luni, 7 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Liceul Pedagogic, în postura de a deveni singura școală din Arad cu ore după-masa. Liceul Penticostal, încă un an fără sediu propriu

    de Raluca Medeleanu | 5 septembrie 2024, 2:29 PM | Administraţie | Educaţie | Topic special

    16

    O serie de mutări au fost planificate de Primăria Arad pentru a veni în sprijinul Liceului Pedagogic și a Liceului Penticostal, unul care se confruntă cu lipsă de spații suficiente, iar altul cu lipsa unui sediu propriu. Însă elevii și profesorii acestor unități școlare nu se vor bucura de aceste măsuri odată cu începerea noului an școlar, ci vor mai avea de așteptat.

    Anul trecut, Primăria întocmise o „schemă” care ar fi intrat în vigoare odată cu eliberarea imobilului de pe str. Labirint, care găzduiește provizoriu Poliția, până la finalizarea tuturor lucrărilor de pe str. Vârful cu Dor. Odată cu revenirea personalului IPJ Arad în clădirea proprie, imobilul de pe str. Labirint ar fi urmat să fie transformat în unitate școlară, să devină sediu pentru Liceul Penticostal care până la ora actuală nu are unul propriu, ci este găzduit în clase care aparțin de Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Arad. Clasele eliberate la „Vlaicu” ar fi fost puse astfel la dispoziția Pedagogicului, unde sunt prea mulți elevi față de numărul sălilor de clasă existente.

    La Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” (Pedagogic) învață la ora actuală, în total, 1426 elevi, dintre care 922 la gimnaziu și liceu, iar 503 la învățământul primar. Pentru a putea funcționa corespunzător, ar avea nevoie de 10 săli de clasă suplimentare.

    Nevoie stringentă pentru 10 săli de clasă, dar nu pe str. Mihai Eminescu

    Problema a apărut odată cu întârzierile la proiectul de reabilitare a sediului Inspectoratului de Poliție Județean, iar pentru a veni în sprijinul elevilor de la Pedagogic, care sunt cei mai afectați de acest lucru, întrucât se află în situația să fie singurii care să aibă ore și de după-masă, Primăria a avut mai multe întâlniri cu Inspectoratul Școlar și conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”.

    După cum anunțam în articolul publicat săptămâna trecută, directorul Liceului Pedagogic consideră varianta de anul trecut școlar, desfășurarea unor ore în imobilul de pe str. Eminescu, care aparține Fundației UVVG, ca fiind una dificilă atât pentru elevi, cât mai ales pentru cadrele didactice. Însă nici varianta orelor de după-masă nu este una dezirabilă pentru actul educațional.

    eminescu(imobilul de pe str. Eminescu în care se mută, periodică, clase din anumite școli)

    Primăria Arad nu ne-a oferit detalii certe cu privire la modul în care va începe noul an școlar pentru cei de la Pedagogic, astfel că l-am contactat astăzi, 5 septembrie, pe inspectorul școlar general Marius Göndör, care ne-a declarat că varianta orelor pe str. Eminescu este de acum exclusă.

    „Imobilul de pe str. Mihai Eminescu este rezervat pentru elevii de la Liceul Național de Informatică. Ei vor face ore acolo din iarnă, atunci când va intra în reabilitare sediul școlii lor”, ne-a spus inspectorul general.

    Elevii de la Pedagogic încep noul an școlar cu Săptămâna Verde

    Pentru că nici acum nu are comunicată o decizie finală, directorul Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” ne-a spus că s-a luat decizia ca noul an școlar să înceapă cu Săptămâna Verde, pentru a evita începerea orelor de după-masă, iar între timp speră să se găsească o soluție pentru a putea muta cele 10 clase în spațiile de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Arad.

    „Începem cu săptămâna verde, ca să avem o săptămână în care sperăm ca problema să fie rezolvată. Au fost discuții la nivel de Primărie și Inspectorat Școlar și așteptăm o soluție în săptămâna care urmează, apoi abia din 16 septembrie vom vedea cum procedăm. Dacă nu primim acele spații, altă variantă decât mutarea acolo va fi doar trecerea la orele de după-masă, dar nu prea e dezirabilă, pentru că elevii au program. Anul trecut așa l-am început și este o mare problemă. Acum am fi singura școală cu ore de după-masă”, ne-a spus directorul Sorin Haiduc.

