Defrișări masive la Unitatea Militară Gai, după 15 ani de promisiuni. Cât mai așteptăm Cetatea Aradului? | Foto • Video





S-au scurs 15 ani de la adoptarea Hotărârii de redare a Cetății Aradului în circuitul civil și 11 ani de la semnarea protocolului oficial între Primăria Arad și MApN. Au trecut 3 ani de la intabularea dreptului de proprietate a Municipiului Arad asupra cetății, dar lucrurile rămân neschimbate. Condiția de care „atârnă” soarta cetății este Unitatea Militară din Gai.
Dacă în toți acești ani, era în obligația Primăriei Arad să o modernizeze, ca soldații să se poată muta acolo, astfel eliberând cetatea, anul trecut au apărut promisiuni de scutire a acestei condiții, pasând responsabilitatea către MApN.
Începutul de an 2025 a adus „mișcări” pe terenul de acolo, iar la ora actuală este pe cale să se termine o masivă acțiune de defrișare. Cine o efectuează? Ce rezervă astfel viitorul apropiat? Sunt aceste semne menite să ne aducă asigurări că lucrurile intră „în linie dreaptă” sau avem, din nou, de a face doar de un pas care va bate, în cele din urmă, pe loc? Iată câteva întrebări la care prezentul articol încearcă să răspundă.
Se impune o recapitulare a situației, întrucât se extinde pe o perioadă extinsă de timp. În vederea preluării Cetății Aradului și introducerea ei în circuit civil/ turistic, a fost realizată în primă fază o Hotărâre, în 2010, însă protocolul de colaborare între Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale a fost semnat abia patru ani mai târziu, pe 24 decembrie 2014.
Pentru transferul Cetății Aradului din posesia MApN în cea a municipalității, Primăria Arad se obliga să transmită Ministerului Apărării 250 de locuințe pentru soldați și să reabiliteze Unitatea Militară din Gai.
Dacă pentru înfăptuirea acestor condiții, Hotărârea inițială (nr. 1100/2010) prevedea încheierea protocolului în 60 de zile, în protocolul din 2014, termenul a fost prelungit la 10 ani pentru transferul cetății (până în 2024) și 3 ani pentru lucrările la unitatea militară (până în 2017). Municipalitatea a avut obligația de a întocmi documentațiile necesare (pe care le făcuse până în 2017), asigurarea locuințelor menționate (predate în 2022) , respectiv reabilitarea unității din Gai, care nu s-a mai întâmplat.
Totuși, Primăria a reușit să obțină cel puțin în CF dreptul de proprietate asupra Cetății Aradului, în anul 2022, ceea ce a însemnat un important pas, deoarece chiar dacă militarii au rămas în continuare în acele spații, municipalitatea a avut din acel punct posibilitatea să înainteze demersurile pentru obținerea diferitelor finanțări nerambursabile, altminteri imposibil de solicitat în lipsa proprietății pe imobil. Primăria nu a depus încă solicitări pe vreun program de finanțare.
După 10 ani, un anunț despre unitatea militară… încă nematerializat
În ceea ce privește Unitatea Militară din Gai, lucrurile au stagnat și în acel caz, dar în aprilie 2024 (an în care practic a expirat și timpul prevăzut în protocolul menționat), primarul Călin Bibarț anunța că în urma unei întâlniri cu reprezentanții MApN, Primăria scăpase de obligația referitoare cazarmei.
Bibarț susținea la acel timp că MApN căzuse de acord (verbal) la renunțarea pretenției ca Primăria să suporte modernizarea cazarmei pe cheltuiala proprie, urmând să se ia în curând o Hotărâre Guvernamentală prin care cazarma să intre în proprietatea ministerului, pentru aceste investiții, iar Primăria să rămână doar cu obligația de a defrișa terenul de acolo și de a reface utilitățile (electricitatea și canalizarea).
Defrișări masive, toți arborii puși la pământ
(imagine din 2017)
(imagine din 2025)
Ajungem în prezent, când la cazarma din Gai, a căror clădiri abia mai stau în picioare, se pot observa, fiind pe final, acțiuni masive de defrișare, ceea ce ne-ar putea da o primă impresie că lucrurile ar începe să se pună în mișcare.
Cum spuneam, în aprilie 2024, primarul Aradului a anunțat o viitoare Hotărâre de Guvern pentru anularea obligației Primăriei de a amenaja cazarma din Gai. Dar din răspunsul pe care ni l-a oferit Primăria în urma solicitării Special Arad, aflăm că până în prezent nu s-a adoptat încă o Hotărâre Guvernamentală pentru trecerea cazarmei în proprietatea MApN.
Conform documentelor cadastrale, la această oră terenul este în continuare în proprietatea publică a municipiului și administrat de Consiliul Local.
Pe terenul aferent Unității Militare din Gai s-au desfășurat în această perioadă tăieri de copacii, practic toți arborii au fost puși la pământ, terenul fiind acum gol de vegetație. Lemnul obținut în urma acestei defrișări a fost tocat mărunt în utilajul amplasat la fața locului, apoi rumegușul astfel obținut a fost urcat în camioane și transportat în alte părți.
Dacă inițial, zvonurile circulau că acțiunea ar fi coordonată de MApN, Primăria ne-a informat că această curățare a terenului a fost stabilită, într-adevăr, printr-o minută între Primăria Arad și MApN (prin care municipalitatea se angajează să defrișeze și amenajeze întreaga suprafață de teren), dar că ea a fost realizată de o firmă contractată de Direcția Silvică.
Direcția a primit această sarcină prin Hotărârea Consiliului Local nr. 398/31.07.2024, în urma căreia a organizat licitația pentru valorificarea masei lemnoase, proces destinat firmelor atestate de Ministerul Mediului.
Primăria ne-a mai informat că lucrările din Gai sunt în desfășurare conform Hotărârii Guvernului nr. S-201/14.03.2024 și altor documente asociate și că abia după finalizarea lucrărilor, UM Gai va trece în proprietatea statului și în administrarea MApN, iar Cetatea Aradului va fi predată Primăriei.
Citește și:
Comentariile portalului
Foarte bun articolul. Felicitări!
vor sa ii mute pe toti la bloc cum a fost uta ,cpl ce conteaza pt ei
Va mirati? Bufonul agent imobiliar a ajuns la putere...