luni, 7 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, despre problema sălilor de clasă solicitate de Pedagogic

    de Raluca Medeleanu | 7 septembrie 2024, 1:13 PM | Administraţie | Educaţie | Topic special

    14

    În contextul numeroaselor discuții aprinse, directoarea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” a dorit să transmită un punct de vedere în legătură cu solicitările Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” (Pedagogic) de a obține 10 clase în una dintre clădirile unității școlare respective, pentru a evita programul de după-masă al elevilor.

    În jurul subiectului s-au stârnit multe discuții în ultima perioadă, chiar și la secțiunea de comentarii de la articolele publicate pe Special Arad părerile fiind împărțite. Pe de o parte, unele persoane au impresia că Liceul Aurel Vlaicu nu dorește să găzduiască elevi în plus, pe de altă parte cei de la Vlaicu susțin că este vorba de o neînțelegere, întrucât sălile de clasă considerate libere sunt, în fapt, laboratoare care sunt necesare pentru actul educațional al propriilor elevi.

    În cele ce urmează, vă transmitem punctul de vedere integral al directoarei Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu:

    „Având în vedere situația tensionată din ultima vreme, referitoare la atribuirea unor spații școlare Colegiului „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad și ținând cont de faptul că, de mai multă vreme am parte de hărțuire, jigniri și amenințări, doresc să transmit public atât  punctul meu de vedere cât și al Consiliului de Administrație pe care il reprezint.

    Sunt director al Liceului Tehnologic «Aurel Vlaicu» Arad din ianuarie 2017. În luna februarie 2018 am oferit 7 săli de clasă Colegiului Național „Preparandia Dimitrie Tichindeal”, deoarece clădirea liceului intra parțial în reabilitare, din acel moment solicitând întregul corp de clădire A  în administrare.

    Am găzduit elevii «de la Peda» până în septembrie 2019, când Colegiul Național «Elena Ghiba Birta» Arad a intrat în reabilitare și toate clasele din ciclul gimnazial și liceal și-au desfășurat activitatea( în două schimburi în anul școlar 2019-2020), în spațiul Liceului Tehnologic «Aurel Vlaicu» Arad. până în august 2023.

    În luna decembrie 2022, deoarece se preconiza mutarea Colegiului E.G.B de la Vlaicu, conducerea Liceului Penticostal Arad, împreună cu reprezentanți ai Cultului Penticostal, m-au contactat pentru a discuta o eventuală găzduire a Liceului Penticostal, începând cu anul școlar 2023-2024. După mai multe discuții ale Consiliilor de Administrație am ajuns la concluzia constituirii unui consorțiu școlar, pentru o colaborare eficientă. Atât Colegiul Național «Elena Ghiba Birta», cât și Liceul Penticostal au acceptat sălile de clasă oferite fără a avea preferințe pentru un anumit corp de clădire.

    Conducerea Colegiului Pedagogic m-a contactat în ianuarie 2023 pentru a le oferi o sală spațioasă pentru pregătirea echipei de robotică. Neavând sală de clasă liberă, (la momentul respectiv Ghiba era încă la Vlaicu) le-am oferit ocazional sala festivă, dar se dorea o sală în care să-și poată lăsa permanent echipamentele.  Au mai existat discuții referitoare la o posibilă alocare de săli, însă acestea au fost purtate fără convocarea Consiliilor de administrație ale celor două unități școlare, entități care sunt în măsură să emită hotărâri.

    În luna septembrie 2023, Consiliul local a emis o hotarâre care prevede preluarea în administrare de către Colegiul Național «Preparandia Dimitrie Tichindeal» a corpului de clădire A, numai după relocarea Liceului Penticostal.  

    Așa cum am declarat și cu alte ocazii, am fost mereu deschiși să ajutăm școlile care se confruntă cu lipsa spațiului, dar dorim să ne păstrăm baza materială pe care am dobândit-o cu ajutorul agenților economici, cabinetele și laboratoarele la care au muncit colegii din catedra tehnică. Cele 10 săli de clasă pe care conducerea Colegiului «Preparandia – Dimitrie Țichindeal» Arad le dorește la Vlaicu sunt 6 cabinete și laboratoare tehnice cu aparatură specifică pentru pregătirea elevilor, necesare a fi menținute/păstrate pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ, conform normelor și standardelor ARACIP/ARACIIP, dar și pentru păstrarea celorlalte standarde educaționale și de calitate, 3 cabinete de Informatică (2 sunt ocupate de Liceul Penticostal ) și o sală de gimnastică utilizată de ambele licee. Tot aici se află și întreaga arhivă a școlii.

    Personal, cred că toată această situație se putea rezolva din timp, pe cale amiabilă, printr-o comunicare deschisă, dar conducerea Colegiului «Preparandia – Dimitrie Țichindeal» Arad nu ne-a mai contactat pentru problema spațiului până în luna august 2024, și atunci prin intermediari.

    Aș vrea să mai precizez faptul că ajutăm și alte instituții ( I.J.P. Arad care își desfășoară ședințele lunare în sala festivă, Comisia Județeană de Arbitri, etc.), nu doar cele din rețeaua școlară, tocmai pentru că aceste clădiri care aparțin Liceului Tehnologic «Aurel Vlaicu» Arad nu sunt proprietatea personală a nimănui, așa cum se vehiculează în spațiul public, în ultima perioadă”, transmite directoarea liceului, prof. Leahu Emanuela Marilena.

     

    Citește și:

    • Liceul Pedagogic, în postura de a deveni singura școală din Arad cu ore după-masa. Liceul Penticostal, încă un an fără sediu propriu · Special Arad

    • Directorii celor trei licee și-au îndeplinit dorința! Aurel Vlaicu, Henri Coandă și Construcții rămân separate, iar Liceul Electromecanic, doar o amintire · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dle sau dnă Nizo ( nu vă pot identifica după pseudonim sau nume de scenă) ! “La șlaif și la menghină” lucrează și învață COPII! Copii care provin din familii implicate în creșterea și educarea lor dar și COPII care provin din familii monoparentale, centre de plasament, COPII orfani, COPII cu situație materială modestă! COPII pe care, cu multă nerușinare, dvs. îi discriminați. Vă întreb retoric: oare aceste FIINȚE nu au drepturi egale la educație la fel ca elevii altor școli? Oare societatea nu are nevoie de oameni educați și pregătiți profesional? Ce bine că folosiți un pseudonim, că v-ați face de râs cu acest comentariu. Sper că nu sunteți părinte, ar fi tragic să fiți un model pentru un copil!

      +15 voturi
      +1
      -1
    2. @Gal Cristina Mi se pare că vă victimizati gratuit faptul că am evidențiat la ce folosesc acele pompos denumite laboratoare unde e discriminarea mai exact? Sau vă referiți la locația viitorului campus tehnologic în spatele penitenciarului? Atunci altcineva poate fi acuzat de discriminare.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Din toate cele prezentate in spatiul public, impresia mea este ca de la bun inceput a existat o relatie mult mai „prietenoasa” intre conducerile L.T. „Aurel Vlaicu” si Lic. Penticostal, decat intre L.T. „Aurel Vlaicu” si „Pedagogic”. Asa incat cei de la Penticostal au fost gazduiti rapid, iar cei la Pedagogic au trebuit sa se adreseze Primariei si Consiliului Local ca sa ajunga cumva, eventual, la acele spatii.
      Desi, pe undeva parca ar fi mai logic invers: Vlaicu sa colaboreze mai degraba cu Peda, fiind vecini, despartiti doar de cativa metri. Dar probabil ca unele neintelegeri intre conducerile celor 2 licee vecine au dus la ceasta situatie, din care profita Penticostalul, care poate a stiut sa vina cu o oferta mai tentanta.

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. În 2018 când Țichindeal a intrat în renovare, Liceul Vlaicu i-a ajutat oferindu-le 7 săli (Țichindeal a avut pretenția să fie toate doar în corpul A. Cum au intrat la Vlaicu au cerut corpul A în totalitate în “administrare”. Sunt articole în mass media din care citez “parinți și elevi disperati ca trebuie să invețe la Vlaicu, Țichindeal cere corpul A în administrare”. Adică ceri ajutorul, te primesc la mine, și tu cand te-ai instalat, vrei ca eu să dispar (exact din clădirea emblematică a Școlii de Arte și Meserii – 1892).
      După ce au plecat, au lăsat dezastru. Acuma le-am oferit săli în alt corp de clădire, corpul C (unde acuma e Liceul Penticostal). Dl. Haiduc a refuzat, el doreste doar corpul A și nu oricum ci doar în administrare. Penticostalii au amenajat frumos sălile oferite de noi, ne-au mobilat sala festivă (din bani proprii nu din bani publici), așa că alegerea noastră de a constitui cu Lic. Penticostal un consorțiu a fost întemeiată și s-a dovedit a fi cea mai bună soluție pentru noi.

      +4 voturi
      +1
      -1
    5. @BEP : Mi se pare un „modus operandi” foarte des uzitat de penticostali in general, in ultimii zeci de ani in Romania. Ei tot timpul au fonduri (stim si de unde si de ce), iar cu aceste fonduri si cu oarece siretenie reusesc sa obtina mai mereu ceea ce vor. Inclusiv tot mai multi adepti si tot mai multe locatii prin oras. Asa ca nu e de mirare ca penticostalii au bani sa va mobileze scoala si sa va renoveze salile, iar cei finantati din banii publici, care nu au cine stie ce fonduri, nu le pot renova nici pe ale lor.
      Am inteles ca reclamati unele nereguli facute de cei de la Peda, dar raman la parerea ca era mult mai normala o colaborare intre Vlaicu si Peda, ca vecini, iar animozitatile aparute trebuiau sa fie aplanate de mediatori precum ISJ sau Primaria, astfel incat toata lumea sa fie multumita. Dar cum si Primaria pare cazuta in acest miraj al penticostalilor cu fonduri (atat financiare, cat si electorale, in acest caz), poate se explica situatia de fapt actuala.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.