    Deși conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Arad nu ne-a comunicat un punct de vedere, anumiți profesori ne-au transmis prin intermediul secțiunii de comentarii că unitatea școlară respectivă nu ar avea spații suficiente pentru a primi elevii de la altă școală, fără să pericliteze actul educațional, fiind vizate spații care sunt laboratoare școlare necesare propriilor elevi.

    Încă un an fără sediu propriu pentru Liceul Penticostal. Cât mai stă personalul IPJ pe str. Labirint

    IPJ Arad

    Nici elevii de la Liceul Penticostal, cel care ocupă deja săli de clasă în clădirea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, nu se vor muta prea curând, deși promisiuni se aud de anul trecut. Deși Primăria intenționează să transforme imobilul de pe str. Labirint în sediu pentru acest liceu, planificându-și mai întâi să îl renoveze, acest lucru nu va fi realizat prea curând, întrucât acolo încă își mai desfășoară activitatea personalul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

    Deși lucrările trebuiau să fie gata, s-au acumulat întârzieri, iar reprezentanții IPJ încă nu au o dată exactă în care sediul propriu de pe str. Vârful cu Dor va fi finalizat.

    Primăria le-a închiriat inițial imobilul de pe str. Labirint pentru o perioadă de 2 ani, termen care a ajuns la final în această vară. Dar în ultima ședință de Consiliu Local Municipal, care a avut loc în 30 august, consilierii au aprobat prelungirea contractului de închiriere pentru încă un an.

    În cadrul celei mai recente conferințe de presă susținută de Inspectoratul de Poliție, comisarul șef Dan Stoicănescu a declarat că proiectul se află pe ultima sută de metri, însă mai este nevoie de a realiza o licitație prin care să se achiziționeze noul mobilier pentru sediul de pe str. Vârful cu Dor. Nu a comunicat o dată exactă pentru mutarea de pe str. Labirint, ci a estimat că ar putea să se întâmple la finalul acestui an.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Cei care susțin că nu sunt multe sali nefolosite la Vlaicu, mint cu nerușinare.
      Daca o directoare e mai puternică , in sensul de a obține ceea ce dorește, decât o școală care se pretinde a fi una de referință in județul Arad , bravo ei. Și un mare minus pentru cealaltă școală.
      Sute de elevi de la CNPDȚ vor avea ore dupa-masa , cu tot disconfortul pe care îl presupune acest fapt. Ce frumos trebuie sa fie sa pleci de la școală, prin noiembrie, pe la 8 seara Răspunde cineva pentru acest disconfort?
      ISJ nimic? Primăria, domnul Bibart? Domnii viceprimari? Consiliul Local?

      +44 voturi
      +1
      -1
    2. Situatia pare similara (daca nu chiar identica) cu aceea de anul trecut. Cu siguranta se pot gasi solutii mult mai bune decat scoala in schimbul 2, care da cu totul peste cap programul elevilor care sunt angrenati in alte activitati dupa-masa (sportive, educative-extrascolare, artistice, etc), plus alte si alte probleme ce decurg din aceasta anomalie. Anul trecut problema s-a rezolvat cumva doar dupa cateva saptamani de la inceperea scolii. Nu pot sa inteleg cum de nu se rezolva aceste probleme in cursul verii, ci doar dupa ce deja scoala a inceput.

      +14 voturi
      +1
      -1
    3. Chiar are cineva impresia ca exista vreun consilier sau inspector scolar care sa fie interesat de soarta copiilor,a elevilor ? De primar nici nu vorbesc,el este excus din start,pe el nu il intereseaza nimic de tine de Arad si buna administrare a orasului.Asa ca,dragi aradeni,aveti ceea ce ati votat,adica v-ati facut-o cu mana voastra,sa nu va plangeti.

      +8 voturi
      +1
      -1
    4. Citește și dă mai departe.

      Cultul Crestin Penticostal este unul dintre cultele creștine neoprotestante recunoscute oficial în România. Potrivit recesamantului din 2022 numara peste 404.000 de adepți. Potrivit rezultatelor recensământului din 2011, penticostalii numărau 367.938 de adepți, adică 1,9% din populație. Penticostalii reprezintă a patra confesiune ca mărime, după ortodocși (85,9%), romano-catolici (4,6%) și reformați (3,2%).

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.