mari compozitori ai muzicii moderne, vor fi în programul Filarmonicii, care vrea să spargă „această obișnuință de a se cânta doar trei perioade la Filarmonicile din țară – Baroc, Clasicism și Romantism”. L-am citat pe Alin Văcean, cu mențiunea că ne place ideea. „Peste 100 de ani, muzica modernă va fi la fel de celebră ca ceea ce cântăm noi astăzi. Merită să cucerim noi teritorii, chiar dacă la început nu va avea așa mare prezență la concerte, dar lumea trebuie să se obișnuiască deoarece, precum și în pictură și toate celelalte arte, există curentul de avangardă, care merită pus în prim plan”, a mai adăugat directorul Filarmonicii de Stat Arad.
Programul complet – luna februarie 2015
Joi 5 Februarie 2015 ora 19.00
Concert simfonic
Dirijor Shinya Ozaki Japonia
Solistă Azusa Yamaki Japonia
Program
Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la opera Flautul fermecat K. 620
Camille Saint Saens – Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în fa major op.109
Johannes Brahms – Simfonia a IV-a în mi minor op.98
Joi 12 Februarie 2015 ora 19.00
Tribuna Tinerelor Talente
Concert simfonic realizat în colaborare cu elevi ai Liceului de artă Sabin Drăgoi
Dirijor Cristian Neagu
Solişti
Ştefania Zlătariu, Regina Csermak, Ştefan Opriţa Şimonca, Andrei Ana, Anamaria Joldea, Cristina Farca, Kamilla Csermak, Filip Năsui, Bogdan Nica, Victor Aciocârlănoaei, Dara Roxin, Ionuţ Dărău
În program lucrări de Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Karl Stamitz, Carl Maria von Weber, Charles de Beriot, Serghei Rahmaninov
Sâmbătă, 14 Februarie, ora 19,00
Sala Palatului Cultural
BLUESY VALENTINE’S DAY with BEGA BLUES BAND
Maria Chioran – voce
Lucian Nagy – saxofon / flaut
Toni Kühn – pian
Johnny Bota – bass
Mircea Bunea – chitară
Lică Dolga – tobe
Steve Brookfield – sound engineer
Joi 19 Februarie 2015 ora 19.00
Concert vocal simfonic
Dirijor Dorin Frandeş
Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş
Program
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.61
Solist Gabriel Croitoru
Wolfgang Amadeus Mozart – Marea misă în do minor K. 427
Solişti Sorina Silvia Munteanu, Antonela Bârnat, Cristian Mogoşan, Dan Popescu
Joi 26 Februarie 2015 ora 19.00
Concert simfonic
Dirijor Walter Hilgers Germania
Program
Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 41 în do major Jupiter K. 551
Ludwig van Beethoven – Simfonia a IV-a în si bemol major op.61
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)