joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  1 Decembrie la Arad: ceremonii religioase, depuneri de coroane și parada militară, de Ziua Națională a României | Video

  de Raluca Medeleanu | 1 decembrie 2023, 12:38 PM | Știri Arad

  1

  Este 1 Decembrie. Ziua Națională a României. Așa cum e tradiția, ca în fiecare an în această zi solemnă, oficialitățile locale alături de cetățenii orașului s-au adunat pentru a cinsti eroii României, asistând și la parada militară.

  Ceremoniile religioase au început încă de dimineață, la Cimitirul Eternitatea, unde preoții Arhiepiscopiei Aradului au ținut o slujbă de pomenire a corifeilor Marii Uniri. Tot de dimineață, angajații Universității de Vest „Vasile Goldiș” au depus coroane la statuia din centrul Aradului a lui Goldiș, părintele spiritual al universității.

  De la ora 11:00, ceremoniile s-au mutat în Parcul Eminescu, unde după slujba religioasă ținută de preoții Arhiepiscopiei Ortodoxe și intonarea Imnului țării, prefectul Aradului, Toth Csaba, a citit mesajul Prim-ministrului României, Marcel Ciolacu. Au mai ținut discursuri despre importanța aceste zile și primarul Călin Bibarț, respectiv vicepreședintele CJ Ionel Bulbuc, iar directorul Compexului Muzeal Arad, Sorin Bulboacă, a prezentat semnificația istorică a Sărbătorii. După aceasta, pe rând, reprezentanții autorităților locale și ale partidelor politice au depus coroane la Crucea Eroilor, în cinstea eroilor României.

  1 decembrie ziua romaniei depunere coroane parcul eminescu arad

  De la ora 12:00, oficialitățile s-au deplasat în fața Palatului Administrativ, unde pe Bulevardul Revoluției, sub privirile numeroșilor arădeni adunați pe trotuare, s-a desfășurat parada militarilor și a detașamentelor Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” Arad. La finalul paradei, s-au alăturat coloanei și mașinile retro care fac parte din Retromobil Club România (vezi video de mai jos cu întreaga paradă). Ulterior, după paradă, Asociația Sf. Martin OSTSM Arad a ținut un moment de aducere aminte a generalului Henri Mathias Berthelot, la placa comemorativă amplasată la Hotel Ardealul.

  Pentru a înțelege mai bine importanța zilei de 1 Decembrie 1918 și cum a fost ea percepută de oamenii acelor vremuri, vă prezentăm ce se scria în presa românească din Arad, acum 100 de ani, în oraşul în care s-a gândit actul politic care a dus la Marea Unire:

   

  •  Citește și: 1 Decembrie 1918 are dimensiunile unui miracol. Ne aflam într-un punct zero, adică la voia întâmplării… · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.