marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O dată la 8, 9 ani, Aradul devine scena unor crime care șochează întreaga țară: Traian Trifa, Abel Apostol și Ioan Crișan

    de Ioana Costaș | 22 mai 2023, 12:40 PM | Știri Arad | Topic special

    4

    O dată la 8, 9 ani, Aradul devine scena unor crime care șochează întreaga țară. O dată la 8, 9 ani, un arădean – care aparent nu are nimic cu cineva – își pierde viața în împrejurări foarte greu de explicat și, de fiecare dată, cei care comit crima sunt greu de prins.

    22 mai 2004. Traian Trifa, în vârstă de 19 ani, a fost găsit fără suflare pe malul stâng al Mureșului, în apropierea ștrandului Neptun. Ani de zile anchetatorii au formulat diferite ipoteze în cazul decesului tânărului. A fost ipoteza accidentului, apoi a fost ipoteza sinuciderii. Cazul morții lui Traian Trifa a fost cercetat de procurorii arădeni, apoi de cei timișoreni. Trupul neînsuflețit al lui Trian Trifa a și fost deshumat, la un moment dat.

    S-a stabilit că Traian Trifa a fost bătut, iar apoi abandonat pe malul Mureșului. Urmare a loviturilor primite, tânărul a decedat.

    Anchetatorii nu au făcut nicio arestare ani de zile. Apoi, în septembrie 2009, procurorii bucureșteni – la care a ajuns dosarul Trifa – au făcut două arestări: Ovidiu Răchită și Florin Moldovan. De nicăieri, au apărut mai mulți martori cu identitate protejată care au declarat că i-au auzit pe cei doi lăudându-se cu bătaia pe care i-au aplicat-o lui Traian Trifa. Mai mult decât atât, unul dintre martorii cu identitate ascunsă a declarat că cei doi l-au condus a doua zi la locul unde l-au bătut și abandonat pe tânăr.

    Totul ar fi pornit, au susținut aceiași martori cu identitate protejată, de la iubita lui Răchită.

    Moldovan și Răchită și-au susținut mereu nevinovăția. Aceștia au spus că trebuiau găsiți rapid țapi ispășitori, iar faptul că ei fuseseră certați cu legea s-a legat perfect. Răchită a declarat că și-a cunoscut iubita – femeia de la care au susținut procurorii bucureșteni că ar fi pornit scandalul între Trifa și Răchită – după decesul lui Traian Trifa, că iubita sa a adus acte pentru a arăta anchetatorilor din București că era angajată în altă țară în momentul morții lui Trifa.

    Însă aceasta nu a fost singura variantă vehiculată pentru care Traian Trifa ar fi fost bătut. La un moment dat s-a spus că Moldovan și Răchită l-au bătut pe Trifa pentru că acesta din urmă nu îi saluta.

    Florin Moldovan și Ovidiu Răchită au susținut ideea că martorii cu identitate protejată, care au declarat împotriva lor la proces, erau, de fapt, membri ai clanului Rohozneanu, prinși la începutului anului 2009 de DIICOT Arad, parte dintre aceștia fiind acuzați că au încercat să-l omoare pe Florin Moldovan. Coincidență sau nu, unora dintre membrii grupării Rohozneanu le-au fost înjumătățite pedepele primite. Acest lucru vine ca efect al denunţării unor persoane care au săvârşit infracţiuni grave şi al facilitării tragerii lor la răspundere penală.

    În fapt, Moldovan a declarat că a fost contactat de membrii grupării care l-au sfătuit să-și retragă plângerea pentru tentativă de omor pentru că altfel „îți băgăm cazul Trifa pe gât”.

    Moldovan și Răchită au fost condamnați la 20, respectiv 18 ani de închisoare în acest caz.

    Abel Apostol, 1 mai 2013

    La 9 ani distanță de moartea lui Traian Trifa, o altă crimă a zguduit Aradul. Cea comisă asupra lui Abel Apostol, la 1 mai 2013.

