Vestea bună a zilei: arădenii ne recomandă să ne tratăm în spitalele de acasă





Peste 80% dintre arădenii care au completat, în ianuarie, chestionarul Ministerului Sănătății după externarea din unitățile medicale din județ ne-ar recomanda să ne tratăm în spitalele din Arad. Mai exact, ar recomanda spitalul în care s-au tratat unor rude apropiate. 75.5% dintre pacienții care s-au externat din Spitalul Clinic Județean Arad în luna ianuarie ar recomanda această unitate rudelor lor apropiate. Procentul pe judeţ este, aşa cum am menţionat, mai ridicat: 81.2%.
Situaţia e similară în mai toate judeţele ţării, cu câteva judeţe care trec de procentul naţional (86.1%) şi ajung chiar la peste 90% şi cu puţine judeţe care au procente de sub 70%.
(Grafic realizat de specialiştii de la Graphs.ro referitor la încrederea în spitalele din judeţul Arad)
Mai puțină încredere în modul în care ești tratat în spitale, în ianuarie 2024
Revenind la arădeni, încrederea în spitalele din judeţ a crescut mult din 2022 încoace. În februarie 2022, de pildă, la întrebarea „Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?” doar 67.37% dintre cei care au completat chestionarul ministerului au răspuns „DA”.
Vestea mai puțin bună a zilei la acest capitol e legată de faptul că Aradul e mereu sub media pe țară când vine vorba de realitatea din spitale și cum se raportează pacienții la aceasta. În ianuarie 2024, potrivit celor de la Graphs.ro, cei care realizează aceste statistici pe baza datelor de la Ministerul Sănătății și le livrează în format accesibil, media pe țară era cu 5 procente mai mare decât media pe județul Arad: 86,21% față de 81,2%.
Tot o veste proastă are legătură cu faptul că încrederea românilor în spitale a scăzut la început de an 2024. În ultimele patru luni ale anului trecut, media pe țară calculată în baza răspunsurilor pozitive date la întrebarea „Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?” a fost de peste 88%.
Ne tratăm la spitale, doar pe hârtie
Vestea și mai proastă e că, de obicei, te întâlnești cu sinceritatea românilor (și implicit a arădenilor) mai degrabă în dialoguri directe între prieteni și cunoștințe, adevărul fiind îndulcit mereu când aceștia ajung în fața autorităților, fie chiar și prin intermediul unui simplu chestionar, anonim, așa cum este cazul de față.
Mai mult, la nivelul populaţiei cu venituri medii și mari, încrederea în spitalele din România e evident foarte scăzută, cei mai mulţi dintre bogaţi alegând să se trateze în afara ţării. Ungaria și Austria rămân pe mai departe principalele destinații de turism medical pentru români. Există şi spitale din Austria care trimit periodic rapoarte celor din mass-media cu privire la numărul românilor care s-au tratat în unitățile respective. În plus, liderii locali și naționali au ales și în cazul operațiilor simple, precum o hernie, spitalele din afara țării, situații făcute cunoscute la momentele respective de presă.
Reamintim cititorilor că, pe mai departe, chestionarul ministerului îi sperie pe pacienţii externaţi din spitale în pofida faptului că răspunsurile sunt anonimizate, unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat. În rapoartele întocmite în baza Mecanismului de feedback al pacientului, publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, rata de răspuns rar depășește însă 13 %.
Graficele, hărțile și analizele făcute de specialiștii de la Graphs.ro în baza datelor publice colectate prin intermediul Mecanismului de feedback al pacientului de către Ministerul Sănătății, afișate pe data.gov.ro, le puteți găsi AICI.
Citește și:
Aradul, cel mai mic procent al şpăgii, în vestul ţării, în luna decembrie
Prima lună cu șpaga sub media pe țară, în spitalele din Arad. Doar 3 pacienți spun că au dat mită
Aradul rămâne roşu pe harta șpăgii din spitale, în luna octombrie
Harta șpăgii în spitale, în luna august: Aradul, din nou peste media pe ţară la șpagă, cu 2.44%
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)