marþi, 8 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    După discuții aprinse, Pedagogicul va primi cele 10 clase de la „Aurel Vlaicu”

    de Raluca Medeleanu | 16 septembrie 2024, 1:20 PM | Administraţie | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    10

    directorul Pedagogicului și profesorul de la Vlaicu adresându-se consilierilor locali

    Problema lipsei de spațiu pentru elevii de la Pedagogic a ajuns în cele din urmă la final, odată cu votul în unanimitate exprimat de consilierii locali, în ședința de luni, 16 septembrie. Astfel, odată adoptată Hotărârea, Pedagogicul va primi cele 10 săli de clasă solicitate din imobilul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu, indiferent de acceptul sau nu al conducerii școlii respective.

    Elevii de la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”(Pedagogic) au început noul an școlar direct cu Săptămâna Verde, directorul Sorin Haiduc sperând ca în această primă săptămână să se ajungă la o decizie finală cu privire la sălile de clasă solicitate pentru a evita orele de după-masă. La ședință, el a reiterat necesitatea obținerii acestei suplimentări, contracarând poziția celor de la „Aurel Vlaicu”, transmisă de profesorul Aurelian Tulcan, care susținea că mutarea ar desființa utilitatea laboratoarelor necesare propriilor elevi ai liceului cu profil tehnologic. Directorul Pedagogicului a susținut că nici în școala lor nu există laboratoare, ele fiind de ani buni folosite ca simple săli de clasă.

    Profesorul de la Vlaicu a susținut însă că lipsa laboratoarelor ar avea urmări negative asupra actului educațional, întrucât în viitorul apropiat va fi o inspecție de la ARACIP, care nu va acredita școala dacă nu vor fi disponibile aceste încăperi.

    Pe de altă parte, consilierul local Cosmin Buruc (PSD) a criticat ambele școli pentru că au mai multe clase decât cele strict pe profilul specific (pedagogic, respectiv tehnologic), iar primarul Călin Bibarț le-a reproșat la rândul său că nu este corect să privească acele imobile ca pe bunuri proprii, amintindu-le că odată cu schimbările legislative de la nivel național școlile nu mai au nici drept de administrare, ci doar de folosință, astfel că imobilele aparțin întregii comunități arădene.

    Mai mult, primarul a indicat că în urma raportului solicitat și obținut de la Inspectoratul Școlar Județean, s-a constatat că într-adevăr la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” există spații mai multe decât elevi, iar că Pedagogicul se află penultimul de la capătul listei în ceea ce privește aglomerarea, din întreg județul.

    „Din adresa nr.1829/21.08.2024 a Inspectoratului Școlar Județean Arad reiese că numărul de săli cu destinație învățământ utilizate ( 37 săli plus 3 săli utilizate în comun cu Liceul Teologic Penticostal ) de cele 15 formațiuni de studiu ( formațiunile de studiu seral și postliceal funcționând după masă ) ale Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu este exagerat de mare comparativ cu umărul de formațiuni de studiu și nevoia acestuia, concluzie rezultată și din media de 2,66 săli pe formațiune de studiu (…).

    Cu ocazia vizitelor recente la sediul Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu Arad, reprezentanții Primăriei Municipiului Arad și ai Inspectoratului Școlar Județean Arad au constatat că deși în clădirile din Arad, str. Dragalina, nr.31 A, coexistă atât Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu, cât și Liceul Teologic Penticostal, există săli suplimentare, care pot fi puse la dispoziția Colegiul Național Preparandia – Dimitrie Țichindeal, pentru anul școlar în curs”- se arată și în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre dezbătut în ședința de astăzi.

    Edilul a acuzat, în final, conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” de rea credință, motivând că încă de anul trecut, atunci când se votase în Consiliu Hotărârea prima soluție stabilită (acea mutare a celor de la Pedagogic în sălile de la Vlaicu ocupate de elevii de la Liceul Penticostal, atunci când ei s-ar fi mutat în imobilul de pe str. Labirint), deși conducerea Liceului Vlaicu a fost în primă fază de acord, a atacat apoi Hotărârea CLM în instanță.

    Hotărârea respectivă din 2023 a devenit însă nulă acum, odată cu aprobarea noii hotărâri de astăzi, care a fost votată în unanimitate de consilierii locali. Noul document impune direct cedarea celor 10 clase de la Vlaicu elevilor de la Pedagogic.

    „Se consideră oportun asigurarea folosinței a 10 săli de învățământ din Corpul A de clădire din Arad, str. Dragalina, nr.31 A, de către Colegiul Național Preparandia – Dimitrie Țichindeal, fiind localizate în imediata vecinătate a acestora”, se stabilește în hotărârea adoptată.

     

    •  Citește și: Conducerea Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”, despre problema sălilor de clasă solicitate de Pedagogic · Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Problema principală si nu doar la Pedagogic si aici mă refer la clasele 0-8 este ca prin diverse artificii făcute de părinți , de multe ori avans profesorii drept complici, se aglomerează câteva scoli peste capacitățile acestora. Sunt mai multe exemple la fel. Si la Gen 4(Goldiș), clasa a 8-a se muta la Goldiș pe Victoriei din același motiv. S-au făcut 4 clase in loc de 3 . Din câte știu populația e in continua scădere iar școlile încă sunt arondate zonei unde se găsesc. Pe românește, toată lumea vrea sa sa își dea copii la ,,Peda” si alte câteva, putine de altfel. Metehne vechi care nu pot fi eliminate fără o constientizare si o recunoaștere a situație de fapt. Traficul in toată zona centrala este si el afectat exact din același motiv. Așadar, sa nu ne mai ascundem după deget si sa dam vina dintr-o data pe lipsa de spațiu ca nu vor toți sa se facă învățători sau profesori.

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. Daca nu sunt artificii, cum explici fenomenul? Am copii la școală , ambii la școală la care sunt arondați si anume Gen 4. Au colegi in clasa de peste tot, de la Pecica, Curtici, Vladimirescu, Aradul nou, șamd. Erau 3 clase/an, acum s-au făcut 4 deoarece sunt prea mulți elevi. Clasa a 8-a se muta din clădire tot din acest motiv. Atunci întreb si eu retoric: Ne-am înmulțit sau? Daca nu sunt ,,artificii”atunci cum se explica? La înscriere sunt criterii clare in scris dar in realitate sunt încălcate. Pe lângă asta, se rezolva de multe ori după încheierea înscrierilor . Nu mă trezesc vorbind. După cum spuneam, am si copii la școală si mulți prieteni iar toate acestea sunt cunoscute. Pana la urma nu mă deranjează personal dar sa nu fim ipocriti. De ce nu este cazul tuturor școlilor sa fie aglomerare si doar a unora ? Daca îmi răspundeți, îmi cer scuze pentru ignoranta.

      +10 voturi
      +1
      -1
    3. Nu te contrazice nimeni, insa, copiii mai merg la scoala si in proximitatea jobului parintilor sau in apropierea bunicilor… merg unde se face after school, unde este calitativ actul didactic. Pentru ca da, asa e, nu este peste tot acelasi nivel si parintii vorbesc intre ei, se afla unde “se face scoala” si unde, nu. Nu vad nimic iesit din comun ca unele scoli primare sa fie aglomerate iar altele nu. Si nici ca o scoala cu profil tehnologic, care trebuie sa recunoastem, nu este prea solicitat de elevi, ci se ajunge acolo in ultima instanta, sa aiba sali de clasa tinute libere intr-o cladire care se intinde intre 2 strazi.
      Problema nu este a parintilor care isi doresc ceva mai bun pentru copiii lor, ci este a statului care a lasat invatamantul sa decada in halul asta. Dascali ce iau note de 3-4 la titularizare ajung pe posturi doar ca trebuie ocupate. Si atunci te intreb eu pe tine, tu ti-ai da copilul la o scoala unde stii ca invatatorul nu are performante? Unde jumatate din copii (pacat de ei) vin la scoala doar pentru corn si lapte si in rest, raman cu obiceiurile si expresiile de acasa? Oricum, copiii buni se vor distinge de cei “rai” in viitor, dar, cred ca orice parinte, e liber sa aleaga ce e mai bun pentru inceputul vietii de scolar al copilului sau.

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. Lasati scolile cu performante sa atraga copii la invatatura. Indepliniti-le dorintele. Bucurati-va ca sunt scoli cu performante, la care elevii vor sa vina, lasati orgoliile marunte, nu puneti traficul stradal mai presus decat invatamantul. ACORDATI PRIORITATE INVATAMANULUI. Maine, poimaine nu vor mai fi nici 50% cei care vor sti sa citeasca

      +1 voturi
      +1
      -1
    5. E „bine” …
      Toată lumea își dorește copii genii ale … teoriei.
      Cu posturi călduțe, muncă de birou sau științifică, funcții, management, etc. ; nimeni nu-și dorește să aibă copii cu mâini sau unghiuțe murdare, transpirând și murdărindu-se la „la munca de jos”.
      E ok.
      .
      Dar să nu vă aud că vă mai văicăriți că nu găsiți un instalator, un mecanic, un electrician sau zidar competent, ci doar câte unul, foarte rari, pe ici pe colo, (mai rari ca o ploaie în Sahara), în rest doar câțiva „dorei” (și aceia puțini), „specializați” la „apelul bocancilor”, prin vizionare de pe You Tube, fără pregătire, fără creier, fără nici o dorință de-a face treabă bună, ci doar de-al „jupui” pe geniul fraier, care a ajuns constrâns să apeleze la seviciile lui.
      .
      Iar când vă vor cere prețuri astronomice (cât pentru o armată de Einsteini la un loc), pt lucrări de doi bani, ce nu rezistă de pe o zi pe alta, să știți că „veți culege CEEA CE AȚI SĂDIT” :
      – o inflație de genii super-pregătite și niște TEORETICIENI sau „calculatoriști” impecabili, dar care habar nu vor avea să schimbe un bec, să țină o mătură în mână sau să închidă robinetul de trecere, într-o baie inundată !
      – o CRIZĂ ACUTĂ de oameni care să țină ELEMENTELE VITALE ALE VIEȚII NOASTRE, funcționale ; pt că, fără calculator, fără tranzacții la bursă, fără speculații financiare, fără standarde de calitate sau ecologice (sau mai știu-eu-ce alte funcții birocratice existente…) POȚI TRĂII, dar fără mâncare, apă, curent, haine, câldură sau alte energii vitale, cu un wc înfundat, cu un munte de gunoi în fața casei sau fără diversele mijloace de transport, NU…!!!
      .
      Să vă gândiți bine la asta când veți umbla „cu limba scoasă” după un meseriaș bun, dar veți găsi doar „șușteri” care vă vor arde la buzunare, de-o să vorbiți singuri .
      „Ce sădești, aia culegi !”
      .
      În rest, e „bine”…

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.