miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Parafrazând o lozincă virală… Arădenii au arătat că „Sunt pro Parcul Eminescu / Nu sunt pentru betoane”

  de Lucian Dănilă, Raluca Medeleanu | 11 ianuarie 2015, 2:59 PM | Știri Arad

  7

  Cer mohorât. Zăpadă ce se topește, formând pe jos mâzgă. Apoi ploaie. Arădenii s-au strâns, sâmbătă dimineață, în Parcul Eminescu pentru a-și arăta dezaprobarea totală față de planurile primarului Falcă de a desființa oaza de verdeață din spatele Primăriei – Parcul Eminescu.

  Un pios omagiu”, „Adio, înger drag” sau „Sincere condoleanțe”… sunt câteva dintre mesajele adresate copacilor, pe panglicile funerare legate pe trunchiuri. În mâinile celor prezenți, lozinci precum „Nu parcați pe locul lui Eminescu”, „Cine dă un parc pe o parcare, ori e corupt, ori prost de moare”, „În 2 minute mori fără oxigen. În câte minute mori fără parcare?”, „Salvați natura! Ea nu are nicio vină!

  Pe lângă fireștile sentimente nostalgice și amintirile frumoase pe care fiecare locuitor al orașului le are cu parcul, protestul are la bază argumente solide, incontestabile.

  Prof. arhitect Teodor Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Pro Urbe, a dat ca exemplu marile inundații din trecutul orașului și importantul rol pe care l-a avut acest parc în stoparea extinderii lor.

  Asociația Peisagiștilor a trimis o scrisoare deschisă către Primărie, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Ministerului Mediului și Ministerului Dezvoltării Regionale, în care s-au prezentat toate legile care sunt încălcate la nivel național și european prin implementarea unei parcări într-un parc istoric.

  Rebecca Bedelean, secretarul Asociției Peisagiștilor a spus că „studiile au fost realizate de către specialiști în domeniu, iar Primăria le are din anul 2002 în subordine, le poate consulta oricând. În Parcul Eminescu și Parcul Copiilor sunt aproximativ 400 de exemplare de arbori, unii dintre ei cu vârste peste 150 de ani. Ca exemplu, un tei, la vârsta de 50 de ani, produce aproximativ 300.000 de frunze, ceea ce înseamnă că poate să preia, zilnic, între 4000-5000 de metri cubi de aer, să filtreze aproximativ 9 kilograme de dioxid de carbon și să elimine, în schimb, aproximativ 6-7 kilograme de oxigen. Vă puteți închipui ce ar însemna înlocuirea acestui parc cu o parcare…”. Mai mulți din mulțime, strigând ca răspuns, cuvântul „CANCER”.

  La protest au mai luat cuvântul și Sebastian Bulumac, președintele Asociției Alternativa Civică, Cristian Moisescu, fostul primar al Aradului, alpinistul Zsolt Torok și Laurentiu Cladovan, proprietarul Galeriei OldArt, iar printre cei prezenți au putut fi zăriți și Valentin Voicilă (cunoscutul revoluționar arădean), Florin Didilescu (directorul Bibliotecii Județene și președintele Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană”), Ujj Janos (istoric), sau Elisabeta Brittich (artist plastic, membru UAP).

  Motivele împotriva desființării parcului au fost variate, iar fiecare dintre cei care au luat cuvântul, le-au susținut cu exemple concrete și raționale, cu toate că, probabil din exces de zel, subiectul parcului a fost lăsat – pe alocuri – deoparte, unii aducând în discuție anumite aspecte administrative (chiar politice, având în vedere infuzia de personaje dornice să-și arate „Nu”-ul chiar pe treptele monumentului din Parcul Eminescu… doar sunt și ei arădeni, nu-i așa?) în afara subiectului, cum ar fi demolarea stadionului UTA, inestetica pistei de biciclete, inutilitatea pasarelei de peste Mureș… și chiar… Charlie Hebdo (!)… subiect care ne-a sugerat și titlul acestor rânduri.

