Conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, despre problema sălilor de clasă solicitate de Pedagogic
În contextul numeroaselor discuții aprinse, directoarea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” a dorit să transmită un punct de vedere în legătură cu solicitările Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” (Pedagogic) de a obține 10 clase în una dintre clădirile unității școlare respective, pentru a evita programul de după-masă al elevilor.
În jurul subiectului s-au stârnit multe discuții în ultima perioadă, chiar și la secțiunea de comentarii de la articolele publicate pe Special Arad părerile fiind împărțite. Pe de o parte, unele persoane au impresia că Liceul Aurel Vlaicu nu dorește să găzduiască elevi în plus, pe de altă parte cei de la Vlaicu susțin că este vorba de o neînțelegere, întrucât sălile de clasă considerate libere sunt, în fapt, laboratoare care sunt necesare pentru actul educațional al propriilor elevi.
În cele ce urmează, vă transmitem punctul de vedere integral al directoarei Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu:
„Având în vedere situația tensionată din ultima vreme, referitoare la atribuirea unor spații școlare Colegiului „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad și ținând cont de faptul că, de mai multă vreme am parte de hărțuire, jigniri și amenințări, doresc să transmit public atât punctul meu de vedere cât și al Consiliului de Administrație pe care il reprezint.
Sunt director al Liceului Tehnologic «Aurel Vlaicu» Arad din ianuarie 2017. În luna februarie 2018 am oferit 7 săli de clasă Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Tichindeal”, deoarece clădirea liceului intra parțial în reabilitare, din acel moment solicitând întregul corp de clădire A în administrare.
Am găzduit elevii «de la Peda» până în septembrie 2019, când Colegiul Național «Elena Ghiba Birta» Arad a intrat în reabilitare și toate clasele din ciclul gimnazial și liceal și-au desfășurat activitatea( în două schimburi în anul școlar 2019-2020), în spațiul Liceului Tehnologic «Aurel Vlaicu» Arad. până în august 2023.
În luna decembrie 2022, deoarece se preconiza mutarea Colegiului E.G.B de la Vlaicu, conducerea Liceului Penticostal Arad, împreună cu reprezentanți ai Cultului Penticostal, m-au contactat pentru a discuta o eventuală găzduire a Liceului Penticostal, începând cu anul școlar 2023-2024. După mai multe discuții ale Consiliilor de Administrație am ajuns la concluzia constituirii unui consorțiu școlar, pentru o colaborare eficientă. Atât Colegiul Național «Elena Ghiba Birta», cât și Liceul Penticostal au acceptat sălile de clasă oferite fără a avea preferințe pentru un anumit corp de clădire.
Conducerea Colegiului Pedagogic m-a contactat în ianuarie 2023 pentru a le oferi o sală spațioasă pentru pregătirea echipei de robotică. Neavând sală de clasă liberă, (la momentul respectiv Ghiba era încă la Vlaicu) le-am oferit ocazional sala festivă, dar se dorea o sală în care să-și poată lăsa permanent echipamentele. Au mai existat discuții referitoare la o posibilă alocare de săli, însă acestea au fost purtate fără convocarea Consiliilor de administrație ale celor două unități școlare, entități care sunt în măsură să emită hotărâri.
În luna septembrie 2023, Consiliul local a emis o hotarâre care prevede preluarea în administrare de către Colegiul Național «Preparandia Dimitrie Tichindeal» a corpului de clădire A, numai după relocarea Liceului Penticostal.
Așa cum am declarat și cu alte ocazii, am fost mereu deschiși să ajutăm școlile care se confruntă cu lipsa spațiului, dar dorim să ne păstrăm baza materială pe care am dobândit-o cu ajutorul agenților economici, cabinetele și laboratoarele la care au muncit colegii din catedra tehnică. Cele 10 săli de clasă pe care conducerea Colegiului «Preparandia – Dimitrie Țichindeal» Arad le dorește la Vlaicu sunt 6 cabinete și laboratoare tehnice cu aparatură specifică pentru pregătirea elevilor, necesare a fi menținute/păstrate pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ, conform normelor și standardelor ARACIP/ARACIIP, dar și pentru păstrarea celorlalte standarde educaționale și de calitate, 3 cabinete de Informatică (2 sunt ocupate de Liceul Penticostal ) și o sală de gimnastică utilizată de ambele licee. Tot aici se află și întreaga arhivă a școlii.
Personal, cred că toată această situație se putea rezolva din timp, pe cale amiabilă, printr-o comunicare deschisă, dar conducerea Colegiului «Preparandia – Dimitrie Țichindeal» Arad nu ne-a mai contactat pentru problema spațiului până în luna august 2024, și atunci prin intermediari.
Aș vrea să mai precizez faptul că ajutăm și alte instituții ( I.J.P. Arad care își desfășoară ședințele lunare în sala festivă, Comisia Județeană de Arbitri, etc.), nu doar cele din rețeaua școlară, tocmai pentru că aceste clădiri care aparțin Liceului Tehnologic «Aurel Vlaicu» Arad nu sunt proprietatea personală a nimănui, așa cum se vehiculează în spațiul public, în ultima perioadă”, transmite directoarea liceului, prof. Leahu Emanuela Marilena.
Comentariile portalului
Pentru o corectă informare, în acest proiect nu este firma Pro Arhitectura. Proiectul, aşa cum am amintit, e câştigat de firma Elsaco din Botoşani, care a realizat (...)
Încă o tâmpenie a ,,băieților deștepți,,din energie executanți fideli ai ordinelor primite de la Bruxelles! Să plătești încălzirea așa (...)
Stați liniștit/ă că aflăm care este adevărul și-l vom prezenta într-un alt material. Ciudat este faptul că până astăzi nimeni nu ne-a comunicat nimic, (...)