Adevărul are mai multe fețe și la Arad. Realitatea bate ficțiunea, în octombrie, cu fARAD12





Au fost și câteva — ce-i drept, puține — vești bune, în aceste zile, în România; și mai puține, în Arad. Sunt zile în care se vorbește mult despre măsuri de austeritate, scumpiri de produse, creșteri de taxe, despre solidaritate doar printre săraci, războaie și crize, dar cultura a reușit să stea și în aceste zile pe linia de plutire, chiar și într-un oraș în care publicul cultural e din ce în ce mai puțin numeros.
Iar evenimentele culturale sunt unele dintre cele mai bune vești în orice moment te-ai afla.
La capitolul vești bune adăugăm, de câteva zile, și faptul că se lucrează deja la Festivalul intrenațional de film documentar fARAD, care va ajunge anul acesta la ediția cu numărul 12.
„fARAD #12 is loading… 8 – 12 octombrie 2025 | Cinema Arta, Arad. Realitatea bate ficțiunea. Și noi o proiectăm pe marele ecran. Documentare care te intrigă, te mișcă, te răscolesc – revin la fARAD pentru a 12-a oară. Save the dates! Nu vrei să ratezi ce urmează!”, este anunţul postat pe 30 iunie pe contul de Facebook al festivalului.
Corina Șuteu, inima acestui festival, a repostat pe pagina sa de Facebook o postare de pe Instagram, completând: „Și da, fARAD 2025 e în pregătire✨️”.
fARAD12, documentare care tulbură certitudinile
Postarea de pe Instagram pare să indice și tema din acest an: „Adevărul are mai multe fețe. Și noi le vom proiecta pe toate”, promițând totodată proiecții curajoase în această ediție: „Documentare care tulbură certitudinile la fARAD #12!”
Una dintre cele mai bune ediții fARAD — care a adus la Cinema Arta și mulți dintre regizorii ale căror documentare au fost proiectate în cadrul festivalului și a continuat cu discuții extrem de interesante după proiecții — a fost, fără doar și poate, cea care a avut tema „Trup și suflet”.
A părut însă a fi o ediție prea curajoasă, dacă nu pentru publicul arădean, cel puțin pentru gusturile administrației locale, așa că edițiile care au urmat au adus în discuție teme mult mai convenționale.
Cu toate acestea, organizatorii au reușit să iasă din tiparele cuminți ale festivalurilor de orașe mici — dacă nu întotdeauna prin filmele selecționate (deși au fost, la fiecare ediție filme, care să te rupă, să te împartă în două, să pună pentru tine toate întrebările), cu siguranță prin evenimentele conexe.
Afișele ultimelor ediții au fost realizate de unii dintre cei mai cunoscuți artiști români ai momentului – Ovidiu Hrin, Pulsar Sinaps și Radu Pandele, afișele lui Milton Glaser și-au făcut loc și pe platoul din fața Primăriei Arad, laboratorul fARAD a adunat tot mai mulți tineri, iar o gală a filmului documentar românesc a fost organizată tot aici, la ediția aniversară (fARAD10).
Harta și teritoriile, Libertate, Celebritate, Trup și suflet, Om bogat, om sărac, Caută și vei găsi, Ace au fost tot atâtea teme propuse penteu edițiile care au adus unele dintre cele mai importante filme documentare ale momentului — o șansă unică pentru arădeni de a vedea, la ei acasă, astfel de lungmetraje, prezente mai degrabă în festivaluri de film și în orașe mari decât în cinematografe din orașe mici.
fARAD12, cinci zile de testat realitatea
O astfel de nouă șansă o vor avea arădenii timp de cinci zile, la început de octombrie, atunci când deja mai toate festivalurile verii își vor fi scris povestea. Va fi timp de tras sufletul până atunci, iar, mai apoi, de lăsat echipa fARAD să te poarte în toate realitățile posibile. Cu siguranță va merita și de data aceasta — chiar dacă vom fi obligați, în cele cinci zile, să tot fugim în real.
Scurt, despre fARAD
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu (președintele festivalului) și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.
Denumirea festivalului contopește numele orașului gazdă cu litera „f” (de la film) și — inspirată de unitatea de măsură pentru capacitatea electrică (după fizicianul Michael Faraday) — sugerează puterea de a condensa și de a transmite energie.
Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și a fost produs și curatoriat până acum de Insula 42 (fosta Asociație Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov), cu co-fondatorii Mona Nicoară și 111 Film.
Despre cum au fost primele zece ediții fARAD puteți citi AICI.
Despre cea de-a 11-a, AICI. Despre cum va arăta fARAD12 vom reveni cu informații pe măsură ce acestea vor fi făcute publice.
Citește și:
Tomorrow is fear. Debut cu o vară târzie, în care doar animalele mai simt mila: zilele mele la TIFF
Comentariile portalului
Ce salarii frate, că trenurile de luni dimineață spre Timișoara și autocarele sunt pline ochi, merg arădenii în grupuri la muncă în Timișoara, și stau în chirie (...)
Super. Pe Dudas avocatul fals și pedofil pe langa cand o sa-l cerceteze cineva? O gramada de cereri dar procurorii n-au chef de astfel de batai de cap. Si ce (...)
Noroc ca o fost Pedone pe la arad, ca altfel nu i gasea nici dracu ca pe elodia....