    După această dată, Abel Apostol nu a mai fost găsit. Familia l-a căutat peste tot și a anunțat și Poliția. Membrii familiei au spus de la început că Abel Apostol fie a fost răpit, fie este mort. Poliția a mers pe varianta dispariției. Aceasta a durat câteva zile, până când au fost găsite urme de sânge în restaurantul Riviera, situat în incinta bazei de agrement cu același nume. Baza de agrement și localul erau deținute de Abel Apostol și Adrian Buleu.

    Polițiștii l-au luat la ochi pe Buleu din cauza comportamentului său suspect, dar mai ales a faptului că, în noaptea în care a dispărut Abel Apostol, Buleu și-a incendiat mașina, pe malul Mureșului, în zona pădurii Vladimirescu.

    Anchetatorii au susținut că Buleu l-a omorât pe Abel Apostol în urma unui conflict spontan. Apoi i-ar fi transportat cadavrul cu autoturismul, iar pentru a șterge orice urmă a incendiat şi mașina. Anchetatorii nu au găsit trupul neînsuflețit al lui Abel Apostol, acesta fiind căutat zile la rând în râul Mureș.

    Buleu a susținut mereu că partenerul său de afaceri a fost omorât de persoane venite din afara țării special pentru acest lucru, din cauza unor datorii pe care Abel Apostol le avea. Adrian Buleu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea partenerului său de afaceri.

    Cazul Ioan Crișan, nicio arestare

    În dimineața de 29 mai 2021, la 8 ani după uciderea lui Abel Apostol, Ioan Crișan – un om de afaceri din Arad – și-a pierdut viața după ce mașina sa a explodat în parcarea magazinului Profi situat pe Calea Aurel Vlaicu.

    Incendiul a fost stins de pompieri, în autoturism fiind găsit cadavrul omului de afaceri. Anchetatorii arădeni au avut două ipoteze în ceea ce privește explozia: un accident sau o faptă plănuită. La câteva ore însă, la Arad, au sosit anchetatori din București, care au preluat cazul.

    La doi ani după producerea exploziei în care Ioan Crișan a decedat, cei din București au aceleași ipoteze ca cele care au fost formulate în prima zi: că autoturismul a fost aruncat în aer cu un explozibil, că cei care au făcut acest lucru au ieșit din România la puțin timp după explozie, că ar fi putut face acest lucru prin vămile din Arad sau din județul Timiș și că suspecții ar putea fi din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova.

    Între timp, anchetatorii bucurești au eliminat posibilitatea ca victima să fi avut legături în lumea crimei organizate, iar acum, la aproape doi ani de la explozie, nimeni nu a fost arestat în acest caz, deși oamenii legii spun că au un cerc de suspecți, lucru pe care l-au susținut încă din prima zi.

    Citește și: Explozia mașinii lui Ioan Crișan, din nou în atenție. Procurorul de la Înalta Curte, Romulus Varga, este în Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dragi procurori ,in secunda doi după explozia lui Ion Crișan,toate străzile pe o raza de 5 km trebuiau blocate ,incluși. frontiera de stat,tot ce vi se părea suspect ,luat la întrebări,de ex :smardoii de cartier,tentativele de interlopi,străini ,etc,dar pe semne că va mai trebuie muuuulta școală,și experiența de acumulat ,deocamdată santeti buni,de amenzi de dat la babe ,care umbla fara bilet de tramvai,și care vând pătrunjel pe piata,,,,.

      +20 voturi
      +1
      -1
    2. pai procxurorii ,judecatorii se mai bat cu pumnii in piept ca vor pensii speciale,pentru ce ,ce merite au panarmele astea ca si politistii ca nu gasesc criminalii.un procuror are 22000 pensie luna ,va dati seama ce se intimpla in tara asta ?il gasesc sau nu tot acelasi salari si pensie au .rusine stat mafiot

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.