sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Într-o săptămână începe noul an școlar. Când se mută elevii de la Pedagogic și LNI

    de Raluca Medeleanu | 30 august 2024, 11:55 AM | Administraţie | Educaţie | Recomandările editorilor

    25

    Noul an școlar va începe la 9 septembrie și ar trebui să vină cu mai multe mutări de clase în cazul unor unități școlare din municipiu. Pe de o parte, datorită lucrărilor de reabilitare care ar trebui să înceapă, iar pe de altă parte ca măsură pentru a rezolva lipsa de spații cu care se confruntă una dintre cele mai prestigioase școli din oraș.

    Primăria Arad a câștigat proiecte de reabilitare termică cu finanțare europeană prin PNRR  pentru Şcoala Gimnazială „Caius Iacob”, Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” și Liceul Naţional de Informatică. Dintre acestea însă, doar la Colegiul Național „Vasile Goldiș” au început efectiv lucrările, la începutul lunii august, însă elevii de acolo nu sunt nevoiți să se mute într-o altă locație odată cu noul an școlar, întrucât șantierul se face etapizat.

    • Citește și: Să râdem sau să plângem? Tehnodomus începe reabilitarea la Colegiul Național Vasile Goldiș la aproape un an de la semnarea contractului · Special Arad

    Dintre celelalte, Liceul Național de Informatică (LNI) este cel care se află în stadiul cel mai apropiat de a începe lucrările, însă nu a primit încă o dată exactă pentru mutarea elevilor.

    LNI se va muta pe str. Eminescu, „în prima parte a anului viitor”

    Întrebat despre situația mutărilor, inspectorul școlar general Marius Göndör ne-a informat doar că Liceul Național de Informatică (LNI) urmează pe viitor să fie mutat în clădirea Fundației Goldiș de pe str. Eminescu: „LNI va funcționa pe Eminescu. E o problemă la Arad, vrem să reabilităm școli, dar e complicat și cu spațiile pentru a muta elevii”.

    Când se va face această mutare? Primăria nu ne-a comunicat o dată exactă, însă estimează că în iarna anului 2025:

    „A fost elaborat proiectul tehnic, iar acum urmează obținerea tuturor avizelor pentru autorizația de construire. Lucrările ar putea începe în prima parte a anului viitor. Referitor la relocarea elevilor, se stabilesc ultimele detalii privind momentul când avea loc mutarea în locația aleasă pentru desfășurarea activității pe durata desfășurării lucrărilor de reabilitare și modernizare”, se arată în răspunsul municipalității. Termenul limită de finalizare a lucrărilor, conform contractului, este noiembrie 2025.

    În continuare incertitudini pentru Pedagogic. Liceul Vlaicu: No comment

    Pe lângă școlile care vor trece printr-un proces de modernizare, mutări ale sălilor de clase se așteaptă și la Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” (Pedagogic), unde din cauza numărului mare de elevi, sediul unității de învățământ s-a dovedit deja de câțiva ani ca fiind insuficient. În primă fază, s-au făcut ore de după-masă, după care s-a optat pentru a muta anumite clase în clădirea Fundației Goldiș, de pe str. Eminescu. Toamna trecută însă, se anunțase că Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” ar urma să ofere Pedagogicului mai multe săli de clasă, însă ulterior direcțiunea nu a mai fost deschisă la această decizie, chiar dacă Consiliul Local a adoptat o Hotărâre în acest sens.

    Inspectorul Școlar General Marius Göndör nu a putut să ne ofere informații în legătură cu demersurile pentru a muta o parte din clasele de la Pedagogic la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”: „Este o decizie pe care Primăria trebuie să o ia, pentru că este proprietarul clădirilor”, ne-a declarat inspectorul școlar general.

    Deși noul an școlar începe la 9 septembrie, nici directorul Sorin Haiduc, de la Pedagogic, nu a putut încă să ne spună cu exactitate unde vor începe orele:

    „Noi am solicitat spații, cele 10 săli de clasă vizavi de noi, de la Liceu Aurel Vlaicu. A avut loc o întâlnire între Primărie, Inspectoratul Școlar Județean și Liceul Vlaicu, în care s-a discutat problema, și urmează săptămâna viitoare să se finalizeze. Eu nu am participat la aceste întâlniri. Dar decizia va fi până la urmă a Primăriei, întrucât spațiul este al Primăriei”, ne-a declarat Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”.

    Directoarea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Emanuela Leahu, nu ne-a comunicat poziția conducerii față de aceste mutări. Ne-a transmis prin reprezentanții școlii doar că: „A avut loc ședința de Consiliu de Administrație, după care s-a făcut o adresă către Primărie”, mai departe nu a dorit să comenteze.

    Primăria are discuții…. „în stadiu avansat

    Pe de altă parte, din răspunsul în scris pe care l-am primit de la Primărie, reiese că decizia finală se află la conducerea școlii:
    „Discuțiile privind posibila relocare a elevilor Colegiului Pedagocic sunt în stadiu avansat, iar conducerea unității de învățământ va anunța în timp util decizia luată privind locația de desfășurarea a orelor de curs în anul școlar 2024-2025”.

    Municipalitatea ne-a informat că în această vară a fost prelungit și contractul de închiriere pentru clădirea de pe Str. Eminescu, imobil în care au fost mutate provizoriu, de-a lungul timpului, clase de la unități școlare (Elena Ghiba Birta, iar recent Pedagogic):

    „În conformitate cu HCLM nr. 345 din 27 iunie 2024, Contractul de închiriere nr. 70278/01.10.2020 încheiat între Fundația Universitară Vasile Goldiș Arad, în calitate de locator, și Municipiul Arad, în calitate de locatar, a fost prelungit prin act adițional până la data de 30.06.2025. Chiria pentru imobilul situat pe str. Mihai Eminescu nr. 15 este în valoare de 4.000 de euro/lună”.

    Continuarea studiilor în imobilul de pe str. Eminescu „ar compromite total procesul educațional”

    Directorul Pedagogicului nu consideră însă oportună continuarea orelor în acel imobil:

    „Nu putem să mergem din nou acolo pentru că ar compromite total procesul educațional, pentru că profesorii se deplasează la distanță față de școala principală. Se pierde foarte mult timp și avem clase de profil pedagogic. Avem mai multe constrângeri din punctul acesta de vedere”, ne-a declarat directorul Sorin Haiduc.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Interesul primarului Bibart pentru educatia tinerilor aradeni este ZERO. Acum zece ani incepeau lucrarile la noul Palat al Copiilor sa nu credeti ca s-au finalizat, era un efort prea mare pentru ca „varul” Tehnodomus sa finalizeze in zece ani aceasta cladire, acum se vorbeste prin Arad ca ca urmeaza reabilitarea Teatrului de Papusi, dar nu va bucurati pentru ca Bibart deja a facut anuntul pentru modul cum vede el finalizarea acestei lucrari, simplu, „La Anul si La Multi Ani”, sa dam cuvantul primarului Bibart la Teatrul de Marionete Arad,citez:: „Anul viitor vom avea documentaţia completă. La momentul respectiv, vedem dacă găsim vreo finanţare sau încercăm din bugetul nostru. Atunci vom şti şi sumele estimative în urma devizului, cam la cât s-ar ajunge.” Deci la „La Anul si La Multi Ani” sau „La Pastele Cailor” . Numele de Bibart a devenit sinonimul: Lucrarilor de facute de mantuiala, depasirilor de termene la finalizarea lucrarilor, lucrarile care odata finalizate necesita refacerea, Tehnodomus .

      +23 voturi
      +1
      -1
    2. Incredibil! In loc sa puneti accent pe formarea profesionala, pe meserii si sa atrageti cat mai multi tineri catre Liceul Tehnologic oferind o programa practica, continuati distrugerea si cresterea noilor generatii care in marea lor majoritate vor avea diplome dar nu profesii!!!
      Acolo a fost inainte de gaselnitele comuniste – cand meseriile cazusera in dizgratie – un loc de formare profesionala de exceptie!
      Cred ca este datoria fiecarui director sa protejeze interesul elevilor si in procesul de formare si evolutie profesionala/educativa!
      Vorba lui @Dd…acum ii faceti incompetenti (ISJ, Primarie) acu’va grabiti sa le solicitati o decizie oricat de partinitoare si neprofesionista ar fi!
      Poate cei doi directori ar putea gasi o solutie…in fond in ambele institutii sunt elevi aradeni, profesori aradeni…daca-i consideram pe unii mai presus decat pe ceilalti atunci are sistemul de educatie/invatamant o problema…o fi sosit momentul de responsabilizare fara prejudecati.

      +9 voturi
      +1
      -1
    3. Atunci de ce scrieți astfel de articole în care sunteți părtinitoare cu adulatul liceu Țichindeal? Exista o hotărâre a CLM Arad (465din 18.09.2023) în care se precizează că „CLM va asigura relocarea cabinetelor/laboratoarelor pe cheltuiala bugetului local’ iar “modificarea contractelor de administrare intervine după relocarea Liceului Penticostal”.
      De Liceul Penticostal nici măcar nu ați amintit. Ați uitat că în spațiul de la Vlaicu Sunt deja 2 licee? Liceul Penticostal a investit bani serioși din fonduri proprii (unul din laboratoarele de TIC amenajate de L. Penticostal este exact în clădirea din care ar dori dl. Haiduc să ne evacueze rapid împreună cu alte 7 laboratoare tehnice amenajate de Vlaicu).
      A fost relocat Liceul Penticostal și nu știe nimeni? Să înțeleg ca dl. Haiduc respectă hotărârile CLM când are interes? Altfel nu le respectă? Își permite să refuze spațiul de pe Eminescu, după masa nu își aduce clasele care nu au săli (și continuă an de an să stabilească un plan bombastic care îi depășește capacitatea de școlarizare).
      Numără strict matematic sălile și sălițele de la Vlaicu, fără să țină cont că o clasă de la Vlaicu are nevoie și de cabinete/laboratoare și de ateliere de instruire practică. Nu primim acreditări ARACIP dacă avem doar o sală de clasă pentru fiecare formațiune de studiu. (La Vlaicu există 4 domenii de pregătire cu 13 calificări diferite acreditate). Ar fi multe de spus dacă ați dori să faceți o informare corectă și nepărtinitoare…

      +10 voturi
      +1
      -1
      • NU este un articol părtinitor. Este un articol în care prezentăm la rece absolut fiecare declarație pe care am reușit să o obținem până la acest moment. Dacă asta ați înțeles că suntem părtinitori, îmi pare rău, cred că trebuie să mai citiți încă o dată. Dacă dvs aveți toate aceste explicații, poate era ok să ni le comunice și doamna directoare. Nu este vina noastră că dumneaei a preferat să ne transmită doar ceea ce puteți citi în articol. Vom reveni oricum pe subiect când vom avea informații mai multe, momentan am considerat oportun să prezentăm cititorilor situația actuală, întrucât am primit mai multe întrebări din partea unor cititori referitor la subiect.

        +6 voturi
        +1
        -1
    4. La Vlaicu sunt ,,n” sali, unde ,,n” tinde către mai bine de o duzina, nefolosite. Ce mai așteaptă Primăria? De ce e atât de înverșunată doamna director? E cumva clădirea pe persoana fizica și nu știm?
      Într-o țară normală la cap astfel de situații erau rezolvate sau poate nici nu apareau .
      La noi, cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar nimeni nu știe nimic. Și din articol reiese că ,,o fi cumva, începând de cândva, când o să hotărască cineva”. Nimic exact, niciun termen, totul pare la întâmplare.

      +3 voturi
      +1
      -1
    5. Nu știu cine ești și de unde ai scos tu cele n săli nefolosite. Probabil ca ești profesor la Țichindeal. Ai numărat și sălile de la Țichindeal că nimeni nu știe câte sunt? (Pe Dragalina și Blaga). Am fi curioși să aflăm numărul exact. Să vă facem și vouă calculul corect că noi știm de câte laboratoare și ateliere avem nevoie.

      --5 voturi
      +1
      -1
    6. Le-au numărat deja cei abilitati sa o facă. Eu nu am nicio calitate sa fac așa ceva.
      Doar constat că o școală are sali nefolosite, iar alta nu are sali suficiente. Și le desparte un drum. Dar oare de ce o fi preferat doamna director să aducă Liceul Penticostal acolo?

      +4 voturi
      +1
      -1
    7. E mai ușor sa comentați cv ce nu știți decat sa veniți.Cei abilitati cum ii numiti(cine le-o fi dat abilitatea de a numara…politicul care poate face orice)si-au dat deja o hotărâre de CLM în 18 sept 2023 ,au votat-o tot ei si acu nu le mai convine.Haideti sa vedeți…ca de vorbit e ușor.

      +3 voturi
      +1
      -1
    8. Sălile , clădirea sunt pe persoana fizica? Sunt proprietatea doamnei director?
      Situația în discuție e cât se poate de simplă. O școală are sali nefolosite, iar alta, vecina, nu are spatiu suficient. Ghici care e soluția? Nu o mai dați cotită!
      Restul e vrăjeală ieftina!

      --2 voturi
      +1
      -1
    9. @Dara, tocmai că e despre educație și sute de copii ar trebui să meargă la școală după-amiază, doar pentru că așa dorește o doamna durector
      Mai scriu pentru ultima data despre ce e vorba. O școală are sali nefolosite. Școală vecina nu are sali suficiente. Care ar fi soluția normala și de bun simț?
      Din fericire nu sunt din sistem , dar mă liniștesc sperând că dumneavoastră sunteți și copiii au de unde lua Lumina!

      +3 voturi
      +1
      -1
    10. Copilul meu e la Ghiba și acum 5 ani eram noi la rând să intrăm în sălile de la Aurel Vlaicu. Sălile erau fără căldură și cu un grad avansat de degradare. Între timp o generație de copii au terminat Ghiba Birta fără să facă o oră în clădirea respectivei școli. Altă generație de copii a început anul trecut școala în clădirele renovate ale Ghiba care nici azi nu este în regulă (groapa pentru bazinul anti incendiu este tot în mijlocul curții). Și profesorii de la Ghiba fugeau de nebuni între strada Eminescu, Podgoria și Bulevardul Decebal între cele 3 locații provizorii. Înainte a fost Liceul Economic în aceeași situație. Anul acesta vor fi 4 școli mari cu aceste probleme. Administrația este într-o gravă stare de incompetență, din câte știu la Penticostal și la Pedagogic există problema lipsei de spațiu de când a fost introdusă clasa Pregătitoare, acum 12 ani.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.