Într-o săptămână începe noul an școlar. Când se mută elevii de la Pedagogic și LNI





Noul an școlar va începe la 9 septembrie și ar trebui să vină cu mai multe mutări de clase în cazul unor unități școlare din municipiu. Pe de o parte, datorită lucrărilor de reabilitare care ar trebui să înceapă, iar pe de altă parte ca măsură pentru a rezolva lipsa de spații cu care se confruntă una dintre cele mai prestigioase școli din oraș.
Primăria Arad a câștigat proiecte de reabilitare termică cu finanțare europeană prin PNRR pentru Şcoala Gimnazială „Caius Iacob”, Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” și Liceul Naţional de Informatică. Dintre acestea însă, doar la Colegiul Național „Vasile Goldiș” au început efectiv lucrările, la începutul lunii august, însă elevii de acolo nu sunt nevoiți să se mute într-o altă locație odată cu noul an școlar, întrucât șantierul se face etapizat.
Dintre celelalte, Liceul Național de Informatică (LNI) este cel care se află în stadiul cel mai apropiat de a începe lucrările, însă nu a primit încă o dată exactă pentru mutarea elevilor.
LNI se va muta pe str. Eminescu, „în prima parte a anului viitor”
Întrebat despre situația mutărilor, inspectorul școlar general Marius Göndör ne-a informat doar că Liceul Național de Informatică (LNI) urmează pe viitor să fie mutat în clădirea Fundației Goldiș de pe str. Eminescu: „LNI va funcționa pe Eminescu. E o problemă la Arad, vrem să reabilităm școli, dar e complicat și cu spațiile pentru a muta elevii”.
Când se va face această mutare? Primăria nu ne-a comunicat o dată exactă, însă estimează că în iarna anului 2025:
„A fost elaborat proiectul tehnic, iar acum urmează obținerea tuturor avizelor pentru autorizația de construire. Lucrările ar putea începe în prima parte a anului viitor. Referitor la relocarea elevilor, se stabilesc ultimele detalii privind momentul când avea loc mutarea în locația aleasă pentru desfășurarea activității pe durata desfășurării lucrărilor de reabilitare și modernizare”, se arată în răspunsul municipalității. Termenul limită de finalizare a lucrărilor, conform contractului, este noiembrie 2025.
În continuare incertitudini pentru Pedagogic. Liceul Vlaicu: No comment
Pe lângă școlile care vor trece printr-un proces de modernizare, mutări ale sălilor de clase se așteaptă și la Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” (Pedagogic), unde din cauza numărului mare de elevi, sediul unității de învățământ s-a dovedit deja de câțiva ani ca fiind insuficient. În primă fază, s-au făcut ore de după-masă, după care s-a optat pentru a muta anumite clase în clădirea Fundației Goldiș, de pe str. Eminescu. Toamna trecută însă, se anunțase că Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” ar urma să ofere Pedagogicului mai multe săli de clasă, însă ulterior direcțiunea nu a mai fost deschisă la această decizie, chiar dacă Consiliul Local a adoptat o Hotărâre în acest sens.
Inspectorul Școlar General Marius Göndör nu a putut să ne ofere informații în legătură cu demersurile pentru a muta o parte din clasele de la Pedagogic la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”: „Este o decizie pe care Primăria trebuie să o ia, pentru că este proprietarul clădirilor”, ne-a declarat inspectorul școlar general.
Deși noul an școlar începe la 9 septembrie, nici directorul Sorin Haiduc, de la Pedagogic, nu a putut încă să ne spună cu exactitate unde vor începe orele:
„Noi am solicitat spații, cele 10 săli de clasă vizavi de noi, de la Liceu Aurel Vlaicu. A avut loc o întâlnire între Primărie, Inspectoratul Școlar Județean și Liceul Vlaicu, în care s-a discutat problema, și urmează săptămâna viitoare să se finalizeze. Eu nu am participat la aceste întâlniri. Dar decizia va fi până la urmă a Primăriei, întrucât spațiul este al Primăriei”, ne-a declarat Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”.
Directoarea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Emanuela Leahu, nu ne-a comunicat poziția conducerii față de aceste mutări. Ne-a transmis prin reprezentanții școlii doar că: „A avut loc ședința de Consiliu de Administrație, după care s-a făcut o adresă către Primărie”, mai departe nu a dorit să comenteze.
Primăria are discuții…. „în stadiu avansat”
Pe de altă parte, din răspunsul în scris pe care l-am primit de la Primărie, reiese că decizia finală se află la conducerea școlii:
„Discuțiile privind posibila relocare a elevilor Colegiului Pedagocic sunt în stadiu avansat, iar conducerea unității de învățământ va anunța în timp util decizia luată privind locația de desfășurarea a orelor de curs în anul școlar 2024-2025”.
Municipalitatea ne-a informat că în această vară a fost prelungit și contractul de închiriere pentru clădirea de pe Str. Eminescu, imobil în care au fost mutate provizoriu, de-a lungul timpului, clase de la unități școlare (Elena Ghiba Birta, iar recent Pedagogic):
„În conformitate cu HCLM nr. 345 din 27 iunie 2024, Contractul de închiriere nr. 70278/01.10.2020 încheiat între Fundația Universitară Vasile Goldiș Arad, în calitate de locator, și Municipiul Arad, în calitate de locatar, a fost prelungit prin act adițional până la data de 30.06.2025. Chiria pentru imobilul situat pe str. Mihai Eminescu nr. 15 este în valoare de 4.000 de euro/lună”.
Continuarea studiilor în imobilul de pe str. Eminescu „ar compromite total procesul educațional”
Directorul Pedagogicului nu consideră însă oportună continuarea orelor în acel imobil:
„Nu putem să mergem din nou acolo pentru că ar compromite total procesul educațional, pentru că profesorii se deplasează la distanță față de școala principală. Se pierde foarte mult timp și avem clase de profil pedagogic. Avem mai multe constrângeri din punctul acesta de vedere”, ne-a declarat directorul Sorin Haiduc.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)