1 Decembrie la Arad: ceremonii religioase, depuneri de coroane și parada militară, de Ziua Națională a României | Video





Este 1 Decembrie. Ziua Națională a României. Așa cum e tradiția, ca în fiecare an în această zi solemnă, oficialitățile locale alături de cetățenii orașului s-au adunat pentru a cinsti eroii României, asistând și la parada militară.
Ceremoniile religioase au început încă de dimineață, la Cimitirul Eternitatea, unde preoții Arhiepiscopiei Aradului au ținut o slujbă de pomenire a corifeilor Marii Uniri. Tot de dimineață, angajații Universității de Vest „Vasile Goldiș” au depus coroane la statuia din centrul Aradului a lui Goldiș, părintele spiritual al universității.
De la ora 11:00, ceremoniile s-au mutat în Parcul Eminescu, unde după slujba religioasă ținută de preoții Arhiepiscopiei Ortodoxe și intonarea Imnului țării, prefectul Aradului, Toth Csaba, a citit mesajul Prim-ministrului României, Marcel Ciolacu. Au mai ținut discursuri despre importanța aceste zile și primarul Călin Bibarț, respectiv vicepreședintele CJ Ionel Bulbuc, iar directorul Compexului Muzeal Arad, Sorin Bulboacă, a prezentat semnificația istorică a Sărbătorii. După aceasta, pe rând, reprezentanții autorităților locale și ale partidelor politice au depus coroane la Crucea Eroilor, în cinstea eroilor României.
De la ora 12:00, oficialitățile s-au deplasat în fața Palatului Administrativ, unde pe Bulevardul Revoluției, sub privirile numeroșilor arădeni adunați pe trotuare, s-a desfășurat parada militarilor și a detașamentelor Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” Arad. La finalul paradei, s-au alăturat coloanei și mașinile retro care fac parte din Retromobil Club România (vezi video de mai jos cu întreaga paradă). Ulterior, după paradă, Asociația Sf. Martin OSTSM Arad a ținut un moment de aducere aminte a generalului Henri Mathias Berthelot, la placa comemorativă amplasată la Hotel Ardealul.
Pentru a înțelege mai bine importanța zilei de 1 Decembrie 1918 și cum a fost ea percepută de oamenii acelor vremuri, vă prezentăm ce se scria în presa românească din Arad, acum 100 de ani, în oraşul în care s-a gândit actul politic care a dus la Marea Unire:
• Citește și: 1 Decembrie 1918 are dimensiunile unui miracol. Ne aflam într-un punct zero, adică la voia întâmplării… · Special Arad
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)