Remarkt – dezinformare, disperare, speranță. Cu ușile deschise, 51 de afaceri caută salvarea până vine „La Cocoș”





Marți, 1 iulie, a fost prima zi de șomaj pentru cei 122 de angajați ai supermarketului Remarkt. A fost însă una din deja zecile de zile de disperare pentru toți ceilalți chiriași ai centrului comercial Remarkt, de la ieșirea din Arad spre Vladimirescu.
De când s-a anunțat închiderea supermarketului, apoi disponibilizarea salariaților de aici, iar mai apoi înlocuirea magazinului alimentar cu un altul, în toamnă (brandul românesc La Cocoș), viața celor 51 de chiriași de aici a fost un calvar.
Din pricina dezinformării, a înțelegerii greșite a informațiilor apărute în spațiul public, arădenii au încetat, rând pe rând, să mai ia drumul centrului comercial, deși – cu excepția supermarketului – toate celelalte magazine au rămas deschise.
Panica e cu atât mai mare în rândul celor care au afaceri aici, cu cât numărul arădenilor care ajung la capăt de Micălaca e din ce în ce mai mic, iar până când noul supermarket se va deschide, termenul fiind stabilit undeva pe la 1 septembrie, supraviețuirea pare o chestiune aproape imposibilă.
Arădenii cred că s-a închis tot centrul comercial Remarkt
Comercianții cu care am intrat în dialog dau vina pe știrile, câteva apărute pe site-uri naționale, care au circulat la început de lună mai și care anunțau închiderea supermarketului Remarkt și concedierea colectivă a 122 de angajați.
Ei spun că fie acestea au uitat să sublinieze faptul că doar alimentara se va închide, fie arădenii au aruncat doar o privire neatentă pe știrile care spuneau ce se va închide și ce nu, dar au asociat numele Remarkt cu întreg centrul comercial.
Realitatea din Arad pare să confirme spusele comercianților: în piața din Micălaca și în zonele populate din cartier, mai toată lumea știe că centrul comercial s-a închis și par surprinși, ba chiar sceptici, când afirmi că doar supermarketul s-a golit. Au existat și voci care subliniau cu convingere de netăgăduit că acolo nu mai funcționează nici măcar Jumbo și că nu mai are sens să iei drumul centrului, cu toate că e evident că cele două clădiri sunt distincte, nefiind legate una de cealaltă.
În fapt, cele două corpuri de clădire au proprietari diferiți, doar centrul comercial fiind achiziționat de noul proprietar, în 2025.
Noul proprietar, problemele și soluțiile propuse pentru Remarkt
Green Space Properties SRL a vândut celor de la Assetactive Invest SRL imobilul de pe Calea Radnei nr. 298, adică Centrul Comercial Real (reamintim cititorilor că, înainte de Remarkt, aici a funcționat hipermarketul Real). Noul proprietar și-a intrat în drepturi depline tot de ieri.
A cumpărat însă, în absența supermarketului, și disperarea celor care au în chirie spațiile comerciale de aici și prea puțini cumpărători. Weekendul trecut, cu câteva zile înainte ca transferul de proprietate să se realizeze în totalitate, am făcut o vizită în centrul comercial.
Vineri, o zi în care forfota era cuvântul-cheie aici, parcarea era aproape pustie, iar pe holurile centrului nu prea te întâlneai cu cumpărători. Câteva insule de pe holuri erau acoperite cu pânză neagră, semn că activitatea de aici a fost suspendată, cel puțin pentru un timp.
Magazinul PEPCO, care ocupa unul dintre cele mai mari spații, s-a închis și el în iunie 2025, iar spațiul a fost deja eliberat. Coșurile de cumpărături blocau intrarea în fostul supermarket Remarkt, unde imensul spațiu gol e dezolant.
Mai toate celelalte magazine, cândva cu clienți, stau în așteptarea arădenilor, cu speranța că vremurile bune de altădată se vor întoarce și că, poate, printr-o minune, supermarketul La Cocoș își va deschide porțile mai repede decât anunțatul septembrie.
Plecarea supermarketului din centrul comercial Galleria Mall, de la celălalt capăt al Aradului, a fost, cu mulți ani în urmă, lovitura fatală dată acelui loc, spun chiriașii.
Comercianții de la Remarkt mai susțin, însă, că șansa lor e faptul că aici va veni un supermarket apreciat și de foarte mare succes în toate orașele în care s-a deschis. Trebuie doar să reziste trei luni, trebuie doar să ajungă la arădeni informația că ei sunt tot acolo, nu s-au închis odată cu alimentara.
Nici măcar magazinul second-hand, care atrăgea multă lume, și nici cel de mobilă, Jysk, în care arădenii își petreceau timpul visând la case occidentale, nu par să facă față prea bine situației. Unul dintre comercianți ne-a destăinuit că, dacă până acum eliberau 100-120 de bonuri fiscale pe zi, acum dacă mai scot 20!
Au rămas totuși cu porțile deschise și o farmacie, o bijuterie, un magazin chinezesc, două magazine de mobilă, KIK, o spălătorie, un barber shop, un schimb valutar, o optică, Imedio, câteva magazine de haine și altele.
Fără chirii timp de trei luni, în centrul comercial Remarkt
În fapt, au rămas active 51 de spații comerciale, cu care noii patroni au semnat contractele. Erau 52 până la închiderea supermarketului Remarkt. Potrivit administratorului centrului comercial, Sorin Martin, cumpărătorii au înțeles situația dificilă în care se află chiriașii și au convenit cu aceștia o soluție pentru următoarele trei luni.
Sunt peste 100 de angajați care își iau salariile încă de aici (cândva, pe când era și alimentara, aici lucrau și 300 de angajați), iar asigurarea veniturilor pentru aceștia, chiar și fără plata chiriei, e o provocare.
Când se va îndrepta situația? Sorin Martin spune că încep deja lucrările de reamenajare, care vor dura trei luni, dar că, la final, supermarketul „La Cocoș” va arăta exact așa cum a fost gândit noul, modernul concept pentru acest lanț de magazine.
Acesta a mai precizat că vechile contracte de închiriere au fost preluate în aceleași condiții, iar, în plus, pentru perioada remodelării supermarketului, s-au semnat acte adiționale în care se face referire la reducerea chiriei din pricina disconfortului creat în acest interval, „mai exact reducerea la zero a acesteia”.
„Am venit astfel și în sprijinul lor, pentru că e o perioadă grea pentru toți, pentru toată unitatea, și pentru că au angajați, au costuri, trebuie să meargă mai departe”, a punctat Sorin Martin.
Cu ce va recuceri „La Cocoș” Aradul și cum îi va reîntoarce pe micălăceni aici
O pasăre elicopterizată, tavan negru, structuri moderne, prețuri din ce în ce mai mici în funcție de cantitatea de marfă cumpărată și alte oferte extrem de atractive, specifice brandului românesc La Cocoș, produse cu unele dintre cele mai mici prețuri de pe piață, vor ocupa imensul loc lăsat gol de Remarkt.
Între timp, și galeria va avea parte de mici cosmetizări, de rebranduiri.
Vor fi, însă, greu de readus înapoi arădenii în centrul comercial, pentru că deja oamenii au uitat de obșnuințele lor, unele vechi de 16 ani, legate de magazinele de aici, de așezarea rafturilor, de locul de unde își luau pâine, pește, vinuri, dar și pentru că informația nu ajunge la ei așa cum și-o doresc comercianții.
O campanie de reconștientizare cu privire la funcționarea centrului comercial va fi și ea gândită, se spune, dar vânzătorii se tem să nu vină prea târziu pentru magazinele în care muncesc. Concediile par o soluție pentru câțiva de aici, dar trei luni de vacanță e imposibil de susținut.
„O să fie foarte bine din toamnă, avem peste 800 de articole proprii, o să vedeți. Multe articole sunt și acum cu 30% sub prețul pieței”, ne asigură Sorin Martin.
Cine este „La Cocoș”?
„La Cocoș” e o afacere fondată de familia Nica, din Ploiești, în 2014. În decembrie 2024, un consorțiu de investitori financiari format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Morphosis Capital și CEECAT Capital a intrat în structura acționariatului, achiziționând un pachet de 56% din acțiuni și oferind o infuzie de capital pentru susținerea deschiderii a încă 12 magazine.
Retailerul La Cocoș a raportat pentru anul 2024 vânzări de 236,5 milioane de euro (1,2 miliarde lei), cu 20% mai mari decât cele realizate în anul 2023. După cifra de afaceri, La Cocoș este cea mai puternică rețea locală din comerțul alimentar, spun cei de la Ziarul Financiar.
Compania a anunțat că va deschide trei magazine în acest an, la Craiova, Pitești și Arad. În prezent, La Cocoș are patru magazine în România: două în Ploiești, unul în București și unul în Brașov.
Ultimele zile au venit cu alte noutăți pentru businessul La Cocoș. Potrivit Ziarului Financiar, Grupul Schwarz, proprietarul Lidl și Kaufland, este pe ultima sută de metri să preia 70% din acest business.
Fondurile de investiții Morphosis Capital și CEECAT, alături de BERD, ies din afacere la doar câteva luni după ce intraseră în acționariatul firmei autohtone. Antreprenorul Iulian Nica va păstra, se spune, 30% din business, având șansa să devină al patrulea pilon strategic, alături de Lidl, Kaufland și Schwarz Produktion.
Grupul german Schwarz are afaceri anuale de 175 miliarde de euro.
Citeşte şi:
Comentariile portalului
Arghir asta ospatarul, le stie pe toate, la cate mese a servit a furat meserie de la fiecare
L-ați citit? Nu ne dați și nouă sursa, că am vrea să-l citim și noi
Aveti dreptate. Se face mare tam tam la misca, ca este mizerie la fantani. Eu frecventez zilnic fantana de la Satu Nou. Nici urma de gunoi. Deci conteaza educatia. Enorm!!!