Eroii drogurilor: „Atunci când suferim, tindem să devenim autodistructivi” | Video





Expertul antidrog, profesorul universitar Cătălin Țone, a ținut joi o conferință exhaustivă la Arad, în aula Universității „Aurel Vlaicu”, acolo unde l-a avut ca invitat special pe Andrei, un tânăr de 25 de ani care a fost consumator și dealer de droguri de mare risc, internat de 4 ori în spital din cauza supradozelor. Tânărul a reușit să-și confrunte dependența, de 1 an și 2 luni, alăturându-se demersurilor care se fac pentru a ridica semnale de alarme asupra pericolelor adicției. El a împărtășit, cu curaj, unui public numeros format din părinți, profesori și studenți, tulburătoarea sa experiență cu drogurile care l-au împins pe o pantă care i-ar fi putut costa viața.
Prof. univ. dr. Cătălin Țone este cunoscut pentru lupta împotriva drogurilor. A fost șeful Serviciului Antidrog din București și de-a lungul timpului a desfășurat campanii naționale de prevenire și a participat activ la dezbateri publice privind politicile antidrog din România, trăgând semnale de alarme despre creșterea alarmantă a consumului de droguri, mai ales în rândul tinerilor.
„Ceea ce este important este curajul de a recunoaște că sunt ceva probleme, părinții poate au identificat ceva elemente și atunci nu sunt hotărâți sau stăpâni pe ei pentru a cere ajutorul. Dar, din păcate, România nu are specialiști suficienți. Un specialist se formează în câțiva ani chiar, dar ușor, ușor începem să construim. Acum este și noua Agenție Antidrog la dispoziția Guvernului, este în construcție, funcționează din martie 2025, și în fiecare județ există câte un Centru de Sănătate Mintală și de Prevenire a Adicțiilor, care acum a fuzionat cu fosta Agenție Națională CPECA (…). România trebuie să înțeleagă un lucru elementar, și anume că România trebuie să găsească efortul și resursele financiare pentru combatere, pentru lupta cu acest fenomen. Lupta nu este deloc ușoară, orice încetinire a lucrurilor sau orice neinspirație costă viețile copiilor noștri și cred că este cel mai scump preț din lume”, a spus prof. univ. dr. Cătălin Țone.
„Doar 20% din drogurile care intră prin Portul Constanța sunt depistate de polițiști”
Profesorul universitar a atras atenția că pe piața drogurilor se regăsesc peste 900 substanțe interzise, din cauza cărora mulți ajung să își distrugă, chiar să își piardă viața. Dintre drogurile care intră, de exemplu, prin Portul Constanța, doar 20% sunt și depistate de polițiști. Intrarea României în Spațiul Schengen, pe lângă beneficii, a însemnat și creșterea posibilității traficanților de droguri să scape de a fi prinși când aduc droguri în țară, controalele fiind mai reduse față de cele care se efectuau la punctele de trecere ale frontierei.
„Sunt zone (teme, n.red.) pe care mulți nu avem cum să le știm. Da, am trăit în generații diferite, nu existau droguri pe timpul nostru și plecând de la această prezumție este greu să reacționăm. Dar eu cred că România a făcut pași importanți, și să știți că eu nu sunt lăudăros de felul meu, dar trebuie să muncim până să criticăm. Este un lucru care trebuie să îl avem în vedere, pentru că totul pare acceptabil, dar când ne jucăm cu viața și sănătatea copiilor, lucrurile acestea nu se negociază. Nu vreau să vă sperii, dar vremurile sunt foarte grele, veștile zilnice, din ultimele zile în special, nu mai mult de un an, nu sunt îmbucurătoare, pentru că vorbim de cantități de droguri semnificative capturate de Poliția Națională, vorbim despre tipuri noi de droguri care ajung în România. Chiar am dat un interviu despre nitazene, substanțe opioide analgezice care sunt extrem de periculoase. Au apărut și în România. Nu este un fenomen, au apărut punctual, dar în Statele Unite au creat probleme semnificative, inclusiv ONU a luat atitudine faţă de aceste substanțe, vorbim despre zeci de mii de morți în SUA, de supradoză”, a spus fostul șef al Serviciului Antidrog București.
„Banul, averea, nu-ți protejează copilul”
Cătălin Țone nu a susținut însă conferința singur, a avut ca invitat special un fost consumator de droguri, care are 25 de ani și provine dintr-o familie cu posibilități materiale chiar bune, a fost elev la două licee de prestigiu, unde școlarizarea anuală costă peste 15.000 euro, și a făcut hochei de performanță. Se demontează astfel mitul că doar cei din medii sărace și lipsiți de educație cad pradă drogurilor.
„Drogurile sunt peste tot și trebuie să învățăm lucrul acesta. Banul, averea, nu-ți protejează copilul. Poziția socială, funcțiile, nu protejează copilul. Noi trebuie să fim părinți, indiferent de gradul de educație, indiferent de posibilitățile materiale, pentru că în fiecare clipă se pot petrece declicuri, se poate produce schimbarea și copilul acela să devină dependent de droguri”, a spus profesorul universitar.
„Am vrut să fac parte din grupul de copii șmecheri din clasă”, își amintește Andrei
Andrei a început să consume droguri de la 13 ani, fiind elev în clasa a VII-a la o școală privată, de relevanță în România. A consumat timp de 11 ani, acum are 1 an și 2 luni de abstinență. A început să consume prima oară droguri într-un cantonament, luându-se după „eroul său”, căpitanul echipei, care era mai mare cu 5 ani decât el, și care i-a dat să fumeze „un cui”, adică o țigară cu canabis. După aceea a încercat toate tipurile de droguri. Timp de 10 ani a consumat intens cocaină, a consumat și cristale.
„Provin dintr-o familie relativ înstărită, care a încercat să-mi ofere tot ceea ce am avut vreodată nevoie, atât emoțional, cât și financiar. Până la vârsta adolescenței chiar am fost un copil adorabil, dacă te uitai la mine, n-ai fi zis că băiatul ăsta ar fi putut ajunge consumator, traficant, să fie vreodată ce am ajuns să fiu. Crescând, în adolescență, mi-am dorit să simt apartenența la grup, să fac parte din grupul de copii șmecheri din clasă (…). Țigara a fost portița aceea pe care am găsit-o spre a face lucruri interzise, îmi dădea adrenalina aia care m-a făcut să mă îndrăgostesc de ea (…). 11 ani nu m-am mai lăsat, am devenit chiar pasionat de droguri, pentru că lumea spune un adevăr despre droguri. Se spune 99% din acest adevăr: că drogurile îți dau o senzație bună, că te fac să te simți regele lumii, poate în anumite contexte poți să manipulezi oamenii din jur să facă ce vrei și îți dă o senzație oarecare de putere faptul că toată lumea te vrea în jur, ca să obțină ceea ce vor să încerce. Și asta m-a făcut să devin pasionat de droguri. Am ajuns să consum din ce în ce mai multe substanțe, să ies la petreceri, în club…”, a povestit Andrei.
„Îi numeam pe cei care consumă heroină boschetari. Nu am crezut vreodată că am să ajung la un spital de psihiatrie”
După ce a încercat orice substanță pe care i-a oferit-o oricine (cocaină, ketamină, substanțe psihedelice), a ajuns inclusiv să devină traficant de droguri, oferindu-le colegilor droguri, contra cost. „Am fost o țintă și pentru dealeri, care s-au folosit de cunoștințele mele, să-mi dea droguri pe bani puțini, în cantități mari, iar mie îmi surâdea că nu mai dădeam bani pe droguri și vindeam la rândul meu. Astfel am ajuns să conduc sub influența substanțelor, să vând, să am dosare penale”.
Tânărul a făcut 4 supradoze, ultima oară fiind în pericol să moară. Spasmele au fost atât de puternice, încât a distrus tot ce era într-o cameră de hotel, iar ulterior nici nu și-a amintit că a făcut acest lucru, și-a fracturat și călcâiul. După aceste supradoze a avut 4 internări la spitale dintre care 3 la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Stelian”, dar și la Voila, județul Prahova. La vârsta de 17 ani și-a amenințat tatăl cu cuțitul, și a fost prins în București cu droguri în mașină, fiind la volan sub influență, dosarul penal fiind în faza de judecare.
„La început îi numeam pe cei care consumă heroină, sau substanțe injectabile, boschetari. Nu am crezut vreodată că am să ajung la un spital de psihiatrie. Am avut o relație timp de 6 ani cu o fată, în urma căreia, atunci când ne-am despărțit, dacă până atunci consumam ocazional, am ajuns să consum ca să umplu un gol. Vorbeam mai devreme cu cineva și spuneam, și adevărul ăsta e, că atunci când suferim tindem să devenim autodistructivi. Și așa este. Am început să consum doar ca să uit de frustrarea mea de băiat de 23 de ani… Și am început să consum zi de zi. Dacă la început consumat câte 2, 3 grame de cocaină, atunci am început să o fumez, chiar să o injectez, să consum 20 de grame într-un weekend.
La ultima mea internare în spital, nu dormisem două săptămâni. Am avut ultima supradoză – de fiecare dată am crezut că o să mor – dar la a patra oară n-am crezut că o să mă mai trezesc. Însă nu știu ce s-a întâmplat în mintea mea de consumator, să strig la Dumnezeu, eu chiar cred că Dumnezeu m-a salvat, și a venit cineva, eram într-o benzinărie, după această supradoză, și mi-a spus: ai o problemă, ai neapărat nevoie de un centru, arăți oribil”, a spus Andrei.
„În centrul de reabilitare am descoperit o familie, un scop”
Imediat după acea întâmplare, Andrei și-a sunat părinții, le-a spus despre centrul despre care aflase de la acel domn, Teen Challenge de la Grădiștea, unde a fost primit după ce a făcut mai întâi o tură de dezintoxicare într-un spital de psihiatrie. Programul acelui centru a fost unul strict, impunându-i ca un an de zile să renunțe la telefon și să aleagă să nu-și vadă părinții o perioadă.
Andrei a reușit și s-a schimbat, a conștientizat cum dependența i-a distrus viața, s-a ambiționat să o ia pe calea cea bună, iar acum are peste un an de când nu mai consumă. La ora actuală face parte din staff-ul centrului care l-a salvat și pe el, ajutând la rândul lui alți consumatori de droguri să-și redobândească viața pierdută în faţa adicției. Le-a mărturisit celor din sală, de la Arad, că cel mai mare regret din întreaga experiență cu drogurile este modul în care a ajuns să se poarte cu cei dragi, care i-au oferit întreaga dragoste și suport necondiționat.
„Am ales să mă strădui să mă schimb. Am fost ajutat de cei de la Teen Challenge. Am descoperit în centrul de reabilitare o familie, am descoperit un scop. Dacă noi cei care am trecut prin asta nu avem motivația să ajutăm la rândul nostru, să ne facem vulnerabili, măcar să spunem ceea ce am învățat din toată experiența asta, în speranța că poate alții nu o să treacă prin același lucru…”.
Prof.univ.dr. Cătălin Țone îi consideră eroi atât pe cei care înving adicția, cât și pe cei care îi ajută să treacă peste momentele dificile
„I-aș denumi eroi pe cei care au reușit să scape de acest viciu. Eroi sunt ei, dar eroi sunt și părinții lor care i-au ajutat, sunt și specialiștii, sunt și centrele private, așa puține câte avem, pentru că la stat nu avem din păcate deocamdată. Dar avem o lege privind înființarea a 8 centre regionale de tratare a dependenței de droguri, lege care s-a luat doar pe hârtie, pentru că au trecut deja 7 luni de zile, dar am zis că nu sunt critic”.
Vezi întregul discurs al lui Andrei aici:
@specialarad.ro Confesiunile unui fost consumator și dealer de droguri #uav #droguri #dependenta #adictie #antidrog #dealer #traficdedroguri #conferintaantidrog #dezintoxicare #catalintone #arad #specialarad ♬ original sound – Special Arad
***
Evenimentul de conștientizare a pericolelor drogurilor, care a avut și parte de întrebări și răspunsuri, a fost organizat de Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, având ca partener la nivel local Inspectoratul Școlar Județean Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” și Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (C.J.R.A.E.) Arad.
„Având în vedere situația pe plan național în ceea ce privește consumul de droguri și continuând activitatea pe această linie, în Arad, după conferința care a avut loc în 27 noiembrie, unde au participat peste 800 elevi de liceu, la solicitarea profesorilor am organizat această a doua conferință, care se adresează de această dată profesorilor și părinților, pentru a veni în sprijinul comunității arădene în combaterea acestui flagel deosebit de dăunător pentru societate care este consumul de droguri”, a spus Nicolae Iancu, reprezentant al Marii Loje Naționale.
„Ne bucurăm că suntem parteneri ai unor instituții private și publice. Întotdeauna Universitatea Aurel Vlaicu va deschide ușile pentru toate activitățile pe care instituțiile partenere le vor organiza. Referitor la activitatea de astăzi, o acțiune pe care o considerăm foarte importantă pentru studenții în special de la specializările psihologie, psihopedagogie specială, ca activitate practică, și ne bucurăm de prezența unor astfel de profesori universitari de la alte centre universitare care vin a ne susține cu lecții de viață, din expertiza pe care o dețin”, a spus Ovidiu Toderici, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Citește și:
Comentariile portalului
tocmai, că încă nu există centre specializate pentru combaterea dependenței de droguri. Asta e problema principală, până nu se vor deschide cele 8 centre regionale promise de Guvern pentru (...)
Ipocrizia USsR continuă, ca de obicei. În campania electorală pentru funcția de primar a municipiului Arad, cei din USsR erau foare vocali și se agitau că se taie copacii î (...)
Poliția Locală ar trebui desființată în totalitate pentru că este o masă de manevră a primarului care răspunde politic ,să dea examen serios și care sunt capabili ș (...)