Conferință de presă la IPJ Arad: cifre, presupuse fapte de abuz în serviciu și Cosmin Mladin





A fost conferință de presă, astăzi, la sediul temporar al IPJ Arad – șefii instituției nu știu încă data la care vor reveni în clădirea proaspăt renovată de pe strada Vârful cu Dor – de pe malul Mureșului, subiectele fiind bilanțul pe 6 luni al polițiștilor, dar „și alte teme de actualitate”.
A fost prezentat și comisarul șef Călin Chițu, cel care pentru următoarele 3 luni ocupă funcția de adjunct al IPJ Arad, alături de el venind în conferință și comisarul șef Daniel Borta, șeful Poliției Rutiere precum și comisarul șef Cătălin Olariu, șeful Serviciului de Investigații Criminale, ultimii doi pentru a oferi amănunte despre testarea antidrog prevăzută de OUG 84, respectiv despre cazul bancomatului spart de la Șiria.
Dacă despre testările antidrog s-a discutat foarte pe scurt „Mai vedem, e prea devreme, am avut rezultate pozitive la Drugtest și negative la medicină legală”, despre cazul bancomatului știm cu toții cum a stat situația: s-a anunțat prinderea a trei hoți, deși doar doi aveau legătură cu cazul, greșeala de comunicare aparținând unui ofițer de la București trimis la Arad pentru a ajuta la caz, iar după câteva zile fiind prins și cel de-al treilea făptaș. S-a pus accentul pe faptul că, totuși, hoții au fost prinși în șapte zile.
După ce inspectorul șef, chestorul de poliție Dan Stoicănescu, a citit cifrele bilanțului, conferința s-a axat pe un singur subiect: un ofițer de la Poliția Rutieră, recent trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
„Este un dosar care este în anchetă la structura teritorială la Timișoara a DNA-ului. Este o chestiune de imagine – în primul rând – și nu ne face cinste să avem polițiști trimiși în judecată. În ceea ce privește fapta în sine și ce s-a întâmplat acolo face parte dintr-o ancheta la care noi nu participăm și așteptăm concluziile instanței. Procedura cercetării disciplinare a fost declanșată în caz. Alte proceduri disciplinare nu știu să fie luate față de ofițer”, a spus chestorul Dan Stoicănescu.
Ofițerul la care facem referire este Lorena Radu, fostul purtător de cuvânt al IPJ Arad. În fapt, ea este cea care a depistat un cetățean austriac, la începutul lunii martie, pe Calea Romanilor, care se afla sub influența substanțelor psihoactive la volanul unui autoturism marca McLaren, care era neînmatriculat – pe scaunul din dreapta aflându-se un polițist. Și tot ea este ofițerul care l-a oprit în trafic pe Cosmin Mladin, depistându-l sub influența drogurilor la volanul mașinii sale Ferrari.
În acest context, există tot mai multe zvonuri care spun că s-a dorit înlăturarea acesteia din rândurile Poliției Rutiere, astfel că s-a profitat de moment.
Rezultatele ofițerului nu au fost trecute cu vederea de șeful IPJ Arad care a declarat că „doamna Lorena Radu și-a făcut meseria. Rezultatele obținute de ea au fost mediatizate și a avut rezultate foarte bune”.
Întrebat dacă doar Lorena Radu a fost cea mai mare problemă a Poliției Rutiere, în condițiile în care zvonurile despre presupusele faptele de „vitejie” ale unora dintre polițiștii de acolo circulă de ani de zile în Arad, fără ca vreo autoritate să se aplece asupra acestora pentru a le confirma sau infirma, șeful Poliției a răspuns: „Dacă aș avea informațiile astea și ar trece de nivelul de simplu zvon aș sesiza Parchetul”.
Lorena Radu a fost trimisă în judecată pentru că a trecut cu vederea faptul că un șofer cu cinci copii, care aducea singurul venit în casă, nu s-a prezentat în 24 de ore la Poliție în urma unei tamponări, fără a primi sau pretinde bani sau bunuri conducătorului auto.
Șeful de la Rutieră, intimidat de presă?
Revenind însă la stadiul dosarelor lui Cosmin Mladin și al cetățeanului austriac, șeful Poliției Rutiere Arad a spus în conferința de presă că în ceea ce-l privește pe primul, dosarul a fost trimis Parchetului cu propunere de clasare, fiindu-i înmânat și permisul auto deoarece rezultatul testului de la medicină legală a fost negativ.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Arad a revenit însă pe subiect – la solicitarea presei – precizând că șeful Poliției Rutiere a răspuns greșit, intimidat fiind de reprezentanții presei și că, în fapt, dosarul lui Mladin este în cercetare, iar permisul de conducere se află în continuare la Poliția Rutieră.
Puteți citi AICI și AICI despre depistarea și reținerea lui Cosmin Mladin în luna aprilie a acestui an.
Menționăm că Mladin, la momentul opririi sale în trafic, a refuzat testarea cu aparatul DrugTest, fiind condus la spital pentru prelevarea de probe biologice. Rezultatele au fost pozitive pentru cocaină în sânge și în urină, motiv pentru care bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.
În ceea ce-l privește pe cetățeanul austriac, dosarul este în lucru, șeful Poliției Rutiere neputând preciza rezultatul analizelor antidrog în acest caz.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)