Un grup de arădeni au jelit stejarul tăiat în Parcul Eminescu





Puțin peste 20 de arădeni s-au adunat luni seara în jurul trunchiului stejarului secular, făcut bucăți, în Parcul Eminescu. Au simțit că este de datoria lor să-și exprime deschis mâhnirea, dar mai ales revolta față de decizia municipalității de a-l pune la pământ.
Deși Primăria Arad a ieșit astăzi cu un punct de vedere în care a explicat că a considerat arborele ca fiind periculos pentru trecători, din cauză că s-ar fi constatat în interiorul său că mucegăise, oamenii care au ieșit luni seara la protest nu s-au lăsat convinși de acest argument, arătând că doar scorbura era afectată. De asemenea, cei prezenți au susținut că stejarul nici măcar nu se afla în apropierea trotuarului, ci în mijlocul zonei verzi, nefiind astfel un pericol.
„Domnul Pârv (de la Lunca Mureșului, n.red.) zice că erau și lilieci care nu trebuiau deranjați acolo. Nu tai pentru o scorbură care nu s-a extins și care nu era nicio șansă ca din cauza ei să se rupă vreodată pomul ăsta! Sunt sigură că peste 100 de ani tot aici l-am fi găsit dacă nu decideau să-l taie. E un pom imens și frumos! Pentru scorburița aia mică să tai o asemenea frumusețe? Sunt absolut revoltată! N-am putut să dorm o noapte după ce am depistat ce au făcut cu pomul și am văzut cât de sănătos era. Deci e o porcărie ce se întâmplă! Măcar când știam ce se întâmplă, am protestat (în 2015, n.red.), dar acum, au făcut-o, așa, pe furiș…”, ne-a spus o doamnă.
Mai mult, unii au solicitat mai multe dovezi, inclusiv avizele necesare tăierii.
Printre aceștia se numără și avocata Laura Crivăț, care a declarat pentru Special Arad următoarele: „Motivul pentru care suntem aici este să tragem un semnal de alarmă împotriva tăierilor pe care noi le considerăm inoportune, dacă nu abuzive. Știm că există un comunicat de presă potrivit căruia au fost obținute avize pentru tăierea copacului, însă cred că avem îndreptățirea să cerem probele care au condus la eliberarea lor. Mă refer la probe de sol, de scoarță, de frunze, dacă s-a făcut un tomograf… dacă aceste avize au fost obținute, evident că nu putem să le combatem, dar am avea nevoie de mai multe informații decât s-au dat și sperăm să tragem un semnal de alarmă. Avem nevoie de arborii aceștia, avem nevoie de aer! Nu avem nevoie de betoane, nici de gazon, ori garduri ridicate până la cer. Avem nevoie de natură!”.
Alături de cetățenii care s-au adunat în parc am putut recunoaște și membri ai partidului USR, dintre care chiar doi consilieri locali municipali. Consiliera Daniela Arieta Săbău ne-a spus că observase încă de joi că începuseră să taie din crengi, însă își închipuise că e vorba doar de o toaletare, iar când a observat vineri că stejarul este pus la pământ, a fost revoltată.
„În 25 mai am trecut, cum mă plimb eu prin parc, locuind aproape, și am sesizat o toaletare neadecvată a stejarului, iar în 26 am mai trecut să văd despre ce e vorba. Am văzut oamenii de la Gospodărirea Comunală cum se chinuiau să taie acest copac care ei îl considerau bolnav. Se poate vedea foarte bine că la rădăcină e perfect sănătos… Dar consider că cei care sunt specialiști în domeniu pot să se exprime mult mai bine și pentru acest lucru voi cere Primăriei, chiar vom avea în 31 o ședință de Consiliu Local, toate rapoartele tomografului asupra acestui copac. Să vedem cine a considerat că acest copac este chiar bolnav și, bineînțeles, să vedem ceea ce s-a făcut pentru tratarea lui în primul rând. Că nu treci atât de repede la amputare, înainte te uiți și la ce poți să îi oferi ca tratament”, ne-a spus doamna Săbău, oferind ca exemplu arborii de la Mănăstirea Gai, unde pentru a îi consolida s-ar fi turnat ciment în anumite crăpături.
Citește și ce spune membrul fondator al Asociației Peisagiştilor din România, Filiala Vest (AsoP România), despre procedurile și bunele practici în astfel de situații, în articolul: „La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu ”
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)