O întâlnire cu noi promisiuni pentru Cetatea Aradului





„Am să vă rog să faceți abstracție că azi e 1 Aprilie”, și-a început Călin Bibarț conferința de presă cu tema „Cetatea Aradului”, astăzi, în Sala Ferdinand. Primarul susține că în urma unei recente întâlniri între municipalitate, reprezentanții MApN și ai prefecturii, urmează să se ia o Hotărâre Guvernamentală care va tăia din obligația Primăriei de a moderniza Unitatea Militară din Gai – condiția principală pentru părăsirea armatei din cetate.
Protocolul între Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale, semnat în 2010, prevedea ca armata să părăsească Cetatea Aradului, atunci când cazarma din Gai va fi modernizată din bugetul local al Aradului, fiind specificat ca termen 3 ani (adică 2017), respectiv când 250 locuințe împreună cu terenul aferent acestora, din Arad, vor fi trecute în posesia MApN (având ca termen 10 ani, adică 2024).
Chiar dacă niciuna dintre condiții nu fusese onorată, în 2022, în urma negocierilor, MApN a renunțat cel puțin în acte la proprietate, intabulându-se în cartea funciară a cetății Municipiul Arad, acesta fiind un pas care ajuta Primăria să poată începe cel puțin demersurile pentru întocmirea documentației necesare încercării de a accesa fonduri europene pentru reabilitare.
O promisiune prezentată ca certitudine
Au mai trecut încă 2 ani în care nu au mai apărut informații noi, până astăzi când Călin Bibarț a informat presa că în data de 19 martie 2024 a avut loc o întâlnire în cadrul căreia MApn a căzut de acord (verbal) că renunță la pretenția ca Primăria să suporte modernizarea cazarmei pe cheltuiala proprie, urmând să se ia în curând o Hotărâre Guvernamentală prin care cazarma să intre în proprietatea ministerului, pentru aceste investiții, iar Primăria să rămână doar cu obligația de a defrișa terenul de acolo și de a reface utilitățile (electricitatea și canalizarea). Despre locuințele solicitate în protocol, Bibarț susține că se oferă pe parcurs, în funcție de disponibilitatea ANL. Până acum au fost predate circa 70 din cele 250.
Ca dovadă a trecerii cazarmei în proprietatea MApN, primarul a arătat o minută semnată de participanții la aceste discuții din martie, însă pentru a deveni cu adevărat literă de lege, va trebui să fie emisă și Hotărârea Guvernamentală despre care edilul preconizează că ar urma să fie adoptată cândva „săptămâna aceasta”.
În cazul în care într-adevăr se va adopta Hotărârea, ce înseamnă asta pentru arădeni?
Acest pas nu este însă ultimul care va garanta includerea cetății în circuitul turistic. Nici măcar deschiderea ei pentru vizitare pentru arădeni. E doar încă un pas spre „viitorul probabil”, în sensul că pentru a putea fi cu adevărat eliberată, mai întâi armata trebuie să aibă unde să se mute. MApN va trebui să amenajeze cazarma din Gai pe propria cheltuială. Rămâne de văzut dacă va avea surse de finanțare pentru această investiție și dacă proiectul va avea prioritate printre cele ale MApN.
Primarul susține însă că municipalitatea va încerca în continuare să identifice surse de finanțare pentru reabilitarea cetății. Fiind deja proprietar în acte, Primăria are posibilitatea legală să aplice pe diferite programe, însă Călin Bibarț susține că anul acesta este puțin probabil să se întâmple acest lucru, întrucât nu ar exista încă niciun program european / guvernamental care să se plieze pe acest tip de investiții.
Citește și:
• Două blocuri de pe Voinicilor vor fi transferate Ministerului Apărării Naţionale · Special Arad
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)