  UPDATE 1

  După mitingul de sâmbătă dimineața, Gheorghe Falcă a remis un comunicat în care insistă să spună că arădenii sunt dezinformați. Vă redăm mai jos textul scris de Falcă:

  „Primăria Municipiului Arad a luat la cunoștiință opiniile exprimate de participanții la mitingul organizat în această dimineață în Parcul Eminescu. Este în interesul public ca fiecare cetățean să-și formeze opiniile informat în mod corect. Îi asigurăm pe toți arădenii că intenția administrației nu este de a desființa vreun parc existent. Așa cum, în urmă cu peste 100 de ani, edilii vremii au gândit amenajarea parcului pe malul Mureșului pentru a oferi orașului un plus de frumusețe, considerăm că astăzi este necesară reabilitarea acestui parc și a zonei falezei Mureșului, pentru a-i pune în valoare întregul potențial și a reda arădenilor din secolul XXI un spațiu de promenadă și recreere în acord cu timpurile.

  Ideea pe care Primăria a prezentat-o public în luna decembrie și care a fost lansată ca temă de studiu pentru specialiști, nu are ca obiect schimbarea funcțiunii de parc a zonei. Soluția pe care o propunem este inovativă pentru România dar este folosită cu succes în alte orașe ale Europei și ale lumii. Aceasta ar consta în ridicarea parcului Eminescu pe o structură la cota Bulevard V.Milea – dig Mureș. Parcul s-ar reamenaja la noua cotă, inclusiv cu măsuri de protejare a arborilor seculari valoroși, iar la nivelul inferior s-ar crea suplimentar un spațiu care poate fi folosit pentru amenajarea de locuri de parcare sub parc.

  « Este regretabil faptul că din nou arădenii sunt dezinformați. Constatăm că sunt aceleași persoane care ne-au acuzat că vrem să distrugem Parcul Copiilor și teii de pe bulevard, care s-au opus proiectului unui nou pod peste Mureș. Nu i-am văzut însă niciodată să reclame interesele arădenilor când a fost vorba de pasajele de pe centură, de blocarea transferului Cetății sau de alte datorii ale Guvernului față de Arad. Dezbaterea publică va fi lansată de îndată ce vom avea disponibile datele concrete privind soluțiile tehnice și costurile de realizare ale unui asemenea proiect. Dorim să invităm cât mai mulți specialiști din domeniul urbanismului să intre în această dezbatere. Spre deosebire de alții în ultimii 25 de ani, noi am demonstrat că suntem singura administrație care s-a preocupat în mod real de creșterea calității spațiilor verzi și de amenajarea de noi parcuri »”, a declarat dl.Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad.

   

  UPDATE 2

  Imediat după comunicatul lui Falcă, Claudiu Cristea, liderul Mișcării Arădene, a revenit cu un alt comunicat, în care face o enumerare a tot ceea ce a distrus primarul Falcă în cei zece ani de primar al municipiului Arad.

  Iată mai jos textul trimis de Cristea:

  „Citesc comunicatul lui Falcă și nu-mi vine să cred. Ia auzi: «în ultimii 25 de ani, noi am demonstrat că suntem singura administrație care s-a preocupat în mod real de creșterea calității spațiilor verzi și de amenajarea de noi parcuri»

  Poftim? Cât de nesimțit trebuie să fii să spui asta după ce: Ai distrus 75% din Parcul Pădurice • Ai demolat 4 stadioane • Ai betonat micile scuaruri (vezi piața Sârbească) • Ai distrus ștrandul • Ai poluat malul Mureșului cu acel pod supra-dimensionat, ilegal amplasat – arădenii au pierdut prin asta cea mai frumoasă belvedere a Mureșului • Ai distrus spațiile verzi dintre blocuri, amenajate de locatari, făcând parcări sub ferestrele oamenilor (vezi bl. X2) • Ai înlocuit frumoasele rondouri de flori de la Podgoria cu pietre • Ai lăsat Parcul Copiiilor în paragină după ce ai eșuat în încercarea de a-l distruge • Ai tăiat pomi, ai degradat spații verzi • Ai desființat spații verzi ca să faci parcări inutile (liceul Pedagogic, ieșirea spre Zădăreni) • Ai lăsat în paragină malurile Mureșului și lacului Pădurice • Ai promovat proiecte care distrug natura: fântâna arteziană, parcare în parcul Eminescu.

  Pot continua la nesfârșit pentru că sunt 10 ani de ură la adresa a tot ceea ce e verde în Arad. Rușine!” – Claudiu Cristea | Mișcarea Arădeană

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • si unul de ar fi fost,mesajul ar fi fost acelasi:sub nici o forma,Aradul nu mai poate fi lasat la mina acestor megalomani care,de s-ar putea,ar demola tot pentru a face loc unor aiureli irationale cum este piramida din Piata A.Iancu,pasarela de pe Mures si acum,uite,parcarea asta care,pe linga ca ar ucide un parc-emblema,nici macar nu ar putea fi o solutie!

    0 voturi
    +1
    -1
  1. Falcă! Simplu; dacă orașul nu (te mai) vrea nu o mai pui de niciun studiu feza și etc. Renunță în faza asta de miting civilizat. Vezi că neamțu Johannis nu-ți va fi neam, veci. Deci las-o cu parcarea și cu parcările. Și să-ți fie rușine. Dacă nu-ți iese cu eminescu – și n-o să-ți iasă dacă ne regăsim identitatea în JE SUIS EMINESCU – poate te încorzi iar spre pța A. Iancu. Atunci je suis avram iancu. Și tot așa până la JE SUIS ARAD. Tu?! Plus că ai cam nimerit prost la începutul ăsta de an foarte inflamat. Ai grijă cu ”studiile de fezabilitate, licitațiile,” etc. că ne-am cam săturat de pacea prostului și umilului care tace, înghite, ridică din umeri și belește ochii neputincios spre cer. Nu ne mai tăia pomii, nu ne mai betona respirația pământului și lasă-ne în pace puținele parcuri. Nu vreau ca orașul meu și al nostru să arate așa cum vrei tu și conturile tale. Pleacă în mai (MAI), parchează acolo și tai-o pe-acolo. Lasă-ne – zic. Nici nu știi – ce-ascunde noul slogan ”je suis”.

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Numai valori în parc , păcat cu atentatele de la Paris ca au speriat zecile de mii de arădeni care ar fi dorit sa participe alături de lideri marcanți ai Aradului și enumăr doar câțiva C.Cristea, Bilă pardon I.Chesa manifestanți de seviciu Vocila și Ardelean și alți!

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Daca domnul primar Falca, nu a facut nimic bun pentru Aradul asta, nu cred ca ar fi facut-o altul. Oamenii traim in alte vremuri, nu mai exista carute si tramvaie trase de cai care sa nu aiba nevoie de locuri de parcare! Sunt lucruri pe care civilizatia moderna le cere!Voi astia care aveti treaba cu parcarea, nu aveti masini, nu va enervati niciodata cand mergeti pe centru si nu gasiti loc de parcare?! Oameni treziti-va, nu mai traim acum 100 de ani, lumea evolueaza, priviti per ansamblu nu doar la anumite lucruri care va deranjeaza, cum ar fi pasarela peste Mures, fratilor cu ce va incurca pasarela aia, voi nu mergeti la strand, sau aveti o deosebita placere sa treceti Muresul peste podul de pontoane, cum sa distruga strandul oameni, sau poate voua nu va convine ca tineretul se distreaza?!Si aia cu „Ai taiat copacii” nu stiu ce sa zic, voi preferati sa mergeti pe strada si sa vedeti un copac tot uscat si necuratat, sa treceti pe sub el cu copii si sa cada o creanga peste voi?! Cu Imperio va place, de sarbatori va adunati in fata la primarie, zona Podgoria- Fat Frumos, va place si mai sunt si altele, de ce nu ati protestat o mana de oameni si pentru toate aceste proiecte?!

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Du-te in Florenta in centru si gaseste parcare! Sau in orice oras european in centru si gaseste parcare. Parca ati innebunit cu parcarea direct la fata locului unde vreti sa ajungeti. Urca-te in Imperio ala si du-te unde vrei in centru, dar nu cu masina, ca nu mori. Evolueaza adica la nivel european. Asta e evolutie, nu parcare la botu’ calului, in parc.

    --1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.