În jur de 20 de asociații de proprietari aflate în zona istorică a Aradului au răspuns favorabil pentru reabilitarea fațadei clădirilor





În urma apariției suprataxării la impozit pentru proprietarii de clădiri neîngrijite, primarul Gheorghe Falcă a anunțat că mai multe asociații de proprietari au răspuns favorabil în ultimele patru luni pentru a lua atitudine și a-și reabilita fațada imobilelor, majoritatea aflându-se deja la faza de a primi autorizațiile necesare.
Menționăm că în iulie 2017 consilierii locali au votat o hotărâre care impune o suprataxare de până la 400% pentru proprietarii care nu au grijă de proprietățile lor. Potrivit raportului de evaluare întocmit de municipalitate la finalul anului 2017, s-a identificat un număr îngijorător de 677 clădiri din Arad care prezintă, într-un fel sau altul, semne de deteriorare. Reprezentanții Primăriei au organizat apoi o serie de întâlniri cu proprietarii acestor clădiri prin care i-a informat cu privire la opțiunile de reabilitare disponibile.
În acest an, Primăria Arad a emis notificări unui număr de 57 de asociații de proprietari care au clădirile într-o stare avansată de degradare și care sunt situate în zona protejată a Aradului.
Potrivit datelor municipalității, din cele 57 de imobile cărora le-au fost emise notificări, 21 asociații de proprietari din zona istorică/ zona protejată a orașului au trecut la fapte, primind deja unele autorizație de construcție și certificat de urbanism, altete deocamdată doar certificat de urbanism, în vederea începerii lucrărilor. În schimb, 26 asociații de proprietari încă au rămas impasibile. Din totalul celor notificate, 19 sunt declarate monument istoric, având nevoie de aprobări speciale pentru reabilitare. Dintre acestea, se pare că doar 4 au reușit să ducă la bun sfârșit reabilitarea, deși primarul nu a specificat despre care imobile ar fi vorba.
Câteva exemple de clădiri despre care primarul a spus că se pregătesc pentru „schimbarea la față”: Bulevardul Revoluției nr.23 (clădirea de pe colțul Bulevardului cu Iuliu Maniu), nr. 29, nr. 33, nr. 68 , (două finalizate în 2016, iar una în 2017), nr. 78 (clădirea unde se află McDonald’s, care are unul dintre turnuri reabilitat în regim de urgență și a cărui acoperiș e planificat să fie reabilitat), Bulevardul Decebal nr.7, nr.28 (ambele finalizate anul trecut), Bulevardul Vasile Milea nr. 19 (despre care primarul a spus că se află deja în curs de renovare, astfel am concluzionat că e vorba de o confuzie, probabil se referea la clădirea de lângă, de pe colț cu Blajului) și unele clădiri nenominalizate de pe străzile Eminescu, Cloșca, Cicio Pop și Piața Catedralei.
Primarul a afirmat că este de bun augur totuși că un număr atât de mare de proprietari au înțeles importanța reabilitării, într-o perioadă atât de scurtă de la emiterea notificărilor, astfel considerând că această măsură de suprataxare la impozit este soluția cea mai la îndemână.
Citește și:
•Ultima strigare pentru salvarea clădirilor părăginite! Primăria începe seria de întâlniri cu proprietarii
•O analiză comparativă între măsurile de protecție pentru clădirile istorice din Arad și alte orașe
Comentariile portalului
L-ați auzit pe Simi Geo sau pe cineva din staful lui de campanie să protesteze sau sa ia poziție față de închiderea Astra vagoane marfă? Cam atât î (...)
In fine,se gaseste un politruc roman sa adopte,cel putin declarativ,masuri ce guvernul ungar le-a adoptat deja,cu un mediu succes,insa orientate spre o protectie sociala reala (...)
Vreau sa știu dacă sunt angajat