miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Defrișări masive la Unitatea Militară Gai, după 15 ani de promisiuni. Cât mai așteptăm Cetatea Aradului? | Foto • Video

    de Raluca Medeleanu | 20 martie 2025, 3:07 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    5

    S-au scurs 15 ani de la adoptarea Hotărârii de redare a Cetății Aradului în circuitul civil și 11 ani de la semnarea protocolului oficial între Primăria Arad și MApN. Au trecut 3 ani de la intabularea dreptului de proprietate a Municipiului Arad asupra cetății, dar lucrurile rămân neschimbate. Condiția de care „atârnă” soarta cetății este Unitatea Militară din Gai. 

    Dacă în toți acești ani, era în obligația Primăriei Arad să o modernizeze, ca soldații să se poată muta acolo, astfel eliberând cetatea, anul trecut au apărut promisiuni de scutire a acestei condiții, pasând responsabilitatea către MApN.

    Începutul de an 2025 a adus „mișcări” pe terenul de acolo, iar la ora actuală este pe cale să se termine o masivă acțiune de defrișare. Cine o efectuează? Ce rezervă astfel viitorul apropiat? Sunt aceste semne menite să ne aducă asigurări că lucrurile intră „în linie dreaptă” sau avem, din nou, de a face doar de un pas care va bate, în cele din urmă, pe loc? Iată câteva întrebări la care prezentul articol încearcă să răspundă. 

    Se impune o recapitulare a situației, întrucât se extinde pe o perioadă extinsă de timp. În vederea preluării Cetății Aradului și introducerea ei în circuit civil/ turistic, a fost realizată în primă fază o Hotărâre, în 2010, însă protocolul de colaborare între Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale a fost semnat abia patru ani mai târziu, pe 24 decembrie 2014.

    Pentru transferul Cetății Aradului din posesia MApN în cea a municipalității, Primăria Arad se obliga să transmită Ministerului Apărării 250 de locuințe pentru soldați și să reabiliteze Unitatea Militară din Gai.

    unitatea militară Gai

    Dacă pentru înfăptuirea acestor condiții, Hotărârea inițială (nr. 1100/2010) prevedea încheierea protocolului în 60 de zile, în protocolul din 2014, termenul a fost prelungit la 10 ani pentru transferul cetății (până în 2024) și 3 ani pentru lucrările la unitatea militară (până în 2017). Municipalitatea a avut obligația de a întocmi documentațiile necesare (pe care le făcuse până în 2017), asigurarea locuințelor menționate (predate în 2022) , respectiv reabilitarea unității din Gai, care nu s-a mai întâmplat.

    Totuși, Primăria a reușit să obțină cel puțin în CF dreptul de proprietate asupra Cetății Aradului, în anul 2022, ceea ce a însemnat un important pas, deoarece chiar dacă militarii au rămas în continuare în acele spații, municipalitatea a avut din acel punct posibilitatea să înainteze demersurile pentru obținerea diferitelor finanțări nerambursabile, altminteri imposibil de solicitat în lipsa proprietății pe imobil. Primăria nu a depus încă solicitări pe vreun program de finanțare.

    După 10 ani, un anunț despre unitatea militară… încă nematerializat

    În ceea ce privește Unitatea Militară din Gai, lucrurile au stagnat și în acel caz, dar în aprilie 2024 (an în care practic a expirat și timpul prevăzut în protocolul menționat), primarul Călin Bibarț anunța că în urma unei întâlniri cu reprezentanții MApN, Primăria scăpase de obligația referitoare cazarmei.

    Bibarț susținea la acel timp că MApN căzuse de acord (verbal) la renunțarea pretenției ca Primăria să suporte modernizarea cazarmei pe cheltuiala proprie, urmând să se ia în curând o Hotărâre Guvernamentală prin care cazarma să intre în proprietatea ministerului, pentru aceste investiții, iar Primăria să rămână doar cu obligația de a defrișa terenul de acolo și de a reface utilitățile (electricitatea și canalizarea).

    Defrișări masive, toți arborii puși la pământ

    cazarma

    (imagine din 2017)

    Gai unitatea militară

    (imagine din 2025)

    Ajungem în prezent, când la cazarma din Gai, a căror clădiri abia mai stau în picioare, se pot observa, fiind pe final, acțiuni masive de defrișare, ceea ce ne-ar putea da o primă impresie că lucrurile ar începe să se pună în mișcare.

    Cum spuneam, în aprilie 2024, primarul Aradului a anunțat o viitoare Hotărâre de Guvern pentru anularea obligației Primăriei de a amenaja cazarma din Gai. Dar din răspunsul pe care ni l-a oferit Primăria în urma solicitării Special Arad, aflăm că până în prezent nu s-a adoptat încă o Hotărâre Guvernamentală pentru trecerea cazarmei în proprietatea MApN.

    Conform documentelor cadastrale, la această oră terenul este în continuare în proprietatea publică a municipiului și administrat de Consiliul Local.

    Pe terenul aferent Unității Militare din Gai s-au desfășurat în această perioadă tăieri de copacii, practic toți arborii au fost puși la pământ, terenul fiind acum gol de vegetație. Lemnul obținut în urma acestei defrișări a fost tocat mărunt în utilajul amplasat la fața locului, apoi rumegușul astfel obținut a fost urcat în camioane și transportat în alte părți.

    cazarmă Gai

    Dacă inițial, zvonurile circulau că acțiunea ar fi coordonată de MApN, Primăria ne-a informat că această curățare a terenului a fost stabilită, într-adevăr, printr-o minută între Primăria Arad și MApN (prin care municipalitatea se angajează să defrișeze și amenajeze întreaga suprafață de teren), dar că ea a fost realizată de o firmă contractată de Direcția Silvică.

    Direcția a primit această sarcină prin Hotărârea Consiliului Local nr. 398/31.07.2024, în urma căreia a organizat licitația pentru valorificarea masei lemnoase, proces destinat firmelor atestate de Ministerul Mediului.

    Primăria ne-a mai informat că lucrările din Gai sunt în desfășurare conform Hotărârii Guvernului nr. S-201/14.03.2024 și altor documente asociate și că abia după finalizarea lucrărilor, UM Gai va trece în proprietatea statului și în administrarea MApN, iar Cetatea Aradului va fi predată Primăriei.

     

    Citește și:

    Militarii arădeni sunt pregătiți, dar Primăria se cam „bâlbâie”. Va fi gata Unitatea Militară din Gai în acest an?

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Cetatea trebuia eliberată de mult, cred că toată lumea e de acord. Dar de ce ai face o unitate militară lipită de oraș și nu la 10 km de oraș într-0 zonă izolată și apărabilă? De ce ai crea o țintă militară într-o zonă locuită, în imediata vecinătate a principalei zone industriale din oraș? În plus, demolarea și defrișarea zonei adaugă costuri inutile investiției și produce pagube orașului. Situație lose/lose. Folosirea în scopuri civile a clădirilor reabilitate aflate într-un parc frumos poate avea mult mai mult sens. S-au văzut nenumărate reutilizări frumoase a unor zone abandonate prin lume. La noi nici măcar nu s-a pus problema. Se distruge o parte din patrimoniul și istoria orașului fără ca vreunul din conducătorii orașului să aibă vreun gând. Mentalitatea de a nu întreține, de a nu păstra nimic, de a demola și face totul de la zero chiar dacă există alte soluții, ne garantează sărăcia pe termen lung. Desigur, garantează și bogăția unora. Iar scuza „atât s-a putut” funcționează totdeauna.

      +31 voturi
      +1
      -1
    2. @Gârneață – dincolo de lipsa resurselor financiare, unde sunt perfect de acord cu dumneavoastră, mai este o problemă despre care nu am auzit vorbindu-se public vreodată de către autorități. Cetatea este foarte mare. Să presupunem prin absurd că din fonduri picate din cer se reabilitează corect. Acolo rezultă doar în zidul interior, lat de 20m, peste 100 de spații utilizabile în scop comercial cu suprafața de 120mp fiecare. Practic în cetate rezultă o suprafață de spații comerciale mai mare decât există momentan pe centru de la Podgoria până la Boul Roșu, pe ambele laturi ale bulevardului. Cetatea este clar mai mare decât tot centrul Aradului. Dacă va fi renovată, acele spații vor fi mai atractive decât cele actuale de pe centru și o parte din afaceri se vor muta acolo. Centrul nu este viu nici acum. Cum va fi atunci? Cetatea este o gălușcă mult prea mare pentru a putea fi înghițită de Aradul de azi. Este o problemă urbanistică mult prea complexă pentru o administrație care nu știe nici să traseze corect dungi pe asfalt.

      +10 voturi
      +1
      -1
    3. sa mearga Primaria un pic in Cetate, sa viziteze ….sa vada cum arata Cetatea cu tot ce e acolo/. cine intretine colosul? cine repara stricaciunile facute de boschetari?? cine curata mizeria facuta de boschetari? lumea se refera la Cetate la suprafata cu biserica cu 2 cladiri amarate dar nu stiu cum arata de fap aceasta Cetate complexa….zidurile inalte cam ce inseamna….cam ce se gaseste in interior…..armata cat de cat intretine, doar partea stelata cu primul rand de cazemate e spre oras spre adapost boschetarilor ….dar deja sparta si deteriorata de aradenii curiosi..

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.