Să râdem sau să plângem? Tehnodomus începe reabilitarea la Colegiul Național Vasile Goldiș la aproape un an de la semnarea contractului
Proiectul de reabilitare și modernizare pe care l-a câștigat Primăria pe fonduri europene pentru Colegiul Național Vasile Goldiș are șanse să ajungă în lista proiectelor PNRR cu finanțarea pierdută. Deși mai sunt câteva luni până când ar fi trebuit să ducă șantierul la final, Tehnodomus a început lucrările abia vineri, 1 august.
Primăria municipiului Arad a câștigat finanțare pentru reabilitarea termică și modernizarea Colegiului Național Vasile Goldiș în decembrie 2022, având la dispoziție 41 luni să implementeze proiectul.
Licitația pentru realizarea proiectului tehnic, dar și a lucrărilor propriu zise, a fost câștigată de asocierea Tehnodomus (constructorul) și Atelier Decumanus (proiectantul), oferta ridicându-se la 14.087.176,37 lei. Firmele au semnat contractul cu Primăria pe data de 4 octombrie 2023, luându-și angajamentul să finalizeze șantierul în 14 luni, adică până în decembrie 2024.
Dar mai sunt 4 luni până la acel termen și abia acum au început lucrările la Colegiul Național Vasile Goldiș.
Problema a fost că, deși Atelier Decumanus finalizase proiectul tehnic, pentru ca Tehnodomus să fi putut începe lucrările, mai era nevoie de obținerea unui aviz care s-a lăsat mult și bine așteptat. La finalul lunii iunie am întrebat la Primărie despre motivul întârzierilor, însă purtătorul de cuvânt ne-a informat doar că „proiectul se află la faza de avizare”, fără explicații suplimentare.
A mai trecut mai bine de o lună și iată că aflăm de la doamna profesoară Petronela Ioja, directoarea Colegiului Național Vasile Goldiș, că la data de 1 august conducerea școlii a fost convocată la o întâlnire cu constructorul, reprezentanții municipalității și tuturor companiilor implicate în avizare (compania de apă, furnizorul de curent etc.): s-a dat oficial ordinul de începere al lucrărilor. Astfel, muncitorii au început încă de vineri, 1 august, să-și amenajeze șantierul, aducând tâmplăria pentru ferestre și schelele.
Mai 2025 versus august 2027
Lucrările presupun izolarea termică exterioară a clădirilor care alcătuiesc colegiul (inclusiv cantina și sala festivă), schimbarea instalației de încălzire (școala nu e legată la CET, ci are centrală proprie de gaz, de mai bine de 15 ani), înlocuirea ușilor și ferestrelor din termopan existente (care au aprox. 10 ani vechime) cu unele noi, mai performante din punct de vedere al eficienței energetice, montarea pe acoperiș a unor panouri solare pentru încălzirea apei etc.
În această școală învață în jur de 1600 elevi. Ei nu vor fi mutați într-o altă unitate școlară pe timpul șantierului și nici nu vor avea ore de după masă, ci se va lucra etapizat, zonele în care urmează să se facă lucrările vor fi complet inaccesibile pentru elevi, delimitate cu garduri. Directoarea Petronela Ioja are speranța că deși reabilitarea vizează exteriorul, se vor retușa corespunzător și părțile din interior care vor fi afectate de schimbarea tâmplăriei. De asemenea, speră ca muncitorii să reușească să finalizeze în timp optim sălile de clasă care vor găzdui laboratoarele smart, întrucât fiind un proiect european câștigat chiar de școală, dotarea lor cu aparatura specifică trebuie realizată până în ianuarie.
Școala ar fi primit promisiuni că se va lucra intens, întrucât echipele de muncitori nu au și alte proiecte concomitente și că într-un an întregul proiect va fi gata.
Cu toate acestea, în curtea școlii am observat pe panoul informativ pe care muncitorii se pregăteau să-l înalțe, ca termen de execuție 1 august 2027.
Timpul însă este prețios pentru lucrările care sunt realizate cu bani europeni. Fiind un proiect câștigat prin PNRR, finanțarea este valabilă doar pănâ în mai 2025, după cum ne-a informat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA):
„În data de 15.12.2022 a fost semnat de către beneficiarul UAT Municipiul Arad, contractul de finanțare înregistrat la MDLPA sub numărul 136959/05.12.2022, prin care se acordă finanțarea pentru implementarea proiectului nr. C5-82.1.a-204 „Reabilitare termică și modernizare clădiri unități de învățământ secundar superior din Municipiul Arad – Colegiul Național Vasile Goldiș”.
Proiectul se află în curs de implementare, proiectul tehnic fiind realizat și depus în platforma MDLPA, iar durata de implementare este de 41 de luni de la semnarea contractului de finanțare.
Conform contractului de finanțare, termenul de finalizare este în luna mai 2025”, ne-a informat MDLPA.
Ministerul ne-a informat și că nu s-a efectuat nicio plată din fondurile europene pentru acest proiect până la ora actuală:
„Până la această dată, UAT Municipiul Arad nu a depus nicio cerere de transfer pentru acest contract de finanțare, prin care să solicite la plată cheltuieli privind implementarea proiectului”.
Comentariile portalului
Mulțam de comentariu. Mă onorează!
E de ilustrație, dar seamănă foarte bine cu cea din poveste. Cea originală mai există doar în părți, roțile sunt undeva în pod, cadrul tot (...)
Frumoasă istorioara, bicicleta din poză e chiar cea din poveste? Sau a-ți vrut să exemplificati modelul? Semicursiera și pegasul au fost cele mai fiabile biciclete. Cu dinam care alimenta (...)