Dezinformare masivă în prima săptămână după alegeri despre Armata Română și războiul din Ucraina





Mai multe narative false au circulat online în prima săptămână după alegerile prezidențiale, încercând să afecteze încrederea publicului în MApN și Armata Română, în contextul intensificării atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, scrie Europa Liberă.
Printre cele mai răspândite dezinformări se numără un fals comunicat atribuit CSAT, care anunța restricții de circulație pentru bărbații între 18 și 65 de ani. Mesajul, distribuit intens pe WhatsApp și rețelele sociale, utiliza antetul MApN și făcea trimitere la o ședință inexistentă a CSAT. În realitate, ultima reuniune a avut loc pe 30 aprilie și nu a avut legătură cu subiectul.
O altă dezinformare sugera retragerea militarilor americani și a sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu. MApN a respins ferm această informație, reamintind că prezența forțelor SUA rămâne esențială pentru apărarea flancului estic al NATO.
Pe platforma X, un document intern Metrorex legat de evidența personalului cu obligații militare a fost prezentat drept „dovadă” a unei mobilizări secrete. MApN a explicat că astfel de proceduri sunt de rutină și nu au legătură cu războiul din Ucraina.
Dezinformările au apărut în paralel cu desfășurarea exercițiului militar MOBEX OT-GR-TR-25 (26–31 mai) în județele Olt, Giurgiu și Teleorman. MApN atrage atenția că exercițiul are caracter obișnuit și avertizează asupra riscului apariției unor noi manipulări în spațiul online.
Mai multe detalii:
MApN: Mobilizarea rezerviștilor pentru Ucraina este un fake news
Armata, una dintre temele preferate ale propagandei ruse
De la începutul războiului din Ucraina, din februarie 2022, experții au segmentat temele propagandei ruse pe două categorii. În fiecare, există narative legate de rolul armatei sau apartenența ei la Alianța Nord-Atlantică, scrie Europa Liberă România.
Au existat narațiuni care pot fi catalogate ca fiind generale, transnaționale, propagate în întreaga lume, și care au promovat aceleași idei principale, și cele cu iz local.
În România, principalele trei teme de ordin general au fost:
• democrația de tip vestic a eșuat;
• NATO și/sau UE sunt slabe și nu pot opune rezistență relevantă Rusiei;
• NATO a provocat Rusia și a declanșat astfel criza din Ucraina.
În privința narativelor locale, topul primelor trei arată astfel:
• orice român care susține Ucraina este trădător de neam și țară;
• România este o colonie a Vestului;
• decidenții români nu servesc interesele propriilor cetățeni în contextul războiului.
Citește și:
Consiliul Județean dezminte categoric un fake news legat de demolarea Monumentului de la Păuliș
Comentariile portalului
Deci, dacă știau că până în 2028 (în cel mai bun caz) jumătate din rețeaua de tramvai din Arad nu va mai fi funcțională, mă întreb de (...)
Dar de la birouri ați mai redus că și așa șunt mulți ce stau și freacă menta sunt in plus nu fac mai nimic că in rest (...)
Ar putea primăria să achiziționeze depoul Micalaca de tramvaie care acum e ipotecat către o bancă, sunt acolo aproape 3 hectare care pot fi utile pe viitor oraș